Γιατί υποχωρεί το Χρηματιστήριο: Αυξήσεις κεφαλαίου, πετρέλαιο και rotation στα blue chips
Οι εταιρικές αυξήσεις κεφαλαίου και η ένταση στη Μέση Ανατολή περιόρισαν το αγοραστικό ενδιαφέρον, παρά τα κέρδη σε Metlen και Jumbo

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές επανήλθαν στο τελευταίο μέρος των συναλλαγών και ανέκοψαν την προσπάθεια ανάκαμψης που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε την Πέμπτη 16 Ιουλίου κατά 0,4%, χάνοντας 10,01 μονάδες και ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 2.475,74 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε μεταξύ των 2.465,94 και των 2.493,38 μονάδων, σε εύρος περίπου 27 μονάδων.
Μετά τις διαδοχικές απώλειες, η αγορά απομακρύνθηκε περισσότερο από τη ζώνη των 2.500 μονάδων. Τα κέρδη του Ιουλίου περιορίστηκαν στο 0,65%, ενώ η απόδοση από την αρχή του έτους διαμορφώθηκε στο 16,74%.
Πιέσεις σε ElvalHalcor και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ο βιομηχανικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των πωλήσεων, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά σχεδόν 2%.
Η ElvalHalcor κατέγραψε απώλειες άνω του 4%, κλείνοντας λίγο πάνω από τα 4,4 ευρώ. Η μετοχή πλησίασε την τιμή των 4,20 ευρώ, στην οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί η συνδυασμένη προσφορά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η ElvalHalcor διευκρίνισε ότι οι εντολές που είχαν υποβληθεί έως τις 15 Ιουλίου αντιστοιχούσαν σε αριθμό μετοχών μεγαλύτερο από τις διαθέσιμες νέες μετοχές. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ανέφερε ότι η προσφορά αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στα 4,20 ευρώ και όχι ότι είχε ήδη ολοκληρωθεί οριστικά σε αυτή την τιμή.
Ισχυρές πιέσεις, άνω του 3%, δέχθηκε και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συμβάλλοντας στην αρνητική εικόνα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Metlen και Jumbo περιόρισαν τις απώλειες
Στον αντίποδα, η Metlen ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 3% και επέστρεψε πάνω από τα 43 ευρώ, λειτουργώντας ως βασικό στήριγμα για τον Γενικό Δείκτη.
Θετική ήταν και η εικόνα της Jumbo, η οποία σημείωσε άνοδο άνω του 2%. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων περίπου 7% τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη στο πρώτο εξάμηνο του 2026 να διαμορφωθεί κοντά στο 4%. Οι πωλήσεις κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου κατέγραψαν διψήφια άνοδο.
Η διοίκηση διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για αύξηση των ετήσιων πωλήσεων κατά περίπου 5% και καθαρά κέρδη μεταξύ 310 και 320 εκατ. ευρώ.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε μέρισμα 0,70 ευρώ ανά μετοχή, συνολικού ύψους περίπου 94 εκατ. ευρώ. Η αποκοπή έχει οριστεί για τις 22 Ιουλίου, ενώ η καταβολή θα αρχίσει στις 28 Ιουλίου.
Μαζί με την έκτακτη διανομή των 67 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, οι συνολικές καταβολές προς τους μετόχους μέσα στο 2026 θα φθάσουν τα 161,2 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση περίπου 5%.
Η αύξηση κεφαλαίου της AKTOR
Στο εταιρικό μέτωπο, η γενική συνέλευση των μετόχων της AKTOR ενέκρινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 650 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Εξάρχου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το τελικό ποσό να αυξηθεί, εφόσον επιβεβαιωθεί η ισχυρή επενδυτική ζήτηση.
Το βιβλίο προσφορών προγραμματίζεται να ανοίξει τη Δευτέρα 20 Ιουλίου και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Για τους υφιστάμενους μετόχους που διαθέτουν ποσοστό έως 3% προβλέπεται δυνατότητα προτεραιότητας, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν αναλογικά τη συμμετοχή τους.
Στις 23 Ιουλίου αναμένεται να ακολουθήσει διεθνής ομολογιακή έκδοση ύψους 300 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου.
Η Μέση Ανατολή διατηρεί τη μεταβλητότητα
Το διεθνές περιβάλλον παρέμεινε επιβαρυμένο από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και τις ανησυχίες για νέες διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Το Brent κινήθηκε κοντά στα 85,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI έφθασε περίπου στα 80,49 δολάρια. Η άνοδος του πετρελαίου ενίσχυσε τις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις και επηρέασε τη διάθεση ανάληψης κινδύνου στις αγορές.
Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,4%, με απώλειες στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις μετοχές τεχνολογίας, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τόσο τις γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- ΔΝΤ: Στο 0,9% η ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2026 – Στο 2,9% ο πληθωρισμός
- Περισσότερες αιτήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» – Τι αλλάζει
- Έως 1.000 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ: Η νέα προθεσμία για τις αιτήσεις
- Πώς αίρεται ψηφιακά η κατάσχεση λογαριασμού – Τι πρέπει να έχει πληρώσει ο οφειλέτης
- Voucher διακοπών έως 600 ευρώ: Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση τον Αύγουστο
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News