Πατρών-Πύργου: Ανοίγει ο δρόμος για τη σύνδεση με τον Άραξο

Η νέα Διοίκηση του Υπερταμείου όμως, αποφάσισε να βγάλει το πρότζεκτ από τα συρτάρια, καθώς η επιβατική κίνηση σημειώνει ανοδικές τάσεις από πέρυσι και εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα αυξηθεί κατά 43% σε σχέση με σήμερα.

Πατρών

Σε τροχιά αναβάθμισης θέτει τα 22 εναπομείναντα κρατικά αεροδρόμια το Υπερταμείο, μεταξύ αυτών και του Αράξου. Τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια είχαν δοθεί αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δεν τα αξιολόγησε ως ενδιαφέροντα και τα επέστεψε στο Υπερταμείο ως μη ελκυστικά για επενδύσεις.

Η νέα Διοίκηση του Υπερταμείου όμως, αποφάσισε να βγάλει το πρότζεκτ από τα συρτάρια, καθώς η επιβατική κίνηση σημειώνει ανοδικές τάσεις από πέρυσι και εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα αυξηθεί κατά 43% σε σχέση με σήμερα.

Το Υπερταμείο έχει ήδη επιλέξει τους χρηματοοικονομικούς, τεχνικούς και νομικούς σύμβουλους που θα κινήσουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης τους επόμενους μήνες, για να εξελιχθούν τα περιφερειακά κρατικά αεροδρόμια σε εστίες ανάπτυξης των γύρω περιοχών, όπως ήταν και ο σκοπός της δημιουργίας τους εδώ και δεκαετίες.

Είναι ενδεικτικό ότι το αεροδρόμιο Αράξου, ήδη σημειώνει φέτος αύξηση κατά 14% σε σχέση με πέρυσι, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τους διακινούμενους επιβάτες στις 150.000 μέχρι το τέλος της σεζόν. Ωστόσο, η εικόνα του είναι απογοητευτική. Για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το αεροδρόμιο Αράξου και να έχει προοπτικές προσέλκυσης επενδυτών, θα πρέπει να εκπληρώσει μια βασική προϋπόθεση. Να συνδεθεί οδικά με τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου.

Να σημειωθεί πως η σύμβαση επέκτασης της Ολυμπίας Οδού προβλέπει αρκετές προαιρέσεις, μεταξύ των οποίων την κατασκευή ημικόμβου στον Αλισσό για τη σύνδεση με την Κάτω Αχαΐα και προσβάσεις προς την ΒΙΠΕ Πατρών και τα αεροδρόμια Αράξου και Ανδραβίδας.

Το θέμα της οδικής σύνδεσης της Πατρών-Πύργου με το αεροδρόμιο Αράξου έχει ήδη ανοίξει και μάλιστα με προτροπή των ιθυνόντων της Ολυμπίας Οδού προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών.

Να θυμίσουμε πως ήταν ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της παραχωρησιούχου Παναγιώτης Παπανικόλας που, μιλώντας τον περασμένο Μάιο στο συνέδριο PGC 2024, ανέφερε ότι στην Πατρών – Πύργου υπάρχουν αρκετές προαιρέσεις, τις οποίες επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως η κατασκευή ημικόμβου στον Αλισσό και οι προσβάσεις στα δύο αεροδρόμια της περιοχής (Αραξος, Ανδραβίδα). Ο κ. Παπανικόλας τόνισε ότι πρόκειται για απαραίτητες προαιρέσεις τις οποίες πρέπει να δούμε σε συνάρτηση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, τασσόμενος με αυτό τον τρόπο εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της υλοποίησής τους.

Το θέμα ενεργοποίησης της προαίρεσης του κόμβου σύνδεσης της Πατρών – Πύργου με το αεροδρόμιο Αράξου, έθεσε και ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος, όταν είχε έρθει στην Πάτρα, το περασμένο καλοκαίρι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ζητήσει να γίνει η μελέτη του έργου. Η σύνδεση του αεροδρομίου με την Πατρών – Πύργου είναι έργο πνοής και ανάπτυξης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γιατί θα ενισχύσει την κίνηση του αυτοκινητόδρομου κάθε καλοκαίρι και θα συνδέσει σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος με αυτή την υποδομή» τόνισε ο Χαράλαμπος Μπονάνος στην «Πελοπόννησο».

Παράγοντες που εμπλέκονται με την επίβλεψη δημόσιων έργων αναφέρουν στην «Π» ότι η αναβάθμιση του αεροδρομίου Αράξου είναι η μοναδική προοπτική που έχει απομείνει στην Αχαΐα, ως προς τα έργα μεταφορών, μετά το «πάγωμα» της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Πάτρας, που συμπαρασύρει και το νότιο λιμάνι.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: Τα αποτελέσματα ανά περιφέρεια, τα ποσοστά των έξι υποψηφίων

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ζήτησε τη διεξαγωγή debate στην ΕΡΤ

Ισραήλ: Βομβαρδισμοί από τους IDF σε Γάζα και Λίβανο για την 7η Οκτωβρίου ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογισμού 2025, οι προβλέψεις, τα μέτρα

Καιρός: Μετά την «Κασσάνδρα» μίνι καλοκαίρι, η πρόγνωση μέχρι την Πέμπτη 10/10