Τοπικές γεύσεις της Πελοποννήσου που πρέπει να δοκιμάσεις φέτος το καλοκαίρι

Ξεχωριστές γεύσεις της Πελοποννήσου και τοπικά προϊόντα. Γαστρονομικές προκλήσεις.

Τοπικές γεύσεις της Πελοποννήσου που πρέπει να δοκιμάσεις φέτος το καλοκαίρι

Εάν φέτος το καλοκαίρι βρεθείτε στην Πελοπόννησο, εκτός από τη «συνάντηση» με ειδυλιακά τοπιά, παραθαλάσσιους προορισμούς και όχι μόνο, απολαύστε γεύσεις από την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα.

Σε κάθε περιοχή του χάρτη της Πελοποννήσου υπάρχουν συναρπαστικοί προορισμοί για να επισκεφθείς, ενώ όπου και αν πας θα βρεις διάσημα παραδοσιακά πιάτα της Πελοποννήσου και τοπικά προϊόντα, όπως:

Γουρουνοπούλα (ψητό χοιρινό)

-Παστό – σύγκλινο (χοιρινό με αρωματικά, καπνισμένο σε ξύλο ελιάς) 

-Χειροποίητα ζυμαρικά (π.χ. χυλοπίτες)

-Καγιανάς (αβγά ανακατεμένα στο τηγάνι με ντομάτα και λουκάνικο) 

-Δίπλες (Τηγανητά στριφτάρια ζυμαριού με μπόλικο μέλι και καρύδια)

-Μέλι και βότανα του βουνού.

Εαν βρεθείς στη Μεσσηνία, εκτός από τη «ξακουστή» γουρουνοπούλα, αξίζει να δοκιμάσεις  το χοιρινό με πρασοσέλινο, το ριγανάτο αρνί και ο κόκκορας με χυλοπίτες. Μη ξεχάσεις να γευτείς τη τσουχτή μακαρονάδα με μυζήθρα και τηγανητό αβγό, αλλά και τον μπακαλιάρο τσιλαδιά ((παστός μπακαλιάρος σε κόκκινη σάλτσα με κρεμμύδι και κορινθιακή σταφίδα)..Εαν προτιμάς λαχανικά, τότε επέλεξε τσιγαριστούς κολοκυθανθούς με φρέσκια ντομάτα, μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι και χορταρικά (π.χ. μυρώνια, καυκαλήθρες) και τραχανά με ντομάτα.

τσουχτή μακαρονάδα

Τσουχτή μακαρονάδα

Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα  λαλάγγια (στριφογυριστά, τηγανητά αρτοσκευάσματα που μοιάζουν με κριτσίνια) ενώ για γλυκό πρότιμησε τις  τραγανές δίπλες, γαλατόπιτα και  γαλακτομπούρεκο.

Δίπλες: Το ξεχωριστό γλύκισμα

Δίπλες: Το ξεχωριστό γλύκισμα

Εισαι στη Λακωνία; τότε δοκίμασε τον πασπαλά ( χυλό από αλεύρι και λάδι με τσιγαρισμένα κομματάκια χοιρινού) και γίγαντες με σύγκλινο και ντομάτα στο φούρνο, Κράτησε την ορέξη σου και για τα τσαΐτια  τηγανητά πιτάκια με αρωματικά βότανα και ντόπιο τυρί, ενώ από πίτες μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τις τραβηχτές. Και εδώ  δίπλες και γαλατόπιτα έχουν την τιμητική τους.

γίγαντες με σύγκλινο

Γίγαντες με σύγκλινο

Η Κορινθία είναι διάσημη για τα κρασιά της Νεμέας και την Κορινθιακή σταφίδα. Επιπλέον και για τα άγρια σπαράγγια, τα όσπρια όπως φασόλια-βανίλιες, φακές, κουκιά και φάβα, τα άγρια χόρτα και τα τυριά της.

Δοκίμασε αγριογούρουνο με κυδώνι,  ψητό βεργάδι (αρνί) και ζυγούρι, χοιρινό σαλμί (με σκόρδο, κρασί και πουρέ ντομάτας, γαρνιρισμένο με τριμμένα καρύδια)μ μπακαλιάρο πλακί και σουπιές γεμιστές με ρύζι, αρωματισμένες με άνηθο και κόκκινο κρασί. Μην αμελήσεις την πρασόπιτα με κεφαλοτύρι και σταφίδες και για να γλυκαθείς μπακλαβά σταφίδες.

Μπακαλιάρος πλακί

Μπακαλιάρος πλακί

Εφτασες στην Αργολίδα; ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις μπογάνα αρνάκι μαγειρεμένο στη γάστρα με πατάτες και μυρωδικά και το αργοψημένο κρέας προβατίνας ή γίδας) Ξεχωριστό πιάτο οι αγκινάρες είτε ωμές σε σαλάτα είτε βραστές, ψητές, γεμιστές με κρέας ή λαχανικά, σε σούπα ή πίτες, ακόμα και σε μαρμελάδα.

Γευστικές αγκινάρες

Γευστικές αγκινάρες

Στην Αρκαδία, γουρουνοπούλα, αρνί και γίδα, αλλά και το  λαγωτό χοιρινό με ελαιόλαδο, ντομάτα, σκόρδο, καρυδόψιχα και τριμμένη φρυγανιά, ψητές (τσακώνικες μελιτζάνες) με φέτα,  παστό χοιρινό,  μπαζίνα (γλυκός τραχανάς με βούτυρο και μυζήθρα) και τα τσιγαριστά άγρια χόρτα με κόκκινη σάλτσα.  Για γλυκό το μενού έχει γαλακτομπούρεκογαλατόπιτα και μουσταλευριά

Γλυκός τραχανάς

Γλυκός τραχανάς

Στην Αχαΐα την τιμητική του έχουν το αρνί και η γίδα στη γάστρα ή το γνωστό ριγανάτο, το στιφάδο και το γιουβέτσι με μοσχάρι. Μην αμελήσεις να φας καγιανά, ενώ εάν είσαι λάτρης των θαλασσινών, εκτός από σαρδέλες, γαύρο, φαγκρί και άλλα φρέσκα ψάρια που θα βρεις στους παραθαλάσσιους οικισμούς, επισκέψου το Πλανητέρο για πέστροφες! ενω αξίζει να βρεθεί και στις Αλυκές για γαύρο

Τοπικές γεύσεις της Πελοποννήσου που πρέπει να δοκιμάσεις φέτος το καλοκαίρι

Ξεχωριστή θέση κατέχει η φέτα Καλαβρύτων  και η κορινθιακή σταφίδα. Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις έαν βρεθείς στην Πάτρα, μαυροδάφνη και τεντούρα αλλά και λουκούμια. Στο Αίγιο, ζήτησε  ροδοζάχαρη το γλυκό του κουταλιού που παρασκευάζεται από τριαντάφυλλα.

Η ροδοζάχαρη

Η ροδοζάχαρη

Στην Ηλεία, τοπική γεύση γεύση αποτελούν η ταμπακάλη, πιάτο με φασόλια και κολοκυθάκια, ο καγιανάς με τσιγαρίδα (καπνιστό χοιρινό με αυγό και ντομάτα). Αναμφίβολα θα απολαύσεις πολλά καρπούζια και φράουλες.

Τοπικές γεύσεις της Πελοποννήσου που πρέπει να δοκιμάσεις φέτος το καλοκαίρι

Με πληροφορίες από discovergreece.com