Προπονητική: Από την ενασχόληση με τον αθλητισμό στην επαγγελματική αποκατάσταση

Γιατί να επιλέξει ένας νέος σπουδές προπονητικής; Το ΙΕΚ ΣΒΙΕ έχει σχεδιάσει ένα δυνατό πρόγραμμα σπουδών Προπονητικής για όλα τα ομοσπονδιακά – ολυμπιακά αθλήματα

Προπονητική: Από την ενασχόληση με τον αθλητισμό στην επαγγελματική αποκατάσταση

«Μην αφήνεις αυτό που δεν μπορείς να κάνεις, να επεμβαίνει σε αυτό που μπορείς να κάνεις». Με αυτή την απλή αλλά γεμάτη νόημα ρήση, o Τζον Γούντεν (1910-2010), ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές του αμερικανικού μπάσκετ, ανέδειξε πόσο σημαντική είναι η σχέση νου και σώματος στον αθλητισμό – κι όχι μόνο. Καθαρό μυαλό, έμφαση στα δυνατά μας σημεία και στις δυνατότητές μας.

Σήμερα, ένας καλός προπονητής δίνει έμφαση τόσο στη φυσική όσο και στην πνευματική κατάσταση των αθλητών που αναλαμβάνει. Για να το πετύχει, έχει στη διάθεσή του μια πληθώρα μεθόδων και εργαλείων που συνδυάζει με τη δική του γνώση.

Γιατί να επιλέξει ένας νέος σπουδές προπονητικής

Εδώ βρίσκεται και η ουσία της προπονητικής του σήμερα, για κάθε νέο που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον κλάδο. Είναι ένας χώρος που συνταιριάζει την αγάπη για τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση με:

 • την ευελιξία επαγγελματικής αποκατάστασης ως ελεύθερος επαγγελματίας ή σε αθλητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις με αντικείμενο τη γυμναστική, αλλά και μέσα από το άνοιγμα των κλάδων του τουρισμού και της ιατρικής σε δράσεις ή υπηρεσίες για τη φυσική άσκηση,
 • Την καταξίωση και την ικανοποίηση που προσφέρει η μετρήσιμη βελτίωση και η πρόοδος του αθλητή ή της ομάδας,
 • ευκαιρίες για εξειδίκευση και γνωσιακή εμβάθυνση σε επιστημονικά πεδία, όπως η ανατομία, η φυσιολογία, η διατροφή, η ψυχολογία κ.ά.
 • εμπειρίες ζωής μέσα από συμμετοχές σε διοργανώσεις εντός και εκτός συνόρων, διακρίσεις, συνεργασίες με σπουδαίους αθλητές και αναγνωρισμένους επαγγελματίες του αθλητισμού.

Προπονητική: Από την ενασχόληση με τον αθλητισμό στην επαγγελματική αποκατάσταση

Ο ελληνικός αθλητισμός ζητά καταρτισμένους προπονητές

Παρά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων γι’ αυτόν παραμένει υψηλό, ενώ και η απασχόληση στον ευρύτερο χώρο του αθλητισμού έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τις Τομεακές Δεξιότητες στον αθλητισμό (ESSA-Sports):

 • Την περίοδο 2011-2018, οι απασχολούμενοι στο χώρο (συμπεριλαμβανομένων και των επαγγελματιών αθλητών) αυξήθηκαν κατά 71,4%, από 12,4 χιλ. σε 21,3 χιλιάδες,
 • Το 75,9% των επαγγελματιών του χώρου απασχολούνται σε οργανισμούς με κύριο αντικείμενο τον αθλητισμό (2018).
 • Το 60% των οργανισμών/επιχειρήσεων που απασχολούν επαγγελματίες του αθλητισμού – κυρίως προπονητές – προβλέπουν ότι το δυναμικό τους θα παραμείνει σταθερό ή θα αυξηθεί.

Ποια είναι όμως τα βασικά χαρακτηριστικά και οι πρακτικές δεξιότητες των προπονητών που έχουν ζήτηση στην ελληνική αγορά εργασίας; Όπως προκύπτει από την έρευνα, ένας καλός προπονητής πρέπει να διαθέτει, μεταξύ άλλων, πλήρη εξειδίκευση πάνω στο συγκεκριμένο άθλημα με το οποίο ασχολείται, γνώση (και εφαρμογή) μέτρων προστασίας/ασφάλειας του προπονούμενου, μεταδοτικότητα κ.ά.

Ωστόσο, σε αυτά έρχονται να προστεθούν κρίσιμες δεξιότητες, όπως:

 • Η δυνατότητα καλής συνεργασίας/επικοινωνίας με διαφορετικές ομάδες αθλητών, όπως για παράδειγμα τα παιδιά, τα άτομα της τρίτης ηλικίας (ιδίως για τις ειδικότητες του γυμναστή ή του personal trainer) και τα άτομα με αναπηρία.
 • Οι ψηφιακές δεξιότητες και η χρήση νέων τεχνολογιών, ηλεκτρονικών εφαρμογών καθώς και συσκευών μέτρησης και αξιολόγησης.

Προπονητική: Από την ενασχόληση με τον αθλητισμό στην επαγγελματική αποκατάσταση

ΙΕΚ ΣΒΙΕ: Ο κατάλληλος coach για τους νέους προπονητές

Η προπονητική αποτελεί ένα κλάδο όπου οι απαιτήσεις μεγαλώνουν συνεχώς και η άθληση εδραιώνεται ως αναπόσπαστο στοιχείο ενός υγιούς σύγχρονου τρόπου ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, η ΣΒΙΕ έχει σχεδιάσει ένα δυνατό πρόγραμμα σπουδών Προπονητικής για όλα τα ομοσπονδιακά – ολυμπιακά αθλήματα. Οι σπουδαστές της Σχολής Προπονητικής του ΙΕΚ ΣΒΙΕ έχουν πρόσβαση σε σεμιναριακά προγράμματα στο άθλημα που εκείνοι θα επιλέξουν, καθώς και τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τον πρόσφατο αθλητικό νόμο, κάθε σπουδαστής προπονητικής έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει το άθλημα στο οποίο θα εξειδικευθεί και να λάβει Δίπλωμα με Κρατική Αναγνώριση στο συγκεκριμένο άθλημα, όποιο και αν είναι αυτό (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βάρη, βόλεϊ, στίβος, τένις, κολύμβηση, μαχητικά αθλήματα, κ.ά.).

Στο εκπαιδευτικό δυναμικό του ΙΕΚ ΣΒΙΕ ανήκουν προπονητές, αθλητές και γυμναστές με πολυετή εμπειρία σε αθλητικούς συλλόγους, ακαδημίες, και επιχειρήσεις με αντικείμενο τη γυμναστική και το fitness.

Ξεχωρίζουν οι αποκλειστικές συνεργασίες της ΣΒΙΕ:

 • Με τον Βασίλη Σαμπράκο, Σύμβουλο Καριέρας στον τομέα του Αθλητισμού και κορυφαίο δημοσιογράφο, με αντικείμενο την ανάλυση αγώνων, την ψηφιακή αξιολόγηση μεθόδων προπόνησης και τη χρήση νέων τεχνολογιών.
 • Με το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό πάροχο στο χώρο του fitness, την GRAFTS (Ελλάδα & Κύπρος), που δίνει τη δυνατότητα άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης στα γυμναστήρια με τα οποία συνεργάζεται.

Τις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΣΒΙΕ επισκέπτονται συχνά για να συνομιλήσουν με τους σπουδαστές, να τους μεταφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες τους, καθώς και για να τους επιμορφώσουν στο πλαίσιο εξειδικευμένων σεμιναρίων και master classes, σπουδαίες προσωπικότητες του Αθλητισμού και της Προπονητικής.

Για τις ανάγκες των σπουδαστών Προπονητικής του νέου κέντρου σπουδών του στην Πάτρα, όπου διαθέτει ολοκαίνουριο, υπερσύγχρονο γυμναστήριο, το ΙΕΚ ΣΒΙΕ έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική ομάδα εκπαιδευτών. Μεταξύ αυτών είναι πεπειραμένοι προπονητές από συλλόγους και ομάδες όπως η ΚΑΕ Προμηθέας, η ΚΑΕ Απόλλων Πατρών, η ΠΑΕ Παναχαϊκή, κ.ά.

Προπονητική: Από την ενασχόληση με τον αθλητισμό στην επαγγελματική αποκατάσταση Προπονητική: Από την ενασχόληση με τον αθλητισμό στην επαγγελματική αποκατάσταση Προπονητική: Από την ενασχόληση με τον αθλητισμό στην επαγγελματική αποκατάσταση

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ