Ρεκόρ 12ετίας τα ενοίκια στην Αχαΐα – Από τους ακριβότερους νομούς της χώρας!

Οι αυξήσεις στα ενοίκια κατοικίας συνδέονται με την περιορισμένη προσφορά νεόδμητων διαμερισμάτων

ενοίκια

Σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από το 2011 κινούνται οι τιμές ενοικίασης κατοικιών σε όλη την επικράτεια, ενώ μόνο το 2023 ήταν αυξημένες κατά 7,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών της ηλεκτρονικής εφαρμογής Spitogatos, που αποτυπώνει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από την ιστοσελίδα, μία από τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις μεταξύ των πολυπληθέστερων περιοχών της χώρας σημειώθηκε στην Αχαΐα, όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 12% σε σύγκριση με το 2011, δηλαδή ρεκόρ 12ετίας πανελλαδικά.
Σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2023, οι ανατιμήσεις κυμαίνονται στο 6,88% και σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 η αύξηση είναι στο 5,91%, δηλαδή αύξηση 16,40%.

Μετά την Αττική, όπου η μέση τιμή ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο είναι στα 7,90 ευρώ, τη Θεσσαλονίκη, όπου η μέση τιμή είναι στα 6,90 και τον Βόλο, όπου σπάει ρεκόρ με μέση τιμή στα 9,30 ευρώ, συναντάμε την Πάτρα, με μέση τιμή στις μισθώσεις κατοικίας να είναι στα 7,80 ευρώ ανά τ.μ. Δηλαδή, για ένα μέσο διαμέρισμα 100τ.μ., μια οικογένεια χρειάζεται να πληρώνει τον μήνα για ενοίκιο 780 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Remax, η αυξητική τάση στα ενοίκια κατοικίας συνδέεται ξεκάθαρα με την περιορισμένη προσφορά διαθέσιμων νεόδμητων διαμερισμάτων, την αύξηση των επενδυτικών ροών, την άνοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και την έλλειψη ποιοτικών επιλογών σε μεταχειρισμένα ακίνητα. Σε όλους τους παραπάνω παράγοντες πρέπει να προστεθεί και η δυσκολία έκδοσης στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους.
Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στις μισθώσεις εμπορικών ακινήτων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης «Εμπορική Ανανέωση» Γιάννη Ρούπα, τα υψηλά ενοίκια διώχνουν από το εμπορικό κέντρο της Πάτρας τοπικές επιχειρήσεις.

«Ο εμπορικός χάρτης της πόλης θα αλλάξει, βέβαια δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει άμεσα γιατί με τη διασπορά όλων αυτών των μεγάλων καταστημάτων στις περιφερειακές αγορές, καθώς και με την πρόθεση της δημοτικής αρχής για την πεζοδρόμηση της Μαιζώνος, τα ενοίκια ακόμα και εκτός των παραδοσιακών εμπορικών οδών διατηρούνται υψηλά από τους ιδιοκτήτες, αποτρέποντας τις τοπικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Ετσι λοιπόν παρατηρούνται φαινόμενα εκτίναξης των ενοικίων» τόνισε ο Γιάννης Ρούπας.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης προς Εκκλησία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών: Επιλογή της Πολιτείας και όχι θεολογική πεποίθηση

Πάτρα: Στον Κορυδαλλό ο 50χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του Μπάμπη

Σε διαρκή υποβάθμιση το Αεροδρόμιο Αράξου: Χωρίς φώτα και προσωπικό – Από τις 5 το απόγευμα θα κλείνει το καλοκαίρι

Πάρτι φοροδιαφυγής σε γάμο της χρονιάς: Κανείς δεν έκοβε αποδείξεις από τον τραγουδιστή έως τον ανθοπώλη

Δολοφονία Κούτσικου – Μεσολόγγι: Στις έρευνες και ο Στρατός – Στην Πάτρα κρατείται ο 50χρονος – Τι είπε στους Αστυνομικούς