Το freelancing άλλαξε με θύματα τους διανομείς και της Πάτρας

Σειρά αιτημάτων από εργαζομένους που ψάχνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας

Freelancing

Το freelancing έχει αλλάξει για τους διανομείς και δεν θυμίζει σε τίποτα το πώς ξεκίνησε να λειτουργεί αυτό το μοντέλο εργασίας. Στους δρόμους της Πάτρας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, κυκλοφορούν καθημερινά χιλιάδες διανομείς με τα δίκυκλά τους για να εξυπηρετούν τις παραγγελίες συμπολιτών τους.

Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου κάθε κατάστημα είχε δικούς του διανομείς, πλέον τα περισσότερα μαγαζιά συνεργάζονται με τις μεγάλες, κόκκινες, μπλε και πορτοκαλί, πλατφόρμες. Αυτό σημαίνει ότι και οι διανομείς «άλλαξαν» εργοδότη και από το τοπικό κατάστημα που συνεργάζονταν, πλέον είναι εργαζόμενοι με μια «απρόσωπη» μεγάλη εταιρεία.

Στη συνέχεια, οι εταιρείες έδωσαν στους διανομείς τη δυνατότητα να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Χιλιάδες εξ αυτών προτίμησαν αυτή την αλλαγή, αφού το πρώτο διάστημα τα χρήματα που μπορούσε να αποκομίσει κάποιος που ήθελε να εργάζεται αρκετές ώρες ήταν περισσότερα. Ομως, αυτή η τακτική των εταιρειών έκρυβε «παγίδες» που στο διά ταύτα δυσκόλεψε πολύ το έργο των διανομέων.

Στην Πάτρα, οι διανομείς freelancers έχουν συνασπιστεί ιδρύοντας το δικό τους σωματείο με στόχο να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα του κλάδου.

Εχοντας ξεκάθαρα αιτήματα, το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε μια σειρά από παρεμβάσεις και συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα ώστε να βρουν το δίκιο που έχουν χάσει. Ουσιαστικά αυτό που αναζητούν είναι να εφαρμόζονται οι σωστοί, νόμιμοι όροι στην εργασία τους.

Επιγραμματικά στα αιτήματά τους βρίσκονται τα εξής:

  • Ζητούν την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2023 που αφορά δωρεάν χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας με προδιαγραφές ασφαλείας. Οι εταιρείες έχουν βρει ένα «κενό» κι ενώ χορηγούν όπως υποχρεούνται τον απαραίτητο εξοπλισμό, στη συνέχεια αφαιρούν την αξία χορήγησης του από τις αμοιβές τους! Ουσιαστικά δηλαδή είναι σαν να μεταφέρουν το κόστος προμήθειας των μέσων ατομικής προστασίας στους διανομείς.
  • Ενα δεύτερο μεγάλο αγκάθι στη σχέση εργασίας που έχουν με τις μεγάλες και πασίγνωστες εταιρείες είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μειωθεί δραματικά, έως και 40%, οι αμοιβές τους με μονομερής αποφάσεις των εταιρειών, παρόλο που υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις αορίστου χρόνου με συγκεκριμένους τιμοκατάλογους αμοιβών. Οι διανομείς ζητούν να θεσπίσει η Πολιτεία έναν τιμοκατάλογο ελάχιστων αμοιβών και κομίστρων για προστασία του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών.
  • Σημαντικό θέμα που θέτουν επίσης οι διανομείς της Πάτρας και της υπόλοιπης χώρας είναι ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στον υπολογισμό της αμοιβής ανά παραγγελία. Καταγγέλλουν ότι οι πλατφόρμες πλέον αποκρύπτουν και συνεπώς δεν είναι γνωστό από ποιες παραμέτρους καθορίζεται η αμοιβή (λ.χ. βασική αμοιβή, χιλιομετρική απόσταση, ώρα, καθημερινή ή σαββατοκύριακο, μέγεθος παραγγελίας κ.λπ.). Ζητούν να αποτελεί υποχρέωση των εταιρειών η ανάλυση και γνωστοποίηση των παραμέτρων που καθορίζουν την προτεινόμενη αμοιβή ανά παραγγελία. Επίσης, παρότι υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο που αναφέρει ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και διατηρούν το δικαίωμα να επιλέγουν ελεύθερα αν και πόσα έργα θα αναλαμβάνουν, η «κόκκινη» εταιρεία απαιτεί από τους διανομείς να προδηλώνουν σε εβδομαδιαία βάση βάρδιες («slots») και περιοχές που θα εργάζονται και σε όσους δεν δηλώνουν ή δεν τηρούν το δηλωθέν πρόγραμμα διακόπτουν τη συνεργασία.
  • Τέλος, ένα τεράστιο -και ανεπίτρεπτο- πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί είναι ότι οι εταιρείες διακόπτουν συνεργασίες κατά το δοκούν, απροειδοποίητα και χωρίς καμία αιτιολογία. Αξιολογούν τους διανομής παράνομα και χωρίς διαφάνεια και δεν δίνουν στοιχεία για αυτές τις αξιολογήσεις στους freelancers, κάτι που αποτελεί παράβαση του νόμου του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Αχαΐα: Πατέρας επιτέθηκε στα ανήλικα παιδιά του και συνελήφθη

Φοιτητικές εκλογές: «Κόκκινο» το Πανεπιστήμιο Πατρών – Διαφωνία για το Πανελλαδικό αποτέλεσμα

Δύο Αλβανοί και δύο Έλληνες συνελήφησαν για τα 200 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες στον Πειραιά -Ποιοι οι ρόλοι τους

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Νεκρή γυναίκα στον ΒΟΑΚ, σταμάτησε με την παρέα της να βγάλει φωτογραφίες και έπεσε στο κενό

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό» – 60 πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop