Προβλέψαμε τις γκρίνιες συνταξιούχων, αλλά το πρόβλημα υπάρχει

Του Γιάννη Σπανού, Οικονομολόγος, φοροτεχνικός, λογιστής.

Για τους συνταξιούχους και τις πρόσφατες αυξήσεις αναφερόμαστε μια και στην τελευταία επιστολή από τις στήλες αυτής της εφημερίδας είχαμε προβλέψει τις γκρίνιες από τους συνταξιούχους που δεν πήραν ούτε ένα (!) ευρώ από την πρώτη (1η) αύξηση μετά τα 12-13 χρόνια της σύνταξης τους. Ποιός Νόμος ήταν υπεύθυνος γι’ αυτό και πότε μπήκε στο λεξιλόγιο μας η φράση “προσωπική διαφορά” τα είχαμε γράψει.

Δοθείσης όμως της ευκαιρίας ας τονίσουμε εδώ ότι παρ’ όλο ότι είχαν γίνει για το θέμα αυτό πάνω από 50 (!) δημοσιεύσεις και διάφοροι πίνακες στα ποσά και στο “που θα κάτσει η μπίλια”, όλα ή σχεδόν όλα αποδείχτηκαν μάταια και μάλλον περιττά γιατί δεν δημοσιεύτηκαν έγκαιρα τα στοιχεία που αφορούσαν τους συνταξιούχους που είχαν “θετική προσωπική διαφορά” και δεν ήξεραν ούτε καν πως βγαίνει και πως υπολογίζεται η θετική προσωπική διαφορά.

Γι’ αυτό και τώρα έπεσε κεραμίδα στο κεφάλι σε καμιά 700/ρια χιλιάδες συνταξιούχους που στις 26 και 27/2/23 πήραν την σύνταξη του Φεβρουαρίου, αλλά με αύξηση μηδέν, το αντίθετο μάλιστα ενώ δεν έβαλαν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους έμειναν ακόμα να οφείλουν από 30-40-50 και ίσως παραπάνω ευρώ τα οποία θα συμψηφιστούν σε προσεχή αύξηση (!).

Αμέσως όμως ο υπουργός κ. Χατζηδάκης “έτρεξε με χίλια” να διασφαλίσει ότι θα διορθώσει κάπως την περίπτωση αυτή γιατί τα παράπονα θα πνίξουν όλη την ιστορία της αυξήσεως και θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα και γνώρισε μέσω της ΤV ότι θα υπάρξει μια διόρθωση στο θέμα αυτό έτσι ώστε να μειωθεί (φαντάζομαι) το ανοικτό υπόλοιπο προς κάλυψη και να δοθεί αμέσως ένα εφάπαξ ποσό άμεσα και σε αυτούς, για να “χρυσωθεί το χάπι”…

Επαναλαμβάνω ότι αυτά έπρεπε να μας είχαν εξηγηθεί καλύτερα από τον τότε (2016 έτος) Υπουργό Εργασίας κο. Κατρούγκαλο για όλο αυτό το ζήτημα που τότε “κάλυψε” μια άσχημη κατάσταση αλλά τώρα φανερώθηκε καθαρά.

Αρα ο μεν τότε υπουργός άργησε να μας πει τι έγινε με την κυρία Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο κος Χατζηδάκης να πει έγκαιρα στους συνταξιούχους πριν δοθούν οι συντάξεις τι έγινε τελικά. Ολοι οι άνθρωποι και κυρίως τα τιμημένα γηρατειά ξέρουν να κάνουν τις πράξεις της αριθμητικής έστω και πρακτικά πίσω από το πακέτο με τα τσιγάρα και με μολυβάκι.

Πιστεύω τώρα και πριν τις εκλογές να ψηφιστεί ένας Νόμος ή να αφήσει ουσιαστικές δεσμεύσεις η κυβέρνηση τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων πριν τον Μάιο του 2016. Οι άνθρωποι αυτοί, περίπου 1,4 εκατομμύρια τον αριθμό, με απόφαση του ΣτΕ δεν δικαιούνται αναδρομικά Δώρων (Χριστουγέννων – Πάσχα – Επιδόματος Αδείας) και μειώσεις επικουρικών που αφορούν το 11/μηνο Ιούνιος 2015- Μάιος 2016. Η απόφαση του ΣτΕ χορήγησε τα αναδρομικά αυτά σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι 31-7-2020, περίπου 350.000 άτομα συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Εξετάζεται τώρα η περίπτωση να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους. Το ποσό θα ανέλθει συνολικά σε 2,5 δις ευρώ και προφανώς θα δοθούν σε δόσεις. Αν δοθούν έστω σε 4/ρεις ετήσιες δόσεις το ποσό θα εξοφληθεί με 625 εκατ/ρια ευρώ το χρόνο ήτοι σύνολο 2,5 δις και ο κάθε συνταξιούχος θα λάβει 480€ σε 4/ρεις ετήσιες δόσεις.

Τα λεφτά θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους 5,2 δις ίσως και μέσα στο Φεβρουάριο από τα δικαιούμενα των 28 προϋποθέσεων που εκπλήρωσε η χώρα μας από τις υποχρεώσεις μας στον ΟΟΣΑ και περίπου 700 εκατ/ρια από τους τόκους της ΕΚΤ που μας ανήκουν.

Κοντός ψαλμός αλληλούια για όλα αυτά και ίδωμεν…

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments