Τα 13 έργα που παίρνουν «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο

Τα 13 έργα που παίρνουν «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο

Το κλειδί στη μηχανή για να ξεκινήσει η υλοποίηση των περίπου 250 έργων ναι ακόμα 64 μεταρρυθμίσεων, θα βάλει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και τη φορολογία, αλλά και λίστα με σειρά κομβικών έργων. Τα 20 από αυτά αναμένεται να μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης μετά την έγκριση της εκταμίευσης κονδυλίων 4 δισ. ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

Οι διαβουλεύσεις με τα αρμόδια στελέχη των Βρυξελλών προχωρούν, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στην Ελληνική πλευρά ότι η χώρα θα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων που θα πάρουν έγκριση για την εκταμίευση των σχετικών πόρων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, η Ελλάδα δικαιούται συνολικά 31 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 13 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Ο προγραμματισμός της Ελληνικής πλευράς, προβλέπει τις επόμενες ημέρες να αποστέλλει το σχέδιο στην Κομισιόν, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα Ευρωπαϊκά όργανα. Στόχος είναι τις επόμενες 100 ημέρες να έχουν καταλήξει οι συζητήσεις και να ξεκινήσει η εκταμίευση των πρώτων κονδυλίων. Οι πόροι θα καταβάλλονται σε δόσεις, με την Κομισιόν να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα την υλοποίησή τους.

Έλεγχοι και εκταμιεύσεις

Το πλαίσιο των ελέγχων οι οποίοι θα «ξεκλειδώνουν» τα χρήματα δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο οι εκταμιεύσεις θα συνδέονται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Η τήρηση τους θα ορίζει την πορεία της χρηματοδότησης, ενώ σε περίπτωση που οι ελεγκτές εντοπίσουν προβλήματα, θα μπαίνει κόφτης στις εκταμιεύσεις.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη τα χρήματα ύψους 4 δις. ευρώ θα έρθουν Ιούλιο με και θα αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις. «Δεν επιτρέπουν προσλήψεις ή επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται και προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού. Θα υπάρχουν και άλλα προγράμματα που θα είναι πιο εύκολα και πιο γρήγορα, όπως τα «Εξοικονομώ». Οι βαριές επενδύσεις που είναι καινούριες θα πάρουν περισσότερο χρόνο» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Τα έργα θα ξεκινήσουν με εθνική χρηματοδότηση, δηλαδή με κεφάλαια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Άμεσα αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρώτα προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας, ύψους 200-300 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στα δάνεια ύψους 13 δις ευρώ, τα επενδυτικά έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν θα αξιολογούνται με αυτόματες και ταχύτατες διαδικασίες μέσω κυρίως του τραπεζικού συστήματος (εθνικού και ευρωπαϊκού). Μέσω αυτής της διαχείρισης στόχος της κυβέρνησης είναι να μοχλευθεί ένα συνολικό ποσό ιδιωτικών επενδύσεων πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Οι προτεραιότητες

Προτεραιότητα στην χρηματοδότηση έχουν επενδυτικά έργα τα οποία αφορούν στην πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και την αναβάθμιση επιχειρηματικών στρατηγικών μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών ώστε να αυξηθεί το μέγεθος και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ενίσχυσης, το δάνειο μηδενικού επιτοκίου θα ανέρχεται σε 30-50%, η ίδια συμμετοχή σε τουλάχιστον 20% και το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται από τις τράπεζες. Το φάσμα των πιθανών επενδύσεων είναι πολύ μεγάλο, περιλαμβάνοντας από AΠE και αποθήκευση ενέργειας, υδρογόνο και τη χρήση του στη παραγωγή ενέργειας, τις μεταφορές και στη βιομηχανία, υποδομές ενέργειας (καλώδια, αγωγοί αερίου) μέχρι τη διαχείριση απορριμμάτων, υποδομές δρόμων και τουρισμό.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 13 κεφάλαια:

Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας)

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης

Εθνικό σχέδιο αναδασώσεως και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα

Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών

Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβερνήσεως

Πλήρης ψηφιοποίησης των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα

Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων

Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις

Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών

Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης

Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)

Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων

Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ