Αύξηση των εισαγωγών στα φρούτα και λαχανικά

Ποια βρίσκονται στην κορυφή.

φρούτα

Τα στοιχεία δείχνουν μια σημαντική αύξηση στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα κατά το πρώτο επτάμηνο του 2024.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas τα καρπούζια, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα μήλα, οι πιπεριές, οι πατάτες και οι ντομάτες βρίσκονται ψηλά στη λίστα των προϊόντων που παρατηρήθηκαν υψηλά ποσοστά στις εισαγωγές.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο οι εισαχθείσες ποσότητες ήταν αυξημένες μόνο κατά 3,67% έναντι του αντίστοιχου μηνός του 2023, προσαρμόζοντας το 12,49% του εξαμήνου 2024 σε χαμηλότερα επίπεδα φτάνοντας στο 11,61% για το επτάμηνο.

Καρπούζια, πορτοκάλια, ακτινίδια, μήλα, πιπεριές, πατάτες, ντομάτες στην κορυφή των εισαγωγών

Σε ποια φρούτα και λαχανικά έγιναν εισαγωγές

Αναλυτικά με βάση τα κυριότερα προϊόντα οι εισαγωγές παρατίθενται:

α) 202.481 τόνοι πατάτες έναντι 172.045 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 17,69%) προερχόμενες (κατανομή κατά χώρα βάσει στοιχείων ΕΛΣΑΤ Μαΐου 2024) από Αίγυπτο 84%, Κύπρος, και Γαλλία. Το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως σχολιάζει ο Incofruit Hellas, εμφανίζονται αυξημένες κατά 32,84% και οι εξαγωγές πατατών, φτάνοντας τους 101.329 τόνους έναντι 76.278 τόνων το 2023, που μέρος τους προέρχεται από εισαγωγές.

β) 149.177 τόνοι μπανάνες έναντι 138.929 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 7,38%) προερχόμενες από Ισημερινό 93% και ακολουθούν Κολομβία Κόστα και Ρίκα με μέρος τους να επανεξάγεται προς άλλες, κυρίως γειτονικές χώρες, δεδομένου ότι οι εξαγωγές μπανάνας το επτάμηνο 2024 ανέρχονται σε 43.002 τόνους έναντι 30.995 τ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

γ) 8.400 τόνοι κρεμμύδια, έναντι 23.264 τόνων πέρσι (μειωμένες κατά 63,89%) προερχόμενα από Αυστρία 39% και ακολουθούν Ολλανδία και Αίγυπτο.

δ) 7.320 τόνοι ντομάτες έναντι 7.278 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 0,58%) προερχόμενες από Τουρκία 56% και ακολουθούν Γερμανία και Ολλανδία.

ε) 3.255 τόνοι πιπεριές γλυκοπιπεριές έναντι 2.120 τόνων το 2023 (αύξηση κατά 53,54%) προερχόμενες από Ιορδανία 43%, Ολλανδία και Ισραήλ.

ζ) 12.437 τόνοι μήλων έναντι 4.965 τόνων πέρσι (αυξημένες κατά 150,49%), προερχόμενα από Β. Μακεδονία 47% και ακολουθούν Πολωνία και Ιταλία.

η) 4.811 τόνοι αβοκάντο έναντι 3.536 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 36,06%) προερχόμενα από Ολλανδία 64% και ακολουθούν Ισραήλ και Κύπρος.

θ) 2.132 τόνοι ακτινίδια έναντι 1.037 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 104,63%) προερχόμενα από Ιράν 64% και ακολουθούν Ιταλία και Χιλή.

ι) 3.138 τόνοι πορτοκάλια έναντι 1.848 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 69,81%) προερχόμενα κυρίως από Αίγυπτο 73% και ακολουθούν Ρουμανία και Ιταλία.

ια) 18.126 τόνοι λεμόνια & γλυκολέμονα έναντι 15.455 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 17,28%) προερχόμενα Τουρκία 23%, Αίγυπτο και Ισπανία.

ιβ) 8.288 τόνοι μανιτάρια έναντι 8.023 τόνων πέρσι (αύξηση κατά 3,30%) προερχόμενα από Πολωνία 93% και ακολουθούν Ρουμανία και Ολλανδία και

ιγ) 976 τόνοι καρπούζια έναντι 523 πέρσι (αύξηση κατά 86,62%) προερχόμενα από Αλβανία, που όπως τονίζουν οι εξαγωγείς, υπάρχει υποψία ελληνοποίησης και εξαγωγής τους.

Εκτός των παραπάνω εισήχθησαν και άλλα φρούτα και λαχανικά όπως π.χ κολοκυθάκια, καρότα, λάχανα, μαρούλια ακόμη και ραπανάκια κ.α.

Προτείνεται ως στρατηγικός στόχος της χώρας μας η υποκατάσταση των εισαγωγών από εγχωρίως παραγόμενα φρούτα και λαχανικά

Ελληνοποιήσεις φρούτων και λαχανικών;

«Η παρατηρούμενη εισαγωγή και επανεξαγωγή νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων με τυχόν ελληνοποίησή τους επιβάλει την αυστηρή επιτήρηση και έλεγχο του διαμετακομιστικού εμπορίου για να μην θιγεί η φήμη των ελληνικών φρούτων και λαχανικών από προϊόντα που δεν πληρούν τις φυτουγειονομικές και εμπορικές προδιαγραφές της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το in.gr, επ’ ευκαιρία των προβλημάτων στην κτηνοτροφία μας που παρουσιάσθηκαν από εισαγωγές, απευθύνει έκκληση «για έλεγχο των αλλοδαπών αυτοκινήτων, που κυκλοφορούν στους ελληνικούς αγρούς προς αγορά «ατυποποίητων» νωπών φρούτων και λαχανικών και ειδικότερα ακτινιδίων σε απαγορευμένα μέσα συσκευασίας Bins για την πρόληψη μετάδοσης της ασθένειας moria στις ακτινιδιές μας, ενός προϊόντος που εισφέρει πάνω από 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο έχοντας αναδείξει την χώρα μας 3η παγκόσμια δύναμη στην εμπορία του αλλά και της μαύρης κηλίδας εσπεριδοειδών από εισαγωγές τρίτων χωρών μολυσμένων».

Η έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και η ιδιαιτερότητα της ποιότητας είναι η σωστή στρατηγική, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, ο οποίος τονίζει ότι η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές.

Ανησυχητικές οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών

«Είναι ανησυχητικός ο δυναμισμός που παρατηρείται στις εισαγωγές προϊόντων και περιόδους που συμπίπτουν πλήρως με την ελληνική παραγωγή, κατάσταση που προκαλείται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των παραγομένων προϊόντων μας και καθιστά τις εισαγωγές πιο ελκυστικές», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης, εξηγώντας ότι οι αυξημένες εισαγωγές της ΕΕ από τρίτες χώρες οφείλονται στη υφιστάμενη απόκλιση σε εργασιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα κ.ά, που υπάρχει μεταξύ κοινοτικών και μη κοινοτικών παραγωγών, η οποία προκαλεί συνεχή ανάπτυξη των εισαγωγών τόσο στην αγορά της ΕΕ όσο και στην εθνική.

Επισημαίνει δε, ότι είναι απαραίτητο τα φρούτα και λαχανικά, που προέρχονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς και να επιδιωχθεί οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητος και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη ελληνοποίησης τους.

«Παρεμφερείς έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται και στα αποστελλόμενα-εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

 

 

Διαβάστε επίσης:

«Κόκκινος» συναγερμός στην Αχαΐα, βρέθηκαν κρούσματα πανώλης – O Φίλιας στον peloponnisos fm 104.1

Πάτρα: Συνελήφθη οπλισμένος βαρυποινίτης, ο εντοπισμός και το «παρελθόν» του

Αχαΐα: Αύξηση κρουσμάτων του ιού Δυτικού Νείλου, που εντοπίστηκαν

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι τελικές τιμές στα τιμολόγια ανά πάροχο για τον Αύγουστο

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι ελληνικές συμμετοχές της 7ης μέρας με Κορακάκη, Γκολομεέβ, τελικούς στην κωπηλασία και μπάσκετ ανδρών