Πάτρα: Οι φοιτητές ήρθαν, είναι ικανοποιημένη η αγορά ακινήτων; Τι λένε στο pelop.gr ιδιοκτήτες και μεσίτες

Η πρώτη εβδομάδα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς συμπληρώθηκε σήμερα με πολλούς από τους νεοεισαχθέντες φοιτητές να έχουν εγκατασταθεί στην Πάτρα, ξεκινώντας την νέα τους φοιτητική ζωή. Δεν είναι όπως και λίγοι που φαίνεται πως τα βρήκαν «μπαστούνια» στην αναζήτηση της φοιτητικής στέγης…

φοιτητές

Μια ιδιαίτερη χρονιά, με εμφανώς περιορισμένη κίνηση όσον αφορά την φοιτητική στέγη , αντιμετώπισε φέτος η αγορά του real estate στην  Πάτρα, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες φοιτητουπόλεις. Κύριος παράγοντας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κίνηση της αγοράς, η ακρίβεια.

φοιτητές

H πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη

Η πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη βέβαια είχε διαφορετική γνώμη: Η «φιλόξενη» – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο pelop.gr – αχαϊκή πρωτεύουσα «υποδέχθηκε και φέτος τους νέους φοιτητές, με πληθώρα ακινήτων που ανταποκρίνονταν σε όλες τις δυνατότητες των νοικοκυριών». «Φυσικά υπήρχαν και τα ακριβότερα ακίνητα του κέντρου ή σε άλλες δημοφιλής συνοικίες, όπως η Αγία Σοφία, αλλά υπήρχαν και πολλά ακόμα φθηνότερα σε περιφερειακές περιοχές, που μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των νεοεισαχθέντων φοιτητών» πρόσθεσε, μιλώντας στο pelop.gr η κ. Αθανασιάδη.

Απαντώντας στην «γκρίνια» -όπως την χαρακτήρισε- των υπερβολικών ενοικίων η πρόεδρος των ιδιοκτητών του νομού είχε να αντιπροτείνει ότι «με μια καλύτερη έρευνα μπορούσες να βρεις ακίνητο που θα κάλυπτε τις ανάγκες των φοιτητών σε λογικές τιμές, αποφεύγοντας τις ακριβές περιοχές του κέντρου». «Το γνωρίζουμε όλοι πως στο κέντρο της πόλης η προσφορά είναι περιορισμένη και όταν ένα ακίνητο είναι πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο, ο ιδιοκτήτης του θέλει να το νοικιάσει, προκειμένου να αποσβέσει την επένδυση που έχει κάνει» ανέφερε, προσθέτοντας ότι ψάχνοντας περιφερειακά του κέντρου υπήρχαν εξίσου καλά ακίνητα σε λογικές τιμές. Και κατέληξε πως και η φετινή ζήτηση καλύφθηκε στην Πάτρα, που έχει μια παράδοση με τους φοιτητές της.

φοιτητές

O κτηματομεσίτης Αλέξανδρος Κατσιφάρας

Από την πλευρά τους οι μεσίτες παρατήρησαν εμφανώς μειωμένη ζήτηση στο κομμάτι που αφορούσε την ενοικίαση φοιτητικών κατοικιών, της τάξεως του 10-20%. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στο pelop.gr o κτηματομεσίτης Αλέξανδρος Κατσιφάρας φέτος παρατηρήθηκε μείωση των ενοικιάσεων σε ποσοστό κοντά στο 20%, που αποδίδεται στην οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών και στην ακρίβεια λόγω πληθωρισμού. «Κάποιοι έφυγαν, κάποιοι περιμένουν ακόμα να δουν αν θα καταφέρουν να πάρουν μεταγραφή και κάποιοι άλλοι κατέφυγαν σε άλλες λύσεις» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, εξηγώντας πως δεν ήταν μόνο  τα ενοίκια που «αποθάρρυναν» τους φοιτητές αλλά και όλα τα παρελκόμενα γύρω από το ακίνητο, τα οποία «λόγω της ακρίβειας έχουν φτάσει στα ύψη».

Αχαΐα – Φοιτητική κατοικία: Εως 20% πάνω το νοίκι σε σχέση με πέρυσι

Παράλληλα ο κ. Κατσιφάρας παρατήρησε και μια αύξηση 20-30% της ζήτησης αγοράς μικρών διαμερισμάτων στην Πάτρα κυρίως αλλοδαπών επενδυτών – από Τουρκία, Ισραήλ κ.α. – προκειμένου να τα ανακαινίσουν και νοικιάσουν στην συνέχεια  σε φοιτητές.

Τέλος ανέφερε πως υπάρχουν και περιπτώσεις οικογενειών που προτίμησαν να περιμένουν μερικούς μήνες, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το νέο πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων «Σπίτι μου ΙΙ».

 

 

Διαβάστε επίσης

«Welcome to UP 2024»: Μεγάλη υποδοχή φοιτητών στα 60 χρόνια του Πανεπιστημίου Πατρών

Welcome to UP 2024: Πέντε επιτυχημένοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Πατρών μοιράζονται το δικό τους success story

«Σπίτι Μου ΙΙ»: Ποιοι θα έχουν δικαίωμα σε χαμηλότοκα δάνεια με το νέο κύκλο, τι ποσά μπορούν να λάβουν

«Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ»: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι