Τι γίνεται με τους απανωτούς σεισμούς στον Πατραϊκό; Ο Καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμης Σώκος απαντά στην «Π»

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Εύθυμης Σώκος, σχολιάζει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» τη σεισμική ακολουθία.

Τι γίνεται με τους απανωτούς σεισμούς στον Πατραϊκό; Ο Καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμης Σώκος απαντά στην «Π»

Η σεισμική δόνηση 3,7 της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε το απόγευμα του Σάββατου και «ταρακούνησε» για τα καλά τους κατοίκους της Πάτρας και καθόλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου υπήρξαν τουλάχιστον ακόμα 15 μικρότερες δονήσεις, συνέθεσαν ένα σκηνικό ανησυχίας για τους κατοίκους της περιοχής.

Με την τελευταία να καταγράφεται το απόγευμα της Κυριακής, χθες δεν υπήρξε καμία σεισμική δραστηριότητα, με τη λογική να λέει ότι το φαινόμενο κόπασε, αφού δεν υπάρχουν και επιστημονικά μηνύματα για κάτι το διαφορετικό.

Μπορεί η σεισμική δόνηση (3,7 Ρίχτερ) μπορεί να μην ήταν πολύ μεγάλη, Π ωστόσο επειδή είχε χαμηλό εστιακό βάθος, ήταν αρκετή για να ταρακουνήσει αρκετές περιοχές σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 11,4 χλμ. Για αυτόν τον λόγο η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Πάτρα, Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο και σε άλλες περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος, μιλώντας στην «Πελοπόννησο», αφού παρακολούθησε από κοντά το φαινόμενο, απάντησε στο βασικό ερώτημα, αν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Το επίκεντρο ήταν στο Αντίρριο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μακύνειας. Οι σεισμικές δονήσεις στην πλειοψηφία τους δεν έγιναν αισθητές. Τη Δευτέρα δεν παρατηρήθηκε καμία κινητικότητα και με βάση τα στοιχεία που έχουμε δεν φαίνεται να είναι κάτι ανησυχητικό. Δείχνουμε να οδεύουμε σε ύφεση. Φυσικά όταν είσαι στο επίκεντρο της Δυτικής Ελλάδας, όπου έχει περιοχές που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς, χρειάζεται να είσαι πάντα σε επαγρύπνηση. Κάποια στιγμή θα γίνει μεγάλος σεισμός, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το πότε. Αυτό, όμως, που μπορούμε να προβλέψουμε είναι η προετοιμασία μας με τον αντισεισμικό Κανονισμό, που πρέπει να εφαρμόζουμε στα κτίρια και όλα τα μέτρα προφύλαξης που διαχρονικά πρέπει να παίρνουμε».

Με βάση τα όσα καταθέτει ο κ. Σώκος, δεν υπάρχει μεν λόγος ανησυχίας, όμως θα πρέπει να τηρούνται όλες οι οδηγίες από τους αρμόδιους.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ