Συνταξιούχοι: Τι θα γίνει με αναδρομικά και επιδόματα

Ο Ιωάννης Σπανός είναι οικονομολόγος – φοροτεχνικός.

Τελευταία ο Τύπος έχει δημοσιεύσει άλλοτε για τα κομμένα αναδρομικά των συντάξεων και άλλοτε για τα κομμένα επιδόματα εορτών (Χριστούγεννα – Πάσχα) και επίδομα θέρους των συνταξιούχων. Ολα αυτά αφορούν τη περίοδο Ιουνιος/15 μέχρι Μάιος/16 για περίπου 600 χιλιάδες συνταξιούχους και περίπου 600-700 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλάμε δηλαδή για μέσο όρο 1.200 ευρώ για κάθε συνταξιούχο. Εχουμε λοιπόν ένα ποσό και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά από 6-7 χρόνια που έχουμε ξεφύγει από την «Πτώχευση» της χώρας δεν είναι και τόσο σπουδαίο πράγμα να βρεθεί τρόπος να δοθούν.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι έχουμε δύο(2) αποφάσεις που είναι αντίθετες. Η μία δηλαδή του (ΣτΕ) θεωρεί Συνταγματικό το αίτημα αυτό των συνταξιούχων που αφορά τα αναδρομικά και τα επιδόματα για το προαναγραφόμενο χρονικό διάστημα του 11/μήνου (Ιούνιος/15-Μάιος/16) και μόνο για τις επικουρικές συντάξεις των Μισθωτών και λοιπών εργαζομένων.

Η άλλη απόφαση του Αρείου Πάγου θεώρησε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νόμου που αφορούσε τη περίπτωση αυτή, δηλαδή το Νόμο του 2016 του κύριου Κατρούγκαλου.

Ηλθε τώρα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με συνεδρίαση του (17/04) να αποφασίσει επ’ αυτού, η δε απόφαση του άκουσον-άκουσον δεν θα είναι δεσμευτική. Και εμείς τέσσερα χρόνια τώρα ρωτάμε τι είναι αυτό; Καινούργια κόλπα; νέα συστήματα; Στο τέλος-τέλος της γραφής οι αποφάσεις και του (ΣτΕ) και του Αρείου Πάγου αναφέρονται ότι «οι περικοπές των συντάξεων έγιναν με σκοπό την εξυπηρέτηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος του δημοσίου συμφέροντος, καθώς σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας». Να μας το ξαναπούν τώρα πάλι για τρίτη φορά ότι «αν σας δώσουμε αυτά τα ψωροχιλιάρικα θα πέσει το κράτος έξω».

Και ρωτάμε λοιπόν εμείς τα «τιμημένα γηρατειά» τι στο καλό γίνεται; κάθε μέρα, κάθε ώρα τα τελευταία 3-4 χρόνια διαβάζουμε – βλέπουμε – ακούμε ότι ξεφύγαμε από τη πτώχευση της χώρας, αρχίσαμε μάλιστα να παίρνουμε συγχαρητήρια και να εισπράττουμε καλά λόγια από όλους τους Ευρωπαίους συνεταίρους μας. Τι στο καλό γίνεται; Να μην μπορεί το κράτος να επιστρέψει έστω ένα μικρό ποσό από αυτά που κόπηκαν;

Εδώ για 6-7 χρόνια κάθε τρείς και λίγο οι τρεις Λιμοκοντόροι, δηλαδή ΔΝΤ-Ευρωπαϊκή Ενωση και Ευρωπαϊκή Τράπεζα (αν δεν κάνω λάθος) παίρνανε τον μπαλτά και μπαμ και μπουμ βαράγανε στις συντάξεις. Υπάρχουν συντάξεις που έχασαν 45% – 55% μέχρι και 65% και τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι και τώρα για ένα ψωροχιλιάρικο (1.000€) χάθηκε ο κόσμος;.

Ας μη μας λέτε τουλάχιστον ότι πάμε καλά και στα Οικονομικά γιατί και η κοροϊδία έχει τα όρια της. Τι να κάνουμε; Να βγούμε στους δρόμους; Μήπως θα μας δώσει και κανένας σημασία; Αφού βγούμε δε βγούμε, δεν είμαστε πλέον στο σκέλος που παράγουμε έσοδα για το κράτος. Στο σκέλος των εξόδων είμαστε και σιγά-σιγά πάμε για το μεγάλο φινάλε μας!

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop