Συμβασιούχοι Δήμου Πατρέων: «Φωνές» για το ποιος τους στηρίζει πιο πολύ

Με ακραίες εντάσεις που δεν έχουν θέση στο δημοτικό συμβούλιο της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας συζητήθηκε την Τετάρτη ένα θέμα στήριξης συμβασιούχων που ζητούν από δικαστήριο παρέκταση της εργασίας τους.

Συμβασιούχοι Δήμου Πατρέων: «Φωνές» για το ποιος τους στηρίζει πιο πολύ

Η υπόθεση 35 συμβασιούχων εργαζομένων που ζητούσαν τη συνομολόγηση του δημοτικού συμβουλίου σε ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει στο Πρωτοδικείο Πειραιά για να παραμείνουν στην εργασία τους στις υπηρεσίες του Δήμου μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή για μονιμοποίησή τους, συζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.

Κατά τη συνεδρίαση ακούστηκαν πολλά. Φωνές, αλληλοκατηγορίες, αντεγκλήσεις και διαγκωνισμοί μεταξύ των μελών όλων των παρατάξεων για να ξεχωρίσει το «ποιος υποστηρίζει περισσότερο τους εργαζόμενους». Επιλέγοντας να κρατήσουμε την ουσία της χθεσινής συνεδρίασης για το θέμα των εργαζομένων, αναφέρουμε ότι ενώ δημοτική αρχή και αντιπολίτευση τα «έβρισκαν» στα δύο πρώτα σκέλη της απόφασης, στο τρίτο σκέλος δεν υπήρχε συμφωνία.

Τα δύο πρώτα σκέλη της εισήγησης ανέφεραν τη συνομολόγηση στην παρέκταση της εργασίας των συμβασιούχων και στην άσκηση κάθε ένδικου μέσου. Ωστόσο, σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ δημοτικής αρχής και παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν η παρουσία και εκπροσώπηση της δημοτικής αρχής σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Το τελευταίο δεν έγινε δεκτό από τον κ. Πελετίδη, αλλά τελικά ψηφίστηκε από την πλειοψηφία με 22 θετικές ψήφους.

Tο τρίτο σκέλος της πρότασης, εφόσον γίνει πραγματικότητα και ο κ. Πελετίδης βρεθεί στο Πρωτοδικείο Πειραιά, θα σημάνει ότι ο δήμαρχος παραβαίνει τον πρόσφατο νόμο του 2022 που δεν του επιτρέπει να συνομολογεί υπέρ τέτοιων αποφάσεων, γεγονός που θα μπορούσε να του αποφέρει μέχρι και κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «όλοι γνωρίζουν πως αν δεν ήταν από το 2014 στη δημοτική αρχή η Λαϊκή Συσπείρωση, δεν θα υπήρχε συμβασιούχος που να έχει μείνει ούτε μια μέρα παραπάνω για δουλειά πέραν του οκταμήνου του» και επιπλέον πως η «φιλολαϊκή, η φιλεργατική μας στάση, “λάμπει” σαν χρυσός και ξεχωρίζει απ’ τον σωρό των δημοτικών αρχών του συστήματος».

Επιπλέον, ο κ. Πελετίδης κατηγόρησε για υποκρισία παρατάξεις τις αντιπολίτευσης τονίζοντας πως «όλοι γνωρίζουν τι θα γινόταν με τους συμβασιούχους αν ήταν δήμαρχος ο Παπαδημάτος, ο Αλεξόπουλος, ο Ρώρος, ο Ψωμάς, ο Νικολόπουλος, ο Τζανάκος και οι λοιποί».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Πατρέων θεωρεί πως επιβεβαιώνεται στο θέμα των συμβασιούχων, δηλαδή πως «έχει στηθεί μια βιομηχανία στις πλάτες τους, στις πλάτες του Δήμου Πατρέων και του πατραϊκού λαού και η οποία βλέπουμε ακόμα μία φορά ότι δεν έχει τέλος», η οποία βιομηχανία «σπέρνει αυταπάτες πως μπορεί ο Δήμος να απασχολήσει 4.000 συμβασιούχους και να τους καταβάλλει τους μισθούς και την ασφάλισή τους, αποπροσανατολίζοντας τους ανέργους από την αιτία της κατάστασής τους».

Για μία ακόμα φορά, ο κ. Πελετίδης σημείωσε πως ο Δήμος οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού ήδη πρέπει να εξασφαλίσει τη μισθοδοσία 715 εργαζομένων του ΟΑΕΔ, ενώ κάλεσε τον πατραϊκό λαό να βγάλει συμπεράσματα και τους εργαζόμενους, τους συμβασιούχους του Δήμου, να μην εξαπατηθούν.

Συμβασιούχοι Δήμου Πατρέων: «Φωνές» για το ποιος τους στηρίζει πιο πολύ

Η αντιπολίτευση «καυτηρίασε» τη δημοτική αρχή

Ο Γρ. Αλεξόπουλος σε τοποθέτησή του επισήμανε ότι δεν μπορεί το συμβούλιο να «παίζει με τον πόνο των εργαζομένων» αλλά πάντα θα πρέπει να υπολογίζονται και τα δεδομένα του Δήμου που επωμίζεται κόστη χωρίς να τα έχει προϋπολογίσει.

Ο Κ. Σβόλης από την πλευρά του σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν στα δικαστήρια ακόμα και αν αυτό θα κοστίσει στον Δήμο. «Αν δεν μπορεί να κάνει διαχείριση ο δήμαρχος, ας πάει σπίτι του» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ν. Νικολόπουλος ανέφερε παρόμοιες αποφάσεις του παρελθόντος που η «Λαϊκή Συσπείρωση» στήριζε τους εργαζόμενους και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «συνεργασία ΝΔ-ΚΚΕ».

Ο Γ. Ρώρος δήλωσε ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής από το 2019 είναι «διγλωσσίας και διπροσωπίας».

Ο Π. Ψωμάς είπε: «Ο νόμος είναι νόμος και υπάρχουν τα δικαστήρια που κρίνουν και αποφασίζουν. Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ