Πως θα αυξηθεί η επίδοσή μας στην ανακύκλωση

Το κύριο άρθρο της «Π» γράφει για το ζήτημα της ανακύκλωσης στην Πάτρα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ τι συμβαίνει στον άξονα μεταξύ εταιρειών εμφιάλωσης ποτών- εταιρείας ανακύκλωσης- πολιτείας, σε σχέση με τέλη που εισπράττονται, αλλά δεν αποδίδονται και πολιτικής δύο ταχυτήτων ως προς το κέντρο και την περιφέρεια, το ποσοστό 5% επίδοσης στην ανακύκλωση στον Δήμο Πατρέων είναι μικρό και πρέπει να βελτιωθεί. Δεν έχει σημασία εάν το ποσοστό είναι περίπου ίδιο σε όλη την Ελλάδα (δεν ζει άλλος λαός στην Πάτρα από αυτόν της λοιπής επικράτειας). Σημασία έχει να εντοπιστούν οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό και να αντιμετωπιστούν παραγωγικά.

ΣΥΝΗΘΩΣ ο Δήμος εστιάζει το ζήτημα στις υποδομές: Περισσότεροι κάδοι, συστηματικότερη μετακομιδή, καλύτερο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να πάμε ένα βήμα πίσω: Στην εκπαίδευση του πολίτη και την τόνωση της ανακυκλωτικής ιδέας στην κοινωνία.

ΕΧΟΥΜΕ ξαναγράψει ότι οι δημοτικές πλειοψηφίες -και όχι μόνο εκείνες- αποφεύγουν να «γίνονται» στους πολίτες για τέτοια θέματα. Δεν είναι δυνατόν, είκοσι χρόνια τώρα να μη βελτιώνεται ο τρόπος με τον οποίο αποθέτει ο εμπορικός κόσμος τις συσκευασίες των εμπορευμάτων και να μην ασχολείται ποτέ ο Δήμος μ’ αυτό.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων είναι σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της κεντρικής πολιτικής. Αλλά δεν πρέπει να βρίσκουμε στην παράμετρο αυτή άλλοθι για όσα αμελούμε.

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι καμία λύση στη διαχείριση δεν θα πετύχει εάν δεν μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων όπως αυτά παράγονται από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει σ’ αυτό, αλλά δεν βλέπουμε να αρχίζει. Ο χρόνος πιέζει όμως. Μη στριμωχθούμε πάλι εκ των συνθηκών και επιστρέψουμε στις Ξερόλακκες…

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ