Βουδαπέστη: Πολίτες κάνουν ποδήλατο για να ανάψουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Η αειφόρα τεχνολογία που φωτίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Βουδαπέστης

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Η δεύτερη περιφέρεια της Βουδαπέστης επέλεξε φέτος μια βιώσιμη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Ο δήμος εφαρμόζει μια αειφόρα τεχνολογία που περιορίζει το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.

Το δένδρο φωτίζεται πλήρως μόνον όταν κάποιος ποδηλατεί πραγματικά γρήγορα, κάτι που ενθαρρύνει τις οικογένειες με τα παιδιά τους να σταματούν και να δοκιμάζουν.

Τα φωτάκια στο δέντρο ανάβουν  μόνο όταν κάποιος κάνει πετάλι πολύ δυνατά. Σκοπός του εγχειρήματος είναι να ενθαρρύνει τις οι οικογένειες που περνούν να σταματήσουν και να το δοκιμάσουν.

Το στατικό ποδήλατο φορτίζει επίσης μια μπαταρία που, μαζί με ηλιακά πάνελ, τροφοδοτεί τα υπόλοιπα φώτα γύρω από την πλατεία της Βουδαπέστης.

«Από τη μια, ζεσταινόμαστε ποδηλατώντας μέσα σ’ αυτό το κρύο. Από την άλλη, διαπιστώνουμε πόσο πρέπει να ποδηλατήσει κάποιος για να φωτίσει τη διακόσμηση ενός χριστουγεννιάτικου δένδρου έξι μέτρων», λέει ο Γκέργκελι Όρσι, δήμαρχος της 2ης περιφέρειας της Βουδαπέστης.

«Για εμάς, είναι ένα παράδειγμα ότι η αειφορία είναι το μέλλον».

Ο δήμος του αποφάσισε φέτος να ματαιώσει το συνηθισμένο φωτισμό της πόλης για τα Χριστούγεννα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

«Κάθε χρόνο αυτή η πλατεία διακοσμείται υπέροχα. Θα ήταν λυπηρό να μην έχουμε φέτος αυτή τη διακόσμηση και πιστεύω πως αυτός είναι ένας θαυμάσιος συμβιβασμός», λέει η Νόρα, κάτοικος της Βουδαπέστης, αφού ποδηλάτησε στο στατικό ποδήλατο, με τον μικρό γιο της να παρακολουθεί.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments