Ζαΐμης στο pelop.gr για τις πυρκαγιές: «Είμαστε σε ετοιμότητα», ανησυχία για την κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω του Φεστιβάλ στα Καλάβρυτα

Συναγερμός για πυρκαγιές σήμερα Παρασκευή 20/06/2024, σε Αχαΐα και Ηλεία

Ζαΐμη

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ για τις πυρκαγιές, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Φωκίωνα Ζαΐμη.

Συναγερμός στην Περιφέρεια, έκτακτη συνεδρίαση για πυρκαγιές, που απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων
Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης στο pelop.gr, πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση σε βάθος από εκπροσώπους των δήμων, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του ΚΕΤΧ, σημειώνοντας την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων για την αντιμετώπιση πιθανής πυρκαγιάς στην περιοχή.

Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, οι υδροφόρες τόσο της Περιφέρειας όσο και του δήμου, να είναι γεμάτες και σε ετοιμότητα στο πεδίο, σε σημεία που έχει υποδείξει η πυροσβεστική.

Ακόμα, έχει πραγματοποιηθεί επικαιροποίηση των μητρώων των στοιχείων του δήμου, όλων όσων μπορεί να χρειαστούν για ενίσχυση της πυροσβεστικής σε κάποια πιθανή φωτιά.

Ταυτόχρονα, η περιφέρεια βρίσκεται σε διαδικασία καθαρισμού, με μία παύση εργασιών σήμερα λόγω της επικινδυνότητας, και θα συνεχίσει τις εργασίες μάλλον από την Κυριακή, όπου ο βαθμός επικινδυνότητας στις περιοχές θα κατέβει από το 4 που είναι σήμερα στο 3.

«Είμαστε σε ετοιμότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Ζαΐμης, και συνέχισε «δοκιμαστήκαμε με τις φωτιές του Απριλίου και του Μαΐου, και είμαστε έτοιμοι».

Ακόμα, όπως αναφέρει, η πυροσβεστική με τα μέτρα που έχει λάβει, βρίσκεται σε ετοιμότητα βαθμού 5 για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Προβληματισμός και ανησυχία στους μετέχοντες της σύσκεψης για το Φεστιβάλ των Καλαβρύτων το οποίο ξεκινά σύντομα, όχι τόσο για την περιοχή των Καλαβρύτων, η οποία βρίσκεται σε χαμηλότερο βαθμό επικινδυνότητας, όσο για την κυκλοφοριακή συμφόρηση που θα δημιουργηθεί στους δρόμους, για να φτάσουν οι επισκέπτες στο Χελμό, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για μεγάλη αστυνόμευση στην περιοχή, παρά τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών που προβλέπονται.

Τέλος, προσοχή χρειάζεται και από τους πολίτες, ιδιαίτερα από τις 15:00 το μεσημέρι έως και το βράδυ, όπου η επικινδυνότητα αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας για τη συνεδρίαση

Εκτάκτως συνεδρίασε σήμερα το πρωί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αχαΐας, κατόπιν πρόσκλησης του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Φωκίωνα Ζαΐμη, εν όψει του δελτίου εκδήλωσης επικίνδυνων πυρομετεωρολογικών φαινομένων.

Η Π.Ε. Αχαΐας και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών εφιστώντας τη προσοχή στους πολίτες, καθώς είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4), όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για σήμερα Παρασκευή 21-06-2024.

«Καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους για την αποφυγή ενεργειών στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαΐμης.