Αχαΐα: Ινδοί και Αραβες για τον Αραξο; – Το 2025 ο διαγωνισμός

Τον επόμενο χρόνο θα μάθουμε αν το αεροδρόμιο της Αχαΐας θα ιδιωτικοποιηθεί.

Ινδοί

Δεν αποκλείεται Ινδοί να εμπλακούν με την εκμετάλλευση του αεροδρομίου Αράξου, στο πλαίσιο της εύρεσης μοντέλου χρηματοδότησης, για την αναβάθμιση των υποδομών των 22 περιφερειακών αεροδρομίων που δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί και λειτουργούν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Οπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για να αποκτήσουν ένα ή και δύο αεροδρόμια είναι και ο ινδικός όμιλος Adani Group, στον απόηχο της σύσφιξης των ελληνοϊνδικών σχέσεων μετά τις επίσημες επισκέψεις των πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Ναρέντρα Μόντι σε Ινδία και Ελλάδα.

Ομοίως, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από το κρατικό επενδυτικό ταμείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ).

Αγνωστο ακόμα για ποιο από τα 22 αεροδρόμια ενδιαφέρονται οι δύο όμιλοι, όμως στόχος τους υπερταμείου είναι να παραχωρηθούν όλα και στο πλαίσιο των επαφών ορισμένα ίσως δοθούν πακέτο για να γίνουν ελκυστικότερα, καθώς ορισμένα από αυτά έχουν χαμηλές επιδόσεις σε επίπεδο κίνησης.

Με δεδομένη την αύξηση που καταγράφει το «Βενιζέλος», αλλά και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport δείχνουν συνολική αύξηση 10% το πρώτο εξάμηνο του 2024, για την κυβέρνηση η αναβάθμιση των αεροδρομίων θεωρείται επιτακτική ανάγκη, αλλά και εργαλείο με το οποίο μπορεί να διαχυθεί ο τουρισμός και σε νέους προορισμούς, επιτυγχάνοντας τον στόχο της διεύρυνσης των περιφερειών.

Ηδη έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη με την προβλεπόμενη ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης και οριστικοποιούνται οι μελέτες για την καταγραφή των απαραίτητων επεκτάσεων για τη βελτίωση των υποδομών και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Αναζητούνται τώρα τα κίνητρα προκειμένου ο διαγωνισμός, ο οποίος αναμένεται είτε αργότερα φέτος είτε στις αρχές του 2025, να προσελκύσει το μέγιστο δυνατόν ενδιαφέρον.

Λογικά θα τρέξουν οι εξελίξεις μέσα στους επόμενες 2-3 μήνες, με το θέμα να παρακολουθούν οι τοπικοί φορείς.

Διαβάστε επίσης:

Αεροδιακομιδές 2024: Ξεπέρασαν ήδη τις 3.000, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών δέχεται περιστατικά από το Ιόνιο

Χαλκιδική: Σπαραγμός στην κηδεία του 19χρονου Γιάννη, γιατί είχε αποκλειστεί το λούνα παρκ από πανηγύρι

Πρώην εργαζόμενος άνοιξε πυρ εναντίον καθηγητών στη Βοσνία: Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας

Πύργος: Αποκαταστάθηκε η όραση του 15χρονου που δέχθηκε χτύπημα με σκουπόξυλο

Ναυάγιο στη Σικελία: Οι αρχές εξετάζουν σενάριο με ανοιχτά φινιστρίνια