Σε άνοδο οι τιμές των χριστουγεννιάτικων δέντρων – Η σύγκριση με την περσινή χρονιά και η ικανοποιητική ζήτηση

Οι τιμές των χριστουγεννιάτικων δέντρων έχουν πάρει την ανιούσα.

Τιμές

Φαίνεται πως η ακρίβεια χτυπά φέτος και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, αφού το εορταστικό κλίμα δε φαίνεται να πιάνει στις τιμές του που έχουν πάρει την ανιούσα.

Κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής της Αγίας Αικατερίνης ξεκινάει η μεταφορά τους από τους χώρους καλλιέργειας και κοπής τους προς τα σημεία πώλησής τους στα αστικά κέντρα. Όμως είναι ξεκάθαρο πως τα γιορτινά έλατα είναι και εκείνα ένα από τα «θύματα» της ακρίβειας, όπως αναφέρεται στο ethnos.gr.

Οι τιμές τους τη φετινή χρονιά θα είναι «τσιμπημένες» σε σχέση με πέρυσι, αφού θα πωλούνται κατά περίπου 10% ακριβότερα. Αυτό κατά τον πρόεδρο της Κοινότητας του Ταξιάρχη Χαλκιδικής (περιοχή με τεράστια παραγωγή φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων) και ελατοπαραγωγού, Γιάννη Ξάκη, οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα μεταφορικά έξοδα αλλά και όλα τα κόστη παραγωγής των δέντρων, όπως τα λιπάσματα, τα μεροκάματα των εργαζομένων ακόμα και τα ξύλα και τα καρφιά για τις βάσεις που τοποθετούνται τα χριστουγεννιάτικα έλατα.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στα κόστη μεταφοράς, στα έξοδα που απαιτούνται για τα φορτηγά που θα μεταφέρουν τα έλατα προς τις πόλεις. Εκτιμώ ότι η αύξηση των τιμών δε θα ξεπεράσει το 10%, αφού το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων θα το απορροφήσουν οι ελατοπαραγωγοί. Αρκεί να σημειωθεί ότι μέχρι πέρυσι, για να μεταφέρει ένα φορτηγό έλατα από τον Ταξιάρχη προς την Αθήνα, απαιτούνταν 1.200 – 1.300 ευρώ και φέτος χρειάζονται περίπου 1.800 ευρώ. Η αύξηση στο κόστος είναι πολύ μεγάλη», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ξάκης.

Ο ίδιος αναμένει η φετινή χρονιά να είναι καλή για τους ελατοπαραγωγούς, αφού ήδη, εδώ και μέρες, υπάρχει μία ικανοποιητική ζήτηση από πολίτες, οι οποίοι κάνουν τηλεφωνικά τις παραγγελίες τους.

Τιμές

Οι λιανικές τιμές των ελάτων

Σύμφωνα με τον Γιώργο Βλάχο, ελατοπαραγωγό από τον Ταξιάρχη, η τιμή του κάθε φυσικού χριστουγεννιάτικου δέντρου εξαρτάται από το ύψος και την συμμετρικότητά του. Όσο πιο ψηλό, ομοιόμορφο και συμμετρικό είναι, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή του.

Κατά τον ίδιο, σε γενικές γραμμές έλατα ύψους 2-2,5 μέτρων κοστίζουν περίπου πενήντα ευρώ, αυτά που φτάνουν τα 2,8-3 μέτρα κοστίζουν περίπου 70-80 ευρώ, ενώ οι τιμές των πιο κοντών δέντρων, ύψους 1-1,5 μέτρων ξεκινούν από τα 25 ευρώ.

«Οι περισσότεροι καταναλωτές ζητούν φυσικά έλατα ύψους 2-2,5 μέτρων. Κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα πωλούνται περίπου 70.000 φυσικά έλατα. Δυστυχώς, ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς έχουν πάρει πλέον τα ψεύτικα δέντρα, το πλεονέκτημα των οποίων είναι η μεγάλη συμμετρικότητά τους, αφού είναι κατασκευασμένα. Κάποιοι αγοράζουν και γλάστρες με φυσικά έλατα, τα οποία στη συνέχεια στολίζουν για τα Χριστούγεννα. Όμως, οι γλάστρες προσφέρονται κυρίως για σπίτια στα χωριά για εξοχικά και για μεζονέτες. Στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων των μεγάλων πόλεων είναι δύσκολο να συντηρήσει ένας πολίτης μία γλάστρα με φυσικό έλατο κυρίως λόγω του καυσαερίου. Οι τιμές των γλαστρών είναι κατά περίπου 10-15 ευρώ υψηλότερες σε σχέση με τα κομμένα έλατα», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Βλάχος.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments