Ψηφιακή απόδραση στη Δυτική Ελλάδα – Κατέβασε το app και ξεναγήσου

Ψηφιακός ξεναγός με πάνω από 3.700 σημεία ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Δυτική Ελλάδα

Αναλυτική παρουσίαση του ψηφιακού συστήματος πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έγινε χθες Δευτέρα 3/07/2023 το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, σε ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Δυτική Ελλάδα

Νεκτάριος Φαρμάκης, Θεόδωρος Τσούμπελης, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Ανδρέας Φίλιας

Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα https://portal.westerngreece2021.gr και μία ανάλογη εφαρμογή για κινητές συσκευές Android – IOS, που δημιουργήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έχουν σκοπό να ξεναγούν τους επισκέπτες στην πλούσια ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τα μαγευτικά τοπία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το σύστημα αυτό χρησιμεύει ως μέσο για πλοήγηση σε περισσότερα από 3.700 σημεία ενδιαφέροντος, που έχουν ενταχθεί έως σήμερα -και συνεχίζουν να προστίθενται- συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών οροσήμων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ιστορικών τοποθεσιών, γραφικών αξιοθέατων και πολλά άλλα.

Με την ακριβή γεωγραφική τοποθεσία, περιεκτικές πληροφορίες και φωτογραφίες, οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν εύκολα τα «Σημεία Ενδιαφέροντος», να σχεδιάσουν τις διαδρομές τους και να εμβαθύνουν στις συναρπαστικές αφηγήσεις που καθορίζουν τη Δυτική Ελλάδα.

Σκοπός της ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε χθες το βράδυ, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων φορέων της αυτοδιοίκησης, πολιτιστικών συλλόγων αλλά και επιχειρηματιών, ήταν η κατάθεση προτάσεων ένταξης επιπλέον σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής τους (μνημεία, εκδηλώσεις, επιχειρήσεις, σημεία φυσικού κάλλους κ.λπ.).

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι τα ψηφιακά εργαλεία αυτού του τύπου δεν σημαίνουν τίποτα, εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν τα χρησιμοποιούν και ακόμα περισσότερο εάν δεν έχουν το περιεχόμενο για το οποίο δημιουργήθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους φορείς αλλά και τους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν την τεχνολογία που έχουν στα χέρια τους, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ένα ψηφιακό εργαλείο που θα μας επιτρέψει να αναδείξουμε τον τόπο μας με χιλιάδες σημεία ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις.Ο κ. Φαρμάκης κάλεσε τους φορείς και τις επιχειρήσεις να προσθέσουν στον «ψηφιακό ξεναγό» όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος, έτσι ώστε όλοι μαζί να συνδράμουν στην προβολή της Δυτικής Ελλάδας.

Η εφαρμογή είναι ανοικτών δεδομένων, εύκολα προσβάσιμη και λειτουργική για όλους, γι΄αυτό και η αποδοτικότητά της θα κριθεί από τη συμμετοχή των φορέων και των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τόνισε και ο κ. Φαρμάκης, σε όλα τα σημεία εισόδου της Δυτικής Ελλάδας (λιμάνια και αεροδρόμια) θα αναρτηθούν πίνακες με barcode, που οι επισκέπτες θα μπορούν να «σκανάρουν» με την κινητή τους συσκευή και αμέσως να έχουν άμεση πρόσβαση σε έναν πλούτο πληροφοριών και πολυμεσικού περιεχομένου για τη Δυτική Ελλάδα.

Φίλιας: Ολοι μπορούν να επωφεληθούν

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ανδρέας Φίλιας, πρόσθεσε από την πλευρά του, ότι ο «ψηφιακός ξεναγός» αποτελεί έργο του ευρύτερου προγράμματος συμμετοχής της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τα 200 χρόνια από τη ελληνική επανάσταση.

Η Περιφερειακή Αρχή, προσπαθεί με αυτές τις ενέργειες, να κάνει συμμέτοχη την κοινωνία των πολιτών σε αυτό το project, για το «χτίσιμο» ενός ψηφιακού συστήματος το οποίο θα αποτελέσει κεντρική πύλη προβολής του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της Δυτικής Ελλάδας.

Δυτική Ελλάδα

Ο Ανδρέας Φίλιας

Ο Φίλιας παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας, σημείωσε ότι οι ενέργειες της περιφέρειας πρέπει αφενός να έχουν διάρκεια στον χρόνο, αφετέρου να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε και ο «ψηφιακός ξεναγός», το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βασική πλατφόρμα προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των τοπόσημων που φέρουν ένα ιστορικό αποτύπωμα.

Παράλληλα, η πλατφόρμα, σημείωσε ο Φίλιας, μπορεί να λειτουργήσει και ως μια βάση προβολής των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ελεύθερη πρόσβαση να ενταχθούν στη ανοικτή βάση δεδομένων έτσι ώστε, όταν ένας τουρίστας φθάνει στην περιοχή, να βλέπει όχι μόνο τα ιστορικά και πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος, αλλά και πλήθος άλλων πληροφοριών που θα τον βοηθήσουν στην εδώ παρουσία του.

Από το Επιμελητήριο ο μοναδικός χάρτης της Πάτρας

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας τόνισε, με εύστοχο τρόπο, ότι μια παρόμοια προσπάθεια είχε υλοποιήσει πριν από χρόνια και ο φορέας, όταν διαπίστωσε ότι η Πάτρα δεν είχε ούτε έναν τουριστικό χάρτη.
Σήμερα, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου έχει φτιαχτεί αυτός ο χάρτης, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε όλα τα ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδας και μάλιστα καταφέρνει και προσελκύει σε εβδομαδιαία βάση 4-5 εκδρομές ξένων τουριστών, που διαμένουν σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, αυτός ο χάρτης του Επιμελητηρίου, με σημεία ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις εστίασης, αναψυχής και εμπορίου, παραμένει ο μοναδικός με βασικές πληροφορίες για την πόλη, για έναν τουρίστα που θα βρεθεί εδώ.

Σημαντική η συμβολή της τοπικής προστιθέμενης αξίας

Στην εκδήλωση, παρών ήταν και ο Θεόδωρος Τσούμπελης, διευθύνων σύμβουλος της Dynacomp, εταιρείας που έφτιαξε την πλατφόρμα προβολής της Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου.

Δυτική Ελλάδα

Οπως τόνισε ο Τσούμπελης, δεν υπάρχει άλλη περιφέρεια στην Ελλάδα και παγκόσμια, που να έχει τεκμηριώσει τόσο πολλά σημεία ενδφιαφέροντος (3700) σε μια περιοχή. Τα σημεία αυτά είναι σε μια βάση ανοικτών δεδομένων, κάτι που σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί, μπορεί να συνδεθεί με αυτά με ηλεκτρονικό τρόπο και να τα χρησιμοποιήσει σε κάποια δική του εφαρμογή (site, app), είτε πρόκειται για φορέα, είτε για ιδιωτική επιχείρηση.

Παράλληλα ο Τσούμπελης σημείωσε πόσο σημαντικό είναι για ένα έργο που ανέλαβε φορέας με πανελλαδική εμβέλεια, να έχει συμμετοχή σε ποσοστό 50% η τοπική προστιθέμενη αξία.

Δυτική Ελλάδα

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να μπουν σε αυτή την προσπάθεια οι τοπικές επιχειρήσεις, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι σύλλογοι και η εκκλησία, εμπλουτίζοντας διαρκώς το διαθέσιμο περιεχόμενο.

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ