Από την πρώτη μας μέρα στη Δημοτική Αρχή, στο κέντρο της προσοχής μας βρέθηκαν τα παιδιά μας. Στόχος μας, δεν είναι να φτιάχνουμε “ντουβάρια”, αλλά ανθρώπους, γιατί είμαστε άνθρωποι. Η νέα γενιά είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, θα κρίνει το μέλλον της κοινωνίας μας.

Απλώσαμε γύρω απ’ τα παιδιά, ένα δίχτυ προστασίας. Φροντίσαμε τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, το Βρεφοκομείο μας, ανακαινίστηκαν και λειτουργούν σε υψηλό επίπεδο. Φτιάχτηκαν 2 νέοι ιδιόκτητοι παιδικοί σταθμοί, που κοσμούν την πόλη μας και που πριν ήταν ερείπια, τόσο στη Μανιακίου (πρώην Εμπορική Σχολή), όσο και στο Κάστρο ,στα πρώην γραφεία της ΔΕΠΑΠ.

Έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε 220 σχολεία, έργο πρωτόγνωρο πανελλαδικά. Σε 17 σχολεία έχει γίνει ενεργειακή αναβάθμιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συντήρησή τους. Είναι σε εξέλιξη η ανέγερση του 3ου Γυμνασίου και του 12ου Δημοτικού, που καθυστέρησαν λόγω ανεύρεσης αρχαιοτήτων. Θα κατασκευαστεί το νέο Μουσικό Σχολείο στο Λαδόπουλο. Ετοιμάζονται για ένταξη σε χρηματοδότηση, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο στον Άγιο Βασίλη και το Γυμνάσιο στις Ιτιές. Προχωρά η ολοκλήρωση του φακέλου για το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο στα Καμίνια.

Πραγματοποιούνται κάθε χρόνο οι Ημερήσιες Δημοτικές Παιδικές Κατασκηνώσεις, μοναδικές στην Ελλάδα. 1.200 παιδιά ετησίως, δωρεάν, απασχολούνται κατά τις κατασκηνωτικές περιόδους, σε δύο χώρους που πριν ήταν κατεστραμμένοι και αφημένοι στην τύχη τους, στην Πλαζ και τα Ροΐτικα. Τους προσφέρονται γεύματα, επίσης δωρεάν και στο πρόγραμμά τους υπάρχουν δραστηριότητες εκπαίδευσης και αναψυχής. Όλα αυτά, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις σφυρίζουν αδιάφορα και δεν χρηματοδοτούν τη λειτουργία των Κατασκηνώσεων ούτε με ένα ευρώ.

113 νέες παιδικές χαρές, δόθηκαν προς χρήση από το 2014 έως σήμερα. Σύντομα θα ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός, με στόχο να υπάρχει κάλυψη σε όλη την πόλη.

Την ίδια στιγμή, οι ελεύθεροι χώροι που έχουν αποδοθεί προς χρήση σε όλη την Πάτρα παίζουν καταλυτικό ρόλο στην καθημερινότητα των παιδιών, στη δυνατότητά τους να βγαίνουν από το σπίτι. Πόσα παιδιά, για παράδειγμα, βλέπουμε κάθε απόγευμα στο Νότιο Πάρκο, αντί να είναι κλεισμένα πίσω από μια οθόνη.

Συνεχίζει τη λειτουργία του το Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης, με 600 παιδιά να περνούν κάθε χρόνο από τα θρανία του, ενώ εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 220 δάσκαλοι και καθηγητές. Είναι δεκάδες οι μαθητές που πέτυχαν το όνειρό τους, πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την καθοριστική συμβολή του Λαϊκού Φροντιστηρίου και δεν είναι λίγοι οι μαθητές, που επιστρέφουν μετά από κάποια χρόνια ως εθελοντές δάσκαλοι.

Δεν είναι εκτός της προσοχής μας ούτε τα παιδιά ρομά, είναι κι αυτά παιδιά μας. Πραγματοποιείται ενισχυτική διδασκαλία, στο Κέντρο Κοινότητας και διεκδικούμε τη δημιουργία Κέντρων Γειτονιάς, για επέκταση της φροντίδας. Ειδικές δράσεις γίνονται κάθε χρόνο και στο πλαίσιο των Ημερήσιων Παιδικών Κατασκηνώσεων.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι έχουμε στο επίκεντρο τα παιδιά μας, αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχουμε δώσει όλες μας τις δυνάμεις για να εξασφαλίσουμε την καθαριότητα στα σχολεία μας. Η Κυβέρνηση, ενώ μάλιστα ο κορωνοϊός συνεχίζει να είναι παρών, χρηματοδοτεί καθαρίστριες μερικής απασχόλησης, με το καθεστώς της πληρωμής ανά αίθουσα. Η Δημοτική Αρχή, από ίδιους πόρους, συμπληρώνει κάθε χρόνο σχεδόν 400 χιλιάδες ευρώ, ώστε η καθαριότητα στα σχολεία να είναι στο επίπεδο που πρέπει.

Διεκδικούμε, να είναι ανοιχτές οι αυλές των σχολείων, να τα απολαμβάνουν τα παιδιά μας και το απόγευμα, με οργανωμένο τρόπο. Με φύλακα, με γυμναστή, με εργαζόμενους, με καλλιτεχνικές ασχολίες.

Πέρα από τα έργα και τις υπηρεσίες που αναφέραμε, μια σειρά από αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες που υλοποιούμε, έχουν το βλέμμα στραμμένο στα παιδιά.

Η ελεύθερη πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους, η πραγματοποίηση σειράς δράσεων από τον Πολιτιστικό Οργανισμό σε συνεργασία με σχολεία, η παιδική παράσταση που ανεβάζει κάθε χρόνο το ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και το Άρμα Θέσπιδος που “ταξιδεύει” σε σχολεία και γειτονιές όχι μόνο της Πάτρας, αλλά ολόκληρης της Περιφέρειας, έχουν στόχο τη διαπαιδαγώγηση, την αναψυχή με δημιουργικούς όρους, το πέρασμα αξιών στα παιδιά μας.

Ο πολυχώρος των Παλαιών Σφαγείων, με σημείο αναφοράς το Πατρινό καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, απευθύνεται και σε μικρές ηλικίες, που μέσα από το Εργαστήρι θα αποκτούν καρναβαλική παιδεία, θα έρχονται σε επαφή με τη λαϊκή μας παράδοση.

Το έργο που έχει γίνει – θεατό και αθέατο – για τα παιδιά της πόλης μας είναι πολύ σημαντικό. Σ’ αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα, θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτά που έχουμε ξεκινήσει, με την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, με την απόδοση ακόμα περισσότερων χώρων προς χρήση.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ