Τι να κάνεις εάν ο σύντροφός σου έχει μία… παρεμβατική μητέρα

Τι συμβαίνει εάν ο σύντροφος ή ο σύζυγός σου έχει μία… ας την πούμε παρεμβατική μητέρα;

παρεμβατική-πεθερά-μητέρα Φωτογραφία από Anna Shvets (pexels.com)

Αμέτρητες παραγωγές του Hollywood έχουν δημιουργηθεί με αυτό το concept στο επίκεντρο και είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο στην πραγματική ζωή: ο σύντροφος ή ο σύζυγός σου να έχει μία… ας την πούμε παρεμβατική μητρική φιγούρα που κάπως σε κάνει να αισθάνεσαι λες και κλειδώνει ένας ασφυκτικός κλοιός γύρω από τον λαιμό σου.

Είναι μία εύκολη κατάσταση να διαχειριστείς; Σίγουρα όχι, όμως σε όλα υπάρχουν λύσεις εάν κάτσεις και το αναλύσεις λίγο το ζητηματάκι με ψυχραιμία.

via GIPHY

Πώς θα καταλάβεις ότι ο σύντροφός σου έχει δεσποτική μητέρα;

Προφανώς, τα σημάδια είναι εκεί, αρκεί να ξέρεις για τι ψάχνεις.

Είναι κάπως περίπλοκη η κατάσταση εάν η εν λόγω μητέρα/πεθερά:

– Εμφανίζεται απρόσκλητη ή αυτοπροσκαλείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα
– Κριτικάρει ή επικρίνει εσένα και τις επιλογές σου
– Προσπαθεί να ελέγξει ή να καθορίσει της επιλογές για τη ζωή του παιδιού της, όπως το πώς θα μεγαλώσει τα δικά του παιδιά, πού θα ζήσει, τι θα κάνει με την καριέρα του κοκ.
– Εμπλέκεται υπερβολικά πολύ στη ζωή του και θέλει να συμπεριλαμβάνεται σε κάθε γεγονός και απόφαση
– Αγνοεί ή δε σέβεται όρια που έχουν τεθεί από το παιδί της ή τη σύντροφό του
– Συμπεριφέρεται χειριστικά ή/και προσπαθεί να δημιουργήσει συγκρούσεις ανάμεσα στο παιδί της και σένα
– Συμπεριφέρεται κτητικά ή με ζήλια για τη σχέση σας ή εσένα προσωπικά

Διασκεδαστικά πράγματα, όπως καταλαβαίνεις #νοτ.

Τι μπορείς να κάνεις με μία παρεμβατική πεθερά;

Αυτού του είδους οι προσωπικότητες δεν είναι και οι πιο εύκολες, για να μπορέσεις να συνεννοηθείς ανθρώπινα και λογικά μαζί τους, γι’αυτό και είναι τόσο δύσκολη η επικοινωνία σε τέτοιες περιπτώσεις.

Υπάρχουν όμως, ορισμένα tricks, για να μπορέσεις να κοντρολάρεις ελαφρώς τη «ζημιά» που μπορεί να κάνει αυτή η γυναίκα.

1. Επικοινωνία

Όπως είπα και προηγουμένως, η επικοινωνία με τέτοιους ανθρώπους δεν είναι και η πιο εύκολη που μπορεί να σου τύχει, αλλά μπορεί όντως η μητέρα του να μην καταλαβαίνει τη συμπεριφορά της και τον αντίκτυπο που αυτή έχει πάνω σε εσάς και τη ζωή σας.

Είναι καλό λοιπόν, αυτό να το επικοινωνήσεις, σε μία περίσταση που να είστε και οι δύο ψύχραιμες και σίγουρα, χωρίς να χρησιμοποιήσεις επιθετική γλώσσα ή εκφράσεις κατηγορίας που μπορεί να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Θες να επικοινωνήσεις τα συναισθήματα και τα όριά σου, με τον σωστό τρόπο, χωρίς υπερβολές και εντάσεις, αλλά κρατώντας μία σίγουρη και σταθερή στάση.

Σίγουρα δεν υπάρχει λόγος για προσωπικές επιθέσεις, αυτό θέλει προσοχή!

παρεμβατική-πεθερά-μητέρα

Φωτογραφία από Emma Bauso (pexels.com)

2. Όρια

Τα όρια είναι δύσκολο να τα ορίσεις με συγκεκριμένους ανθρώπους, όμως χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και συνέπεια στο κόνσεπτ. Μπορείς να ξεκινήσεις συζητώντας με τον σύντροφό σου, επεξηγώντας την κατάσταση, ώστε από κοινού να δείτε ποια είναι τα όρια που θέλετε να θέσετε.

Μαζί θα ορίσετε ορισμένες παραμέτρους που θέλετε οπωσδήποτε να τηρούνται και θα πρέπει για αυτές να είστε απολύτως ξεκάθαροι, χωρίς «παζάρια» και υποχωρήσεις.

Εν ολίγοις, πρέπει να γράψετε το βιβλίο με τους κανόνες.

3. Βήμα πίσω

Εάν η κατάσταση με την παρεμβατική πεθερά έχει αρχίσει να ξεφεύγει εκτός ελέγχου, ίσως θα έπρεπε να κάνεις ένα βήμα πίσω από αυτή την ενέργεια και την αλληλεπίδραση για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμα και εάν σημαίνει να αποφεύγεις τις κλήσεις της ή τις πολλές πολλές επισκέψεις.

Αναπόφευκτα, εάν αυτή η ένταση είναι εκτός διαχείρισης, ούτε εσύ ούτε ο σύντροφός σου θα είστε στην κατάλληλη ψυχολογία, για να μπορέσετε να κάνετε τα σωστά βήματα, οπότε είναι προτιμότερο να δημιουργήσετε τον χωροχρόνο που θα σας βοηθήσει να δείτε την κατάσταση πιο εποικοδομητικά και να οδηγήσετε αυτή τη σχέση εκεί που επιθυμείτε.

παρεμβατική-πεθερά-μητέρα

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

4. Μην αφήνεις τον σύντροφό σου στην «απέξω»

Αυτό μας γυρίζει πίσω στο πρώτο στοιχείο που σου ανέφερα, σχετικά με την επικοινωνία, γιατί είναι το ιδανικό να μπορέσεις να συμπεριλάβεις σε όλο αυτό το drama τον σύντροφό σου.

Είναι ωφέλιμο να έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης, για να μπορέσετε από κοινού να θέσετε ορισμένα όρια, να διαχειριστείτε την κατάσταση και να αποφασίσετε πώς ακριβώς θέλετε να την αντιμετωπίσετε.

Στην τελική, δεν είναι δική σου μητέρα, αλλά δική του, οπότε αυτή είναι μία μάχη που δε χρειάζεται να δώσεις μόνη σου.

5. Ψάξε υποστήριξη

Υπάρχει προφανώς το σενάριο εσύ να μην αντέχεις πια την πεθερά σου και να αισθάνεσαι πως σου κάνει τον βίο αβίωτο, ο σύντροφός σου όμως, να υποστηρίζει πως απλά έτσι δείχνει την αγάπη και την υποστήριξή της.

Σε αυτή την περίπτωση, σου εύχομαι πρωτίστως κουράγιο και δευτερευόντως, πρέπει να ψάξεις υποστήριξη αλλού, όπως σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας και σχέσεων ή σε κάποιο πολύ δικό σου άτομο, που θα μπορέσει να δώσει την αντικειμενική οπτική της όλης κατάστασης και να σε βοηθήσει να αποφορτιστείς, αλλά και να διαχειριστείς το δύσκολο task που έχεις μπροστά σου.

 

Με πληροφορίες από purenow.com

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ