Τράπεζα της Ελλάδος: Το 40% των εσόδων ΕΝΦΙΑ στις αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών

Ενδεικτικά, από το 1990 έως το 2019, μόνο το 8% των συνολικών ζημιών που συνέβησαν κατά την περίοδο αυτή ήταν ασφαλισμένο.

Τράπεζα της Ελλάδος

Σε άρθρο γνώμης της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Next Deal, η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία που προέρχονται από το ασφαλιστικό “κενό”.

Όπως επισημαίνει η υποδιοικήτρια της ΤτΕ, εξαιτίας του σημαντικού κενού ασφαλιστικής προστασίας στην Ελλάδα, τα έτη 2020 και 2021 το μέσο ετήσιο ποσό που διατέθηκε από την Πολιτεία για την αποκατάσταση ζημιών ήταν πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Και αυτό, χωρίς να υπολογίζονται επιπρόσθετα έμμεσες επιπτώσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη τα οποία οφείλονται στη διαταραχή της οικονομικής δραστηριότητας, επιδρώντας στο εγχώριο προϊόν και τον πληθωρισμό, η διάρκεια των οποίων εξαρτάται από την ένταση της διαταραχής και την ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Η κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει πως παρα τον διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα σε σχέση με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει σημαντικό κενό ασφαλιστικής προστασίας σε ό,τι αφορά τους κινδύνους σεισμού και πυρκαγιάς και ένα λιγότερο σημαντικό, αλλά κρίσιμο, ασφαλιστικό κενό όσον αφορά τους κινδύνους πλημμύρας και ανεμοθύελλας.

Ενδεικτικά, από το 1990 έως το 2019, μόνο το 8% των συνολικών ζημιών που συνέβησαν κατά την περίοδο αυτή ήταν ασφαλισμένο. Πιο συγκεκριμένα, ήταν ασφαλισμένο μόνο το 9% των ζημιών από πυρκαγιές, το 4% από ανεμοθύελλες και το 8% από πλημμύρες και σεισμούς.

Σύμφωνα με το protothema, στα θετικά επισημαίνεται από την κυρία Παπακωνσταντίνου, πως οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά συνέχισαν το 2023 να επιδεικνύουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, υπερκαλύπτοντας τις απαιτήσεις που απορρέουν από το εποπτικό πλαίσιο.

Επιπλέον, διαθέτουν επαρκώς διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων, τα οποία επενδύονται κυρίως σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο του ενεργητικού τους ανήλθε σε 20,3 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος του οποίου ήταν κρατικά και εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Ακόμη συνέβαλαν και στις καλύψεις σε σχέση με απαιτήσεις αποζημίωσης λόγω της κακοκαιρίας Daniel, καθώς ανταποκρίθηκαν άμεσα καλύπτοντας πλέον των 300 εκατ. ευρώ σε απαιτήσεις.

 

Διαβάστε επίσης:

Φοιτητικές εκλογές: «Κόκκινο» το Πανεπιστήμιο Πατρών – Διαφωνία για το Πανελλαδικό αποτέλεσμα

Χαλκίδα: Είχαν βραβεύσει την «αρχηγό» του κυκλώματος εκβίασης επιχειρηματίων, νέες αποκαλύψεις

Δύο Αλβανοί και δύο Έλληνες συνελήφησαν για τα 200 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες στον Πειραιά -Ποιοι οι ρόλοι τους

Συνέδριο ΕΝΠΕ: Περισσότερη δύναμη στις τοπικές κοινωνίες, ζητούμενο η θεσμική και οικονομική ολοκλήρωση

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό» – 60 πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών