Βιωσιμότητα στα Επιχειρηματικά Πάρκα

Της Σίας Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας-ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές εγκατεστημένων επιχειρήσεων και των φορέων τους (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων από Βιομηχανικές Περιοχές και Επιχειρηματικά Πάρκα-Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ), κατά της διαδικασίας για αλλαγή των Κανονισμών Λειτουργίας των Επιχειρηματικών Πάρκων, με διαχειριστή την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ.

Περίπου 150 επιχειρήσεις προσέφυγαν στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα του νόμου (4982/2022) και σε άλλα δικαστήρια.

Την εποπτεία των Πάρκων υποκατέστησε, κατά έναν εντελώς ιδιότυπο τρόπο, η διαχειρίστρια, η οποία δεν είναι πλέον μια ελληνική εταιρεία, καθώς έχει ως βασικό μέτοχο με 64%, τη «STRIX HOLDINGS LP», η οποία ανήκει στο ξένο Fund Blantyre.

Η σχέση ανάμεσα στα Επιχειρηματικά Πάρκα και στη Διαχειρίστρια καθορίζεται ως μια αμιγώς ιδιωτική σύμβαση και σχέση, που με αντίστοιχα μοντέλα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες -με κοινή συμφωνία των μερών κατόπιν διαπραγμάτευσης- εν προκειμένω ασκείται καταχρηστικά σε βάρος ενός εκ των δύο, ήτοι των εγκατεστημένων σε ΒΙΠΕ και τα ΕΠ. Συμβάλλονται αναγκαστικά και δεσμεύονται αποκλειστικά από μονομερείς αποφάσεις, που προσφέρει υποχρεωτικά όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δεν μπορούν να διεκδικήσουν πιο ανταγωνιστικές ή πιο ποιοτικές κι επιπλέον, δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε αποφάσεις για επενδύσεις που άμεσα τους αφορούν.

Τα αποτελέσματα είναι η υπέρμετρη αύξηση στα κόστη λειτουργίας και διαχείρισης.

Επειδή αποτελούν το μοναδικό τμήμα της ελληνικής βιομηχανίας, είναι το μοναδικό παραγωγικό τμήμα, τα πρώτα αποτελέσματα είναι προσβλητικά για τη δημοκρατική λειτουργία και ενισχυτικά των φόβων για τη βιωσιμότητα, ο κ. υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να αντιμετωπίσει το γεγονός;

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ