Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Εντολή εκκένωσης σε χωριά του Νότιου Λιβάνου μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή. Πλήγματα ακόμα και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, σχεδιάζει το Ισράηλ μετά την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε.

ισραήλ

Σ’ εξέλιξη βρίσκεται η αντίστροφη μέτρηση για τα αντίποινα του Ισραήλ μετά την επίθεση με 200 πυραύλους που δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης από το Ιράν.

Εντολή εκκένωσης σε 30 χωριά στον νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές δυνάμεις καλούν τους πολίτες να εκκενώσουν άλλα 24 χωριά στον νότιο Λίβανο.

Ισραήλ: Έδωσε εντολή εκκένωσης σε 30 χωριά του Νότιου Λιβάνου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους κατοίκους σε άλλα 30 περίπου χωριά της περιοχής του νότιου Λιβάνου να εκκενώσουν χθες, μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής.

«Εκκενώστε τα σπίτια σας αμέσως. Να είστε προσεκτικοί, απαγορεύεται να κατευθυνθείτε νότια. Οποιαδήποτε κίνηση προς τα νότια θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο. Θα σας ενημερώσουμε όταν είναι ασφαλές να επιστρέψετε στα σπίτια σας», ανέφερε ο αραβικός εκπρόσωπος του IDF Αβιτσάι Αντράι σε ανάρτησή του στο Χ.

Χούθι:  Δεν θα διστάσουν να διευρύνουν τις επιχειρήσεις τους κατά του Ισραήλ

Στις πρόσφατες εξελίξεις, οι αντάρτες Χούθι από την Υεμένη προχώρησαν σε επίθεση κατά του Ισραήλ εκτοξεύοντας τρεις πυραύλους.

Χούθι: Εξαπέλυσαν τριπλή πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ

Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και δραστηριοποιούνται κυρίως στην Υεμένη, έχοντας λάβει θέση υπέρ των Παλαιστινίων στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Οι αντάρτες Χούθι «διεξήγαγαν στρατιωτική επιχείρηση στο Ισραήλ που είχε στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας (…) με τρεις πυραύλους κρουζ Αλ Κουντς 5», δήλωσε ο στρατιωτικός τους εκπρόσωπος Γιαχία Σάρια, χωρίς να διευκρινίσει πότε έγινε αυτό.

7 νεκροί από τρομοκρατικό χτύπημα σε σταθμό τρένου του Τελ Αβίβ

Σοκαριστικά πλάνα δείχνουν τρομοκράτες να κυνηγούν πολίτες σε σιδηροδρομικό σταθμό του Τελ Αβίβ.

Στην συνέχεια, πυροβολούν θανάσιμα επτά ανθρώπους κι όλα αυτά λίγα λεπτά πριν το Ιράν εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Ισραήλ: 7 νεκροί από τρομοκρατικό χτύπημα σε σταθμό τρένου του Τελ Αβίβ ΒΙΝΤΕΟ

Τουλάχιστον εννέα άλλοι τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς το βράδυ της Τρίτης (01.10.2024) σε στάση τρένου στο Τελ Αβίβ λίγες ώρες πριν την επίθεση με 200 πυραύλους που δέχθηκε από το Ιράν.

Τελ Αβίβ συνεχίζει τις επιθέσεις στον Λίβανο

Όπως ανακοίνωσε ο IDF ενισχύει με τανκς και μονάδες πεζικού τις δυνάμεις που πραγματοποιούν τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Ισραήλ: Ενισχύει τις δυνάμεις κοντά στον Λιβάνο

Ωστόσο, ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει να υποστηρίζει πως οι χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο είναι περιορισμένες και στοχευμένες. Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη, ότι μονάδες των ειδικών δυνάμεων και αλεξιπτωτιστές εισήλθαν στο έδαφος του Λιβάνου σε μικρή απόσταση από τη μεθόριο, στην πρώτη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο που ανακοινώνεται επισήμως.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μονάδες των ειδικών δυνάμεων διεξάγουν επί μήνες χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων, στη διάρκεια των οποίων εντόπισαν σήραγγες και αποθήκες όπλων κάτω από σπίτια.

Υπερηχητικούς πυραύλους Fattah χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το Ιράν – Οι δυνατότητές τους

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που δείχνουν έτοιμοι για περιφερειακό πόλεμο, ξεκαθάρισαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι το Ισραήλ θα εξαπολύσει «σημαντικά αντίποινα» στη μαζική πυραυλική ιρανική επίθεση της Τρίτης εντός των ημερών, και θα μπορούσε να στοχεύσει εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου μέσα στο Ιράν, αλλά και σε άλλες στρατηγικές τοποθεσίες, όπως πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ισραήλ: «Θα συνεχίσουμε τις επιδρομές σε όλη τη Μέση Ανατολή»

Το Ισραήλ και το Ιράν δεν ήταν ποτέ πιο κοντά στο άνοιγμα ενός νέου και πολύ πιο επικίνδυνου μετώπου, σε μια ήδη «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή σχολιάζει το Axios.

Το Ιράν απείλησε την Τρίτη ότι εάν το Ισραήλ απαντήσει δυναμικά στους σχεδόν 200 πυραύλους που εκτόξευσε την Τρίτη, θα επιτεθεί ξανά.

Πρόεδρος Ιράν: Δόθηκε αποφασιστική απάντηση στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος 

Εάν συμβεί αυτό, Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι – συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Το Ιράν έκανε μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει

«Έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα απαντήσουν οι Ιρανοί σε μια επίθεση, αλλά λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατότητα, κι αυτό αλλάζει τα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας Ισραηλινός αξιωματούχος.

Λευκός Οίκος για επίθεση Ιράν: «Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες» 

Πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν ως πιθανό στόχο, αλλά ορισμένοι λένε ότι οι στοχευμένες δολοφονίες και η εξουδετέρωση των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν είναι επίσης πιθανές. Η ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και επιχειρήσεις παρόμοιες με αυτή που σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες.

Η επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο απαντήθηκε με ένα πολύ περιορισμένο ισραηλινό χτύπημα εναντίον αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στο Ιράν και τερμάτισε την ένταση. Αυτή τη φορά τα ισραηλινά αντίποινα θα είναι πολύ πιο σημαντικά, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Τελ Αβιβ: Οκτώ νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση – Αναφορές και για άλλο χτύπημα σε ξενοδοχείο

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συνήλθε την Τρίτη σε υπόγειο κυβερνητικό καταφύγιο μέσα σε ένα βουνό κοντά στην Ιερουσαλήμ. Η συνεδρίαση ξεκίνησε ενώ  το πρώτο κύμα ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων κατευθυνόταν προς το Ισραήλ.

Πολλοί από τους ιρανικούς πυραύλους αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Εκείνοι που δεν αναχαιτίστηκαν έπληξαν κυρίως ανοιχτές περιοχές κοντά σε μια αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ, το αρχηγείο της Μοσάντ και μια βάση στρατιωτικών πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ.

Το σύστημα αναχαίτισης πυραύλων του Ισραήλ, Iron Dome και τα 4 επίπεδα της αντιαεροπορικής του άμυνας

Ισραηλινός αξιωματούχος της άμυνας διευκρίνισε στο Axios ότι δεκάδες ιρανικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ, αλλά κανένας δεν έπεσε μέσα στο συγκρότημα.

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σηματοδότησε την επόμενη κίνηση του Ισραήλ.

Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους στο Ισραήλ, οι απειλές για αντίποινα από Τεχεράνη-Τελ Αβίβ και η «απάντηση» της Μοσάντ

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος απόψε και θα το πληρώσει», είπε ο Νετανιάχου σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Το καθεστώς στο Ιράν δεν κατανοεί την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και την αποφασιστικότητά μας να αντεπιτεθούμε στους εχθρούς μας. Θα το καταλάβουν. Θα σταθούμε στον κανόνα που θέσαμε: όποιος μας επιτεθεί, θα του επιτεθούμε», συνέχισε ο Νετανιάχου.

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες «με την κατανόηση» ότι θα υπάρξει ισραηλινή στρατιωτική απάντηση, αλλά χωρίς σαφή απόφαση για το ποια θα είναι αυτή η απάντηση.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος σχολίασε ότι ένας από τους λόγους που δεν ελήφθη απόφαση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ήταν επειδή Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιθυμούν να διαβουλεύονται με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ενώ το Ισραήλ πρόκειται να απαντήσει μόνο του, θέλει να συντονίσει τα σχέδιά του με τις ΗΠΑ λόγω των στρατηγικών επιπτώσεων της κατάστασης. Μια άλλη ιρανική επίθεση ως απάντηση σε ισραηλινά αντίποινα θα απαιτούσε αμυντική συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), περισσότερα πυρομαχικά για την ισραηλινή αεροπορία, και ενδεχομένως άλλα είδη επιχειρησιακής υποστήριξης των ΗΠΑ, είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συζητούν την απάντηση στην ιρανική επίθεση και «μένει να δούμε» ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε στις συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της ισραηλινής κυβέρνησης την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές ότι υποστηρίζουν μια ισραηλινή απάντηση, αλλά πιστεύουν ότι πρέπει «να είναι μετρημένη». Ο Μπάιντεν τόνισε ότι θα μιλήσει με τον Νετανιάχου για την απάντηση στην ισραηλινή επίθεση. Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

«Το Ισραήλ έχει τώρα τη μεγαλύτερη ευκαιρία του εδώ και 50 χρόνια»

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, ζήτησε επίσης την Τρίτη την καταστροφή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μετά από την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Τελ Αβίβ.

«Το Ισραήλ έχει τώρα τη μεγαλύτερη ευκαιρία του εδώ και 50 χρόνια, να αλλάξει το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής», δήλωσε δε ο Μπένετ στον λογαριασμό του στο X.

«Πρέπει να δράσουμε «τώρα» για να καταστρέψουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις κεντρικές ενεργειακές εγκαταστάσεις του και να σακατέψουμε θανάσιμα αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς» πρόσθεσε.

Απειλές Ιράν κατά Ισραήλ: «Θα πλήξουμε όλες τις υποδομές σας αν ανταποδώσετε το χτύπημα»

Το Ιράν θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του Ισραήλ αν υποστεί επίθεση σε ανταπόδοση για την πυραυλική επίθεση προειδοποίησε ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», διεμήνυσε ο στρατηγός Μπαγερί μέσω της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεύμα: Τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές τον Οκτώβριο, όλα τα τιμολόγια

Μέση Ανατολή: Ολα ανοικτά ακόμα και «χτυπήματα» πυρηνικών εγκαταστάσεων στα Ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν

Διεθνής ανησυχία στην αγορά πετρελαίου, άλμα έως και 5% στην τιμή

Πάτρα: Πτώση άνδρα από μπαλκόνι

Ο καιρός σήμερα Τετάρτη 2/10, η πρόγνωση για την Πάτρα, πότε έρχεται η νέα κακοκαιρία τύπου «Π», ποιες περιοχές θα επηρεάσει