Σεισμολογικό Πατρών: Να είμαστε πάντα έτοιμοι για μεγάλο σεισμό

Τέτοιος σεισμός, όπως της Τουρκίας, συμβαίνει κάθε 1.000 – 2.000 χρόνια λένε από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Σεισμολογικό Πατρών: Να είμαστε πάντα έτοιμοι για μεγάλο σεισμό

Ηταν ένας τρομερός σεισμός, ένα καταστροφικό γεγονός που έχει περίοδο επανάληψης πολλές εκατοντάδες χρόνια, γι’ αυτό και δεν υπήρχε αντίστοιχη καταγραφή από το συγκεκριμένο ρήγμα.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Γεωφυσικής και υπεύθυνος του Σεισμολογικού Εργαστηρίου Πάτρας, Ευθύμιος Σώκος, μιλώντας χθες στον Peloponnisos FM 104,1 (εκπομπή «Πρωινός Τύπος») για τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας, που προκάλεσες πρωτοφανείς καταστροφές και χιλιάδες νεκρούς.

Σεισμολογικό Πατρών: Να είμαστε πάντα έτοιμοι για μεγάλο σεισμό

Ευθύμιος Σώκος

Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, ο σεισμός προήλθε από την θραύση ενός ρήγματος που ξεπερνά σε μήκος τα 100 χλμ. και σύμφωνα με τα μοντέλα που διαθέτουν οι επιστήμονες, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 10.000 άτομα. «Ηταν ένας τρομερός σεισμός, μια φοβερή καταστροφή» είπε.

Στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την χώρα μας και τη Δυτική Ελλάδα ένα τόσο ισχυρό σεισμικό γεγονός, ο κ. Σώκος τόνισε ότι αυτή η σκέψη είναι πάντα η πρώτη που έρχεται στο μυαλό καθενός από εμάς και των σεισμολόγων.

«Οι πιθανότητες να επιταχυνθεί κάποια σεισμική δράση, είναι σχετικά μικρές καθώς η απόσταση από το επίκεντρο είναι μεγάλη. Για μένα όμως, αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος μπορεί να ανησυχεί, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα και πρέπει να προετοιμαστούμε. Και δεν πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα επειδή έγινε ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους στην Τουρκία. Θα πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι» είπε ο κ. Σώκος.

«Ακόμα και για τόσο μεγάλα σεισμικά γεγονότα;» τον ρωτήσαμε. Για να απαντήσει ότι «αν με ρωτούσατε πριν, αν θα έκανε έναν τέτοιο σεισμό στην Τουρκία, θα σας έλεγα όχι. Δεν υπήρχαν ανάλογα ιστορικά δεδομένα για τόσο μεγάλο σεισμό. Εχουμε βρεθεί προ εκπλήξεων και είναι λογικό, γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη σεισμική ιστορία του πλανήτη, π.χ. 1.000 ή 2.000 χρόνια πίσω με ακρίβεια. Οι πολύ μεγάλοι σεισμοί έχουν πολύ μεγάλη περίοδο επανάληψης» είπε ο κ. Σώκος, εννοώντας σαφώς ότι σαν χώρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Σημείωσε δε, ότι αντίστοιχα μεγέθη στην Ελλάδα, με τα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε, έχουν συμβεί σε 2-3 περιοχές. Εχουμε και σύγχρονα σεισμικά γεγονότα που πλησιάζουν το μέγεθος της Τουρκίας, όπως στην Αμοργό (1956 – 7,5 Ρίχτερ).

Το θετικό όμως κατά τον κ. Σώκο, είναι ότι συνήθως αυτοί οι σεισμοί σημειώνονται στη θάλασσα, επομένως υπάρχει μια απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές και αυτό μας σώζει.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Το τραγικό με τον σεισμό στην Τουρκία, εκτός από το μέγεθος, ήταν και μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως η ώρα που εκδηλώθηκε και η πυκνοκατοικημένη περιοχή, είπε ο κ. Σώκος. Στην Κοζάνη, είχαμε πάρα πολλές καταρρεύσεις κτιρίων, αλλά, ο σεισμός έγινε ημέρα, είχε προηγηθεί μια μικρότερη δόνηση και ο κόσμος βρισκόταν έξω από τα σπίτια του. Οσον αφορά στη σεισμική εξέλιξη στην Τουρκία, είπε ότι για χρόνια η περιοχή θα ταλαιπωρείται, καθώς έχουν ενεργοποιηθεί κοντινά ρήγματα, σε μια πολύ επικίνδυνη περιοχή, ενώ προέβλεψε ότι οι σεισμοί θα συνεχιστούν προς τα νότια.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ