Υπόκλιση στον Αύγουστο!

Ο συντάκτης της “Π” Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος γράφει…

«Αύγουστε καλέ μου μήνα, να ΄σουν δυο φορές τον χρόνο», λέει ο λαός μας, όπως την ίδια ώρα υπάρχει και το «Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα»!

Μπερδεμένος, λοιπόν, ο μήνας που μπήκε σήμερα, αν και μόνο έτσι δεν θα έπρεπε να τον χαρακτηρίζουμε, καθώς είναι και ο μήνας με τα «Ημερομήνια» που προλέγουν τον καιρό: «Κάθε ημέρα κι ένας μήνας». Ο,τι καιρό κάνει δηλαδή σήμερα, θα κάνει και τον Γενάρη του 2022, ό,τι καιρό κάνει αύριο θα κάνει και τον Φλεβάρη του 2022 και ούτε κάθε εξής το επόμενο 12ήμερο…

Οι «παλιοί» λέγανε επίσης ότι τις 12 πρώτες ημέρες του Αυγούστου δεν επιτρέπεται το μπάνιο στην θάλασσα, ούτε να πλύνουμε και να κόψουμε σταφύλια και σύκα. Οι «παλιοί» το λέγανε, κάτι παραπάνω θα ξέρανε ή θα είχανε δει, όμως αν βρείτε έστω κι έναν «νέο» να το τηρεί αυτό στις μέρες μας, πραγματικά θα θέλαμε να μας ενημερώσετε…

Και γιατί Αύγουστος κι όχι Καρακάλλας, Μάρκος Αυρήλιος, Βεσπασιανός ή… Μεσσαλίνα; Καταρχήν, ό,τι όνομα και να έπαιρνε θα ήταν Αυτοκρατορικό. Είναι ο μήνας της ζέστης, του ιδρώτα και του… ημίγυμνου ντυσίματος στο στυλ αρχαίας Ρώμης. Παράλληλα μην ξεχνάτε ότι του Αυγούστου προηγείται ο Ιούλιος, άλλος… γαλαζοαίματος αυτός. Πάντως, όλα τα ονόματα Ρωμαίων Αυτοκρατόρων θα ήταν ανεκτά, πλην ίσως του παράφρονα Καλιγούλα και του ψυχασθενή Νέρωνα (προφανώς και του κινηματογραφικού Κόμμοδου). Σαν σήμερα, όμως, ο Αύγουστος ήταν αυτός που έμπαινε στην Αλεξάνδρεια. Θριαμβευτής στη ναυμαχία του Ακτίου που είχε προηγηθεί. Και κάπως έτσι ο Μάρκος Αντώνιος, το θύμα μιας μοιραίας γυναίκας κι ο άνθρωπος που πίστεψε ότι τα πολεμικά πλοία ενεργούν όπως οι λεγεώνες στην ξηρά, έμπηγε το μαχαίρι στην κοιλιά του! Και μερικά 24ωρα μετά, τα δηλητηριώδη φίδια θα έστελναν στο Νεκρόκοσμο του Ανούβη και την Κλεοπάτρα. Κι ο Αύγουστος θα εγκαθίδρυε το «Imperium», μια «χρυσή» εποχή που θα έκανε αιώνες για να περάσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Καλώς τον Αύγουστο λοιπόν, τον μήνα των Αυτοκρατόρων!

Γιατί κάτι τέτοιο δεν ήταν (μεταξύ μας…) κι ο Ανδρέας Παπανδρέου; Το Αυγουστιάτικο Κάπρι του ήταν η Ελούντα κι όπως συνήθιζε να λέει κι ο ίδιος: «Μην ενοχλείτε τον κόσμο αυτόν τον μήνα, κάνουμε όλοι τα μπάνια του λαού».

Πάνω από όλα όμως, ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγιάς. Και ο Δεκαπενταύγουστος το «μικρό Πάσχα». Είναι ο μήνας που η μητέρα του Χριστού κοιμήθηκε και ανελήφθη στους Ουρανούς και που από τότε μέχρι τις μέρες μας και έως το τέλος των αιώνων θα προστατεύει τα παιδιά της στη Γη. Και ειδικά εμείς οι Ρωμιοί θα μαζευόμαστε στα χωριά μας και στις συνοικίες μας και στις πλατείες μας και στις γειτονιές μας και θα το γιορτάζουμε, διοργανώνοντας απίστευτα πανηγύρια («με χορούς δοξαστικούς» θα το περιέγραφε ιδανικά ο Διονύσης Σαββόπουλος), σήμα κατατεθέν της φλογερής Ρωμιοσύνης μας.

Ναι, πρόκειται για μια «τελετουργική σπατάλη», μετά από κάμποσους μήνες αγώνα, μόχθου και εργασίας, αλλά και μέγιστα, ταυτόχρονα, συλλογικά επικοινωνιακά γεγονότα, που λειτουργούν ως θεμέλια πολιτισμού για τις ανθρώπινες κοινότητες.
Αύγουστος λοιπόν. Εστω και σε καιρούς πανδημίας, με εμβόλια, με καραντίνες, με περιοριστικά μέτρα, με τσιπάκια, με UFO, με «novus ordo seclorum», με συλλαλητήρια, με Ολυμπιακούς Αγώνες και με αρκετό διχασμό μεταξύ μας (το μικρόβιο της φυλής)…
Υποκλινόμαστε Μεγαλειότατε, τρισμέγιστε των 12 μηνών…

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ