Τα καλύτερα μυαλά, τα γίδια και τα έλατα

image 524283

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΥΛΔΗ

Έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης. Ο οριστικός φάκελος θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου. Οι προτάσεις των κομμάτων, των φορέων και των πολιτών πρέπει να γίνουν μέρος σοβαρής διαβούλευσης , ώστε μέσα από αυτή τη συγκυρία να υπάρξει η βέλτιστη αξιοποίηση και η καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα μας.

Ψηφιοποίηση στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη, τηλεπικοινωνίες, 5G δίκτυα, υποδομές, μεταφορές, δημόσια διοίκηση, πανεπιστήμια και σύνδεση με την αγορά εργασίας, κατάρτιση, εξοικονόμηση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτροκίνηση.

Η υγειονομική και οικονομική κρίση να συνοδευτεί από μια ευκαιρία, μελέτη, σχέδιο και υλοποίηση για την ανακούφιση και την πρόοδο των πολιτών.

Αξιοποίηση των καλύτερων μυαλών της χώρας, είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό,  για να επιστρέψουν στην πατρίδα με ρόλο και προοπτική αυτοί που ζουν μακριά και να συνεχίζουν όσοι ζουν εδώ με ένα καλύτερο ορίζοντα.

Η Ελλάδα διεθνώς στο προσκήνιο ως ένα πανέμορφο μέρος όπου μπορεί να ζει κάποιος με ασφάλεια, υγεία και να εργάζεται εξ αποστάσεως για όποια εταιρεία του πλανήτη.

Καθαρές ακτές και θάλασσες, ζωντανά πυκνά βουνά , ζωική και φυτική παραγωγή, ιστορία, πολιτισμός, ισχυρές πηγές έλξης ώστε να γίνει η Ελλάδα ένα πνευματικό κέντρο ευζωίας.

Εποχή οραμάτων, μα ταυτόχρονα και συνειδητοποίησης της πραγματικότητας. Η φύση μας έχει φερθεί γενναιόδωρα σε αυτόν τον όμορφο τόπο.

Πριν σκεφτούμε τι να φτιάξουμε, πρώτα πρέπει να σκεφτούμε τι να μην χαλάσουμε και τι να μην χαλάμε. Οικολογικά συστήματα που λειτουργούν αιώνες με υπέροχο τρόπο , συνήθως παρεμβαίνουμε για κακό τους και για κακό μας.

Η κακή εμπειρία μας έχει καταδείξει πως φυσικά φαινόμενα έχουν καταλήξει σε καταστροφές, όχι επίσης φυσικές, εξ αιτίας της κακής δόμησης ή γενικά της λανθασμένης χρήσης του περιβάλλοντος.

Δεν μπορεί να παρακαλάμε να μη βρέξει και να μη χιονίσει.

Επίσης πολλές καταστροφές αποτέλεσμα τυχαίων γεγονότων ή κακόβουλων πράξεων θα είχαν περιοριστεί ή αποφευχθεί αν ο σχεδιασμός συμβίωσης με το περιβάλλον ήταν διαφορετικός.

Μεγαλύτερος πνεύμονας οξυγόνου από το δάσος δεν υπάρχει, τα δάση μας απορροφούν τα νερά, συγκρατούν τα εδάφη και προσφέρουν τις πηγές ζωής, του νερού και του καθαρού αέρα. Η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεκινούν από εκεί.

Τα δάση μας γερνάνε και αργοπεθαίνουν αφού δεν ανανεώνονται εξ αιτίας της παράνομης βοσκής και της παράνομης ανοικοδόμησης. Οικολογικές οργανώσεις και ευαίσθητοι πολίτες, όπως και έντυπα έχουν αναδείξει την ένταση του προβλήματος δίχως να υπάρξουν από την πολιτεία τα ανάλογα αντανακλαστικά. Συστηματικά και με προγραμματισμό τα δάση πρέπει να ζουν και να αναπτύσσονται και όχι να έχουν τη μοίρα παρατημένου τόπου.

Τα καλύτερα μυαλά, τα γίδια και τα έλατα μπορούν να συνυπάρξουν. Η ιδιαίτερη αναφορά στο βουνό και στη ζωντάνια του γίνεται για να ληφθεί υπόψη ο ορεινός πλούτος στον άμεσο σχεδιασμό. Ορεινός και πεδινός αγροτουρισμός με ελεγχόμενη βοσκή, ομαλή συνύπαρξη ανθρώπων, ζώων, πτηνών σε ένα προνομιακό φυσικό τοπίο συνιστούν πόλο έλξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.

Η άγνωστη πεδινή και ορεινή Ελλάδα με τα ποτάμια της και τα χιονοδρομικά της κέντρα στο προσκήνιο για την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε δώδεκα μήνες τον χρόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα αγνοούν ότι η Ελλάδα έχει πυκνόφυτα βουνά και υπέροχα χιονοδρομικά κέντρα, μένοντας με την εντύπωση ενός προορισμού μόνο για το καλοκαίρι και τη θάλασσα.

Είναι ευκαιρία να δοθεί οξυγόνο, αέρας και χώρος στα καλύτερα μυαλά της χώρας για τη μετάβαση σε μια ψηφιακή Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας, πρότυπο δικαιοσύνης, σύγχρονη σε υποδομές, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, κέντρο παιδείας και φιλοσοφίας, παράδεισο φυσικής ομορφιάς.

Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν, όσο τα γίδια τρώνε τα έλατα.

@Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ

Μέλος Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ