Τι είναι το σύνδρομο του Πίτερ Παν και πώς θα το αναγνωρίσεις

Το σύνδρομο του Πίτερ Παν αναφέρεται περισσότερο στους άνδρες, αλλά να ξέρεις πως δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς.

σύνδρομο-του-πίτερ-παν

Θα έλεγα πως το σύνδρομο του Πίτερ Παν, όσον αφορά στον κόσμο των σχέσεων, των dating apps και του φλερτ, δεν είναι και η καλύτερη συνθήκη που μπορείς να συναντήσεις μπροστά σου, όμως σίγουρα μπορείς να αρχίσεις να την αναγνωρίζεις γρήγορα και άμεσα, για να ξέρεις και πώς να την αποφύγεις και πώς να την διαχειριστείς.

Τι είναι το σύνδρομο του Πίτερ Παν;

Το σύνδρομο του Πίτερ Παν αναφέρεται περισσότερο στους άνδρες, αλλά να ξέρεις δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς, απλά σε αυτό το φύλο είναι που συναντάμε το φαινόμενο πιο συχνά.

Δεν πρόκειται για μία συνθήκη διάγνωσης που θεωρείται επίσημη, αλλά περισσότερο για μία ορολογία που χρησιμοποιείται, ώστε να περιγράψει έναν ενήλικα που συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν παιδί.

Σαν να μην έχει ακόμα μεγαλώσει.

via GIPHY

«Το σύνδρομο του Πίτερ Παν είναι απλά η ανικανότητα κάποιου να μεγαλώσει. Μπορεί (αυτά τα άτομα) να παρουσιάζονται σαν να μην έχουν τρόπους, επειδή δεν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, για να χτίσουν οικειότητα ή συνδέσεις με τους άλλους.

Επίσης, μπορεί να φαίνονται ως συναισθηματικά ακατάλληλα, να εκφράζουν τον εαυτό τους με απρεπή τρόπο και να μην καταλαβαίνουν καμία κοινωνική συνθήκη», δηλώνει η relationship expert Minaa B., LMSW του eharmony.com.

Ποια είναι τα σημάδια για το σύνδρομο του Πίτερ Παν;

Στις σχέσεις τα εν λόγω άτομα μπορεί να:

– Ρίχνουν όλη την οργάνωση και τις μεγάλες αποφάσεις σε σένα
– Αγνοούν τις υποχρεώσεις του σπιτιού και συμπεριφέρονται σαν παιδιά
– Προτιμούν να ζουν «για το σήμερα» και δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμα πλάνα
– Δείχνουν σημάδια συναισθηματικής μη διαθεσιμότητας
– Σπαταλούν χωρίς λογική και προσοχή τα χρήματά τους ή έχουν προβλήματα οικονομικής φύσεως
– Διαρκώς αποφεύγουν να ασχοληθούν με τα σοβαρά ζητήματα της σχέσης με έναν εποικοδομητικό τρόπο

Βέβαια, το σύνδρομο του Πίτερ Παν μπορεί να φανεί και στη δουλειά, με άτομα που:

– «Χάνουν» κομμάτια της δουλειάς τους, έχοντας μοτίβα κούρασης, αργοπορίας ή απλά αδιαφορίας
– Κάνουν ελάχιστη έως ανύπαρκτη προσπάθεια να βρουν μία δουλειά
– Φεύγουν συχνά από δουλειές όταν βαριούνται, αισθάνονται προκλήσεις ή στρεσάρονται
– Ασχολούνται μόνο με part-time δουλειές και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για μία πιθανή προαγωγή
– Μεταφέρονται από τομέα σε τομέα χωρίς να αποκτούν τις αντίστοιχες δεξιότητες

σύνδρομο-του-πίτερ-παν

Φωτογραφία από Reead (pexels.com)

Γιατί συμβαίνει το σύνδρομο του Πίτερ Παν;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει αποκλειστικά και μόνο μία απάντηση σε αυτό και προφανώς, ο κάθε άνθρωπος έχει ένα ξεχωριστό background που μπορεί να δικαιολογεί συμπεριφορές και μοτίβα στο σήμερα.

Το σύνδρομο του Πίτερ Παν μπορεί να οφείλεται σε:

– Παιδικές εμπειρίες
– Mindset ανοχής από τους γονείς
– Γονική προστασία
– Οικονομικούς παράγοντες

Τι να κάνεις εάν ο σύντροφός σου έχει το σύνδρομο του Πίτερ Παν;

Αντικειμενικά να το δεις, όσο καλή διάθεση και να έχεις, όση αγάπη και εάν νιώθεις, ποτέ δεν μπορείς να αλλάξεις έναν άνθρωπο που δε θέλει ο ίδιος να κάνει την προσπάθεια και τη «δουλειά» που χρειάζεται για κάτι τέτοιο.

Είναι πολύ εύκολο (και επικίνδυνο για σένα) να αρχίσεις να μειώνεις όλο και περισσότερο τις προσδοκίες σου, να διαφοροποιείς τα θέλω και τις επιθυμίες σου, σε σημείο που πια αυτή η σχέση να μη θυμίζει σε τίποτα αυτό που θα ήθελες να έχεις στη ζωή σου.

Άρα, είναι σημαντικό να δώσεις έναν τόνο… ενηλικίωσης στη σχέση σας και να δεις πώς θα αντιδράσει η άλλη πλευρά. Μίλα για τις προσδοκίες, τις φιλοδοξίες και τα δικά σου σχέδια, τις επιθυμίες και τα όνειρά σου, γιατί εάν γνωστοποιήσεις όλα αυτά και δεν υπάρχει από τον σύντροφό σου η διάθεση να βρεθείτε στην ίδια σελίδα, εκεί μάλλον τελειώνει η όποια προσπάθεια μπορείς να κάνεις και η όποια ελπίδα μπορείς να έχεις.

Είναι η στιγμή να αποφασίσεις εάν πρέπει να αποδεχτείς αυτή τη σχέση έτσι ακριβώς όπως είναι ή εάν θα πρέπει να αλλάξεις ρότα.

Επίσης, αποφεύγοντας να αποδεχτείς συμπεριφορές που δεν είναι αρμόζουσες, όπως το να μην μοιράζεται μαζί σου τις δουλειές του σπιτιού, θα δείξει την ανάγκη που υπάρχει για αλλαγή και η αντίδρασή του σε αυτό, θα σου αποδείξει ό,τι χρειάζεται να ξέρεις.

Αρκεί να έχεις καθαρό βλέμμα όταν κοιτάς τη συνθήκη, στην οποία ζεις.

 

Με πληροφορίες από hellogiggles.com και healthline.com

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ