Πύρινος εφιάλτης στην Κρήτη: Μάχη σε Ρέθυμνο και Σητεία – Ενισχύονται οι άνεμοι, αδυνατούν τα εναέρια

Στο νότιο Ρέθυμνο η πιο κρίσιμη κατάσταση με ανέμους έως 11 μποφόρ – Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Σητεία, ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις

Πύρινος εφιάλτης στην Κρήτη: Μάχη σε Ρέθυμνο και Σητεία – Ενισχύονται οι άνεμοι, αδυνατούν τα εναέρια

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα της χώρας, με τη δυσκολότερη κατάσταση να καταγράφεται στο νότιο Ρέθυμνο, όπου οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης. Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν επίσης στη Σητεία και στο Πλωμάρι Λέσβου, ενώ η χώρα θρηνεί τρεις πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Στο Ρέθυμνο, η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης χαρακτηρίζεται ως το δυσκολότερο μέτωπο, καθώς παρουσιάζει πολλαπλές εστίες και εξαπλώνεται ταχύτατα εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, οι ριπές φτάνουν κατά τόπους τα 10 έως και 11 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατη, τουλάχιστον τις πρώτες πρωινές ώρες, τη συνδρομή των εναέριων μέσων.

Στη Νέα Κρύα Βρύση έχουν ενισχυθεί οι επίγειες δυνάμεις και στο μέτωπο επιχειρούν πλέον 224 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΟΔΕ, 53 οχήματα, εθελοντές, δύο ελικόπτερα, καθώς και υδροφόρες των ΟΤΑ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν απομακρύνσεις κατοίκων και επισκεπτών, ακόμη και διά θαλάσσης, ενώ οικισμοί εκκενώθηκαν προληπτικά.

Την ίδια ώρα, καλύτερη είναι η εικόνα στη Σητεία, όπου η φωτιά στην περιοχή του Αθερινόλακου έχει οριοθετηθεί σε δύσβατη βουνοκορφή και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ομάδα της ΕΜΟΔΕ, υδροφόρες και μηχανήματα έργου, με την αισιοδοξία ότι η πυρκαγιά θα τεθεί σύντομα υπό πλήρη έλεγχο.

Βαρύ είναι το τίμημα της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Στο νότιο Ρέθυμνο έχασαν τη ζωή τους ο 25χρονος εποχικός πυροσβέστης Παντελής Διαμαντάκης και ο 58χρονος πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης Μανώλης Στρατιδάκης, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο πυροσβεστικό όχημά τους όταν έχασαν τον προσανατολισμό τους εξαιτίας των πυκνών καπνών. Σήμερα συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί τους τούς αποχαιρετούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Παράλληλα, ένας ακόμη πυροσβέστης, ηλικίας 27 ετών, κατέρρευσε από παθολογικά αίτια κατά τη διάρκεια επιχείρησης στον Αγερανό Γυθείου, ανεβάζοντας σε τρεις τους νεκρούς πυροσβέστες των τελευταίων ημερών.

Στο μεταξύ, εκτάκτως στην Κρήτη μεταβαίνει ο Επιθεωρητής του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι δύο πυροσβέστες στο Ρέθυμνο.

Οι αρχές παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, καθώς και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών στην Κρήτη παραμένει πολύ υψηλός λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο