ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIDEO

Ενημέρωση απο την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»


Πάτρα: Κραυγή αγωνίας από Μελισσοκόμους -  Η Κίνα «πνίγει» τα προϊόντα μας

Πάτρα: Κραυγή αγωνίας από Μελισσοκόμους - Η Κίνα «πνίγει» τα προϊόντα μας




Ολοκληρώνεται σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας, που διοργανώνει για πρώτη φορά στην πόλη μας, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας Σηροτροφίας (ΕΕΕΜΣ) και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ.
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε την Παρασκευή, με την τοποθέτηση των επίσημων φορέων του Υπουργείου και της Πολιτείας, σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου, ενώ η χθεσινή ημέρα, ήταν αφιερωμένη σε επιστημονικά θέματα, σε σχέση με τις ασθένειες των μελισσών, αλλά και με θέματα εμπορικής πρακτικής.
Όπως τόνισε στην «ΠτΚ» πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας και της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Αναστάσιος Δημητρόπουλος, ο κλάδος της επαγγελματικής μελισσοκομίας, αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων και ο στόχος είναι, να δοθεί μια ισχυρή ώθηση σε ένα προϊόν, με πολύ μεγάλη διατροφική αξία.
Η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά μελιού, με όρους ποιότητας, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθώς η χώρα μας, διαθέτει ήπιο κλίμα και μεγάλη ποικιλία χλωρίδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η μέλισσα να μπορεί μέσα στην ακτίνα δράσης της, να συλλέγει μια μεγάλη ποικιλία τροφής, από χιλιάδες άνθη, μέχρι και από μελιτώματα κωνοφόρων δένδρων, δημιουργώντας ένα πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά στοιχεία, μέλι.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΝΟΘΕΙΑ
Ωστόσο, το πολύτιμο μέλι που παράγεται στην Ελλάδα, κινδυνεύει τα τελευταία χρόνια από την νοθεία με υποβαθμισμένα και χαμηλής διατροφικής αξίας προϊόντα Κινεζικής προέλευσης, που έχουν πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά.
Όπως τόνισε στην «ΠτΚ» ο κ. Δημητρόπουλος, υπάρχει απόλυτη ανάγκη προστασίας του Ελληνικού μελιού και των Ελλήνων επαγγελματιών μελισσοκόμων από την εκτεταμένη νοθεία, που γίνεται στο εμπόριο, με εισαγόμενα μέλια που «βαπτίζονται» ως ελληνικά.
Η Κίνα ως η μεγαλύτερη παραγωγός μελιού παγκοσμίως, έχει πλημμυρίσει την αγορά με πάμφθηνο μέλι, επεξεργασμένο και πολύ χαμηλής ποιότητας. Είναι ένα προϊόν που εισάγεται με 1 ευρώ / κιλό και αποτελεί την πρώτη ύλη για νόθευση του γνήσιου ελληνικού μελιού, που πωλείται μετά ως τυποποιημένο προϊόν στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε πολλαπλάσια τιμή, αλλά και σαν συμπλήρωμα πολλών τροφίμων.
Το πρόβλημα με αυτό το μέλι είναι ότι, κανείς δεν ξέρει την προέλευσή του. Οι Κινέζοι έχουν τελειοποιήσει μια διαδικασία υπερ-φιλτραρίσματος με τεχνολογία ρητίνης, η οποία, μαζί με απαγορευμένα φάρμακα και άλλες ουσίες, αφαιρεί και όλους τους γυρεόκοκκους, που αποτελούν την «ταυτότητα» του κάθε μελιού. Έτσι, καθίσταται αδύνατη η βοτανική αλλά και η γεωγραφική ανίχνευση της προέλευσής του.

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ
Ο κ. Δημητρόπουλος τόνισε ότι, μεγάλες εταιρείες που έχουν σκοπό την κερδοφορία, φέρνουν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω Βουλγαρίας το κινέζικο μέλι, «βαπτίζοντάς» το στη συνέχεια ως μέλι Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αναμιγνύουν με Ελληνικό.
Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβει ο καταναλωτής ότι ένα μέλι, είναι νοθευμένο, είναι η τιμή του. «Δεν γίνεται να έχουμε κοστολόγιο 3,5 - 4 ευρώ το κιλό και να πωλούμε το μέλι με 3,20 ευρώ. Δεν είναι βιώσιμο οικονομικά» τόνισε ο κ. Δημητρόπουλος.
Για να προστατευθεί η εγχώρια επαγγελματική μελισσοκομία, θα πρέπει να απαγορευθεί η εισαγωγή μελιού χωρίς γυρεόκοκκο, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Πάτρας.
Μόνο αυτό το μέτρο θα εξασφαλίσει την ταυτότητα του ελληνικού μελιού και στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ θα πρέπει να προσδιορίσει μια γυροσκοπική ανάλυση, ώστε να διασφαλιστεί η γεωγραφική προέλευση - ταυτότητα του ελληνικού μελιού.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ






Αποστολή με E-mail Εκτύπωση












Πελοπόννησος
 
 





Τελευταία [18:02:38]