Τότε πυροδοτούνται θεωρίες συνωμοσίας…

image 624092

Γράφει αποκλειστικά για την «Π»

ο Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος *

Τα εμβόλια εξακολουθούν να αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Πρέπει να επισημάνουμε τρία θέματα όμως:

α) Εμβολιασθέντες μπορεί να επαναμολυνθούν αλλά θα είναι σχεδόν ασυμπτωματικοί, πιθανώς όμως να μεταδώσουν τον ιό.

β) Θρομβώσεις σε ασυνήθιστες θέσεις, όπως στις φλέβες του εγκεφάλου ή στα αγγεία της κοιλιάς έχουν εμφανιστεί λίγες ημέρες μετά το εμβόλιο καθώς και χαμηλοί αριθμοί αιμοπεταλίων και συνεπώς εγείρουν ερωτήματα περί αιτιώδους συνάφειας προς το εμβόλιο.

γ) Η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ πρέπει να λειτουργήσει επιστημονικά και να θεωρήσει όλα τα σενάρια πιθανά μέχρι την πλήρη εξιχνίασή τους. Δεν είναι δυνατό να αποδίδει μονίμως τα συμβάματα  θρομβώσεων μετά το εμβόλιο σε άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου ενώ ήδη σε όλο τον κόσμο μια τέτοια σχέση συζητείται σοβαρά. Η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης πρέπει να βγει δυναμικά να μιλήσει στην κοινωνία και να εξηγήσει ότι αυτά τα συμβάματα είναι ελάχιστα και δουλεύουμε πολύ έντονα να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς τους και τον τρόπο πρόληψής τους.

Ο κόσμος θα καταλάβει και θα εμβολιαστεί. Αντίθετα αν οι αρχές στρουθοκαμηλίζουν, τότε πυροδοτούνται θεωρίες συνωμοσίας.

* Ο Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος είναι καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας  στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ (την  περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, διαφωνώντας για χειρισμούς στην υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca).

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ