Βαρύ πλήγμα στον εργολαβικό κλάδο: «Φωτιά» στα υλικά, «πάγος» στα έργα

Βαρύ πλήγμα του εργολαβικού κλάδου και εγκλωβισμός, αφού δεν βγαίνουν» οικονομικά κι αν διακόψουν εργασίες, κινδυνεύουν να κηρυχθούν έκπτωτοι.

Βαρύ πλήγμα στον εργολαβικό κλάδο: «Φωτιά» στα υλικά, «πάγος» στα έργα Πιθανό το σταμάτημα στην ανάπλαση της πλατείας στο Αίγιο

Οι ανατιμήσεις σε οικοδομικά, ηλεκτρολογικά και πάσης φύσεως υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων δήμων ή της Περιφέρειας, προκαλούν ήδη «τριγμούς» στον τεχνικό κόσμο που δραστηριοποιείται στην Αχαΐα, αφού οι εργολαβίες που εκτελούνται ή έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις υλοποίησής τους και είναι να ξεκινήσουν είναι βάσει παλιών τιμών της αγοράς, με αποτέλεσμα πολλές απ’ αυτές να καθίστανται ασύμφορες.

Το πρόβλημα αρχίζει να καταγράφεται, αλλού έντονο κι αλλού λιγότερο απειλητικό για την ολοκλήρωση έργων, με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας να έχει ήδη δεχθεί τις πρώτες αντιδράσεις αναδόχων, οι οποίοι βλέπουν βαρύ πλήγμα του κλάδου αλλά και εγκλωβισμό τους σε ένα νέο οικονομικό καθεστώς, αφού από τη μία «δεν βγαίνουν» οικονομικά και από την άλλη θα έχουν αυστηρές επιπτώσεις αν εξ αυτού του λόγου διακόψουν τις εργασίες, κηρυχθούν από τους κύριους των έργων έκπτωτοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την περαιτέρω επιχειρηματική δραστηριότητα.

Βαρύ πλήγμα στον εργολαβικό κλάδο: «Φωτιά» στα υλικά, «πάγος» στα έργα> Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής έχει ήδη συζητήσει την σοβαρή αυτή εξέλιξη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, στηρίζοντας την πρωτοβουλία να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχουν ακόμα πολλές περιπτώσεις στην περιοχή μας. Απαιτείται όμως ολιστική αντιμετώπιση. Οταν κάποιοι έχουν δώσει έκπτωση 45-50% για να πάρουν έργα, σίγουρα έχουν πρόβλημα. Εκτεταμένο ναι μεν δεν είναι ακόμα το πρόβλημα, αλλά θα γίνει…» δηλώνει ο κ. Αϊβαλής στην «Π».

Βαρύ πλήγμα στον εργολαβικό κλάδο: «Φωτιά» στα υλικά, «πάγος» στα έργα

 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ -δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, γνωρίζει το ζήτημα που προκύπτει πια στα έργα από τις ανατιμήσεις υλικών. «Εχουν δίκιο οι εργολάβοι να διαμαρτύρονται όταν εκτελούν έργα με βάση μελέτες και τεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή με τιμές ακόμα και έτη πριν. Πρέπει να δοθεί μια λύση με υπουργική απόφαση» σημειώνει στην «Π» ο επικεφαλής της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας.

 

 

ΠΑΤΡΑ
Στον Δήμο Πατρέων, ήδη το προκύψαν θέμα θεωρείται υπαρκτό, χωρίς ωστόσο κάποιος εργολάβος να έχει εγείρει οικονομικές αξιώσεις ή να έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα διακόψει την εκτέλεση κάποιου έργου.

Βαρύ πλήγμα στον εργολαβικό κλάδο: «Φωτιά» στα υλικά, «πάγος» στα έργαΟ αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, μιλώντας στην «Π» εξηγεί ότι δεν είναι εύκολο κάποιος να παγώσει ένα έργο. «Εμείς, δεν έχουμε κάποια τέτοια απειλή από ανάδοχο, γενικά όμως υπάρχει θέμα με τις ανατιμήσεις. Μέχρι ώρας όμως δεν υπάρχει περίπτωση που κάποιος εργολάβος να θέλει να φύγει και να παρατήσει το έργο. Ερωτήματα, για το τί θα γίνει με αυξήσεις 100% σε ξυλεία, ηλεκτρολογικά κ.ά. μάς έχουν γίνει, αλλά δεν υπάρχει λύση. Δεν είναι ότι μπορεί να κάνει κάτι ο Δήμος. Τα δημόσια έργα υπόκεινται, ενιαία για όλους, σε νόμους» σημειώνει.

 

 

ΑΙΓΙΟ
Σοβαρότατο διαφαίνεται το θέμα στην Αιγιάλεια, με τον Δήμο να επιβεβαιώνει ότι προφορικά του έχει μεταφερθεί η δυσφορία και το «αδιέξοδο» από τον κατασκευαστή της ανάπλασης στην κεντρική πλατεία Αγίας Λαύρας.

Βαρύ πλήγμα στον εργολαβικό κλάδο: «Φωτιά» στα υλικά, «πάγος» στα έργαΛέγεται μάλιστα ότι το παραπάνω κόστος για τον ανάδοχο – λόγω ανατιμήσεων σε υλικά – έχει ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ.«Είναι τεράστιο το πρόβλημα, άνευ υπαιτιότητας του Δήμου. Το έργο υπόκειται στους κανόνες του ΕΣΠΑ. Η πολιτεία ό,τι κάνει» λέει στην «Π» ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος. Στην περίπτωση μάλιστα αυτή, ο εργολάβος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται ν’ αφήσει το έργο, με τον Δήμο να παίζει το «χαρτί» της κήρυξής του ως «έκπτωτος»… στο πλαίσιο ενός συνεχούς μπρα ντε φερ!

 

 

 

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ
Βαρύ πλήγμα στον εργολαβικό κλάδο: «Φωτιά» στα υλικά, «πάγος» στα έργαΑκούσματα για δυσκολίες εργολάβων καταγράφονται και στον Δήμο Ερύμανθου, όπως μεταφέρει στην «Π» ο ίδιος ο δήμαρχος Θόδωρος Μπαρής. «Απειλές δεν υπάρχουν, ότι θα διακόψουν εργασίες. Υπάρχουν όμως ψίθυροι ή και κάποιες γκρίνιες ότι δεν τα βγάζουν πέρα, πολύ δεν περισσότερο όταν τους ζητάς και κάτι παραπάνω, σε δρόμους, ύδρευση, αποχέτευση κ.ά.» τονίζει.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το ζήτημα θα εξεταστεί μόνο εφόσον προκύψει κάτι το συγκεκριμένο από εργολαβικής πλευράς και παραπέμπουν στην όποια αντιμετώπισή του, κεντρικά.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ