ΤΙΝΑ ή ΤΙΑ και γιατί

Ο Αλέξης Καρβουντζής είναι ηλεκτρολόγος μηναχικός ΤΕΙ Πάτρας

Ζώντας σε ένα κόσμο, που κινείται πλέον στον αστερισμό και υπακούει σιγά-σιγά στα προστάγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά σαν δογματικό τοίχο τη θεωρία ΤΙΝΑ «There is no alternative» (δεν υπάρχει εναλλακτική λύση). Σαν καραμέλα επαναλαμβάνεται και πιπιλίζεται στα χείλη κάθε κυβερνητικού και μη επαΐοντος παράγοντα, που θέλει να στηρίξει την όποια πολιτική ή άλλη θεωρία που επηρεάζει, αλλά και ορίζει τη ζωή μας.

Εχουν, δυστυχώς, καταφέρει αυτό το δόγμα του ΤΙΝΑ να έχει κατακυριεύσει και συγχρόνως αλλοτριώσει την πλειονότητα του πολιτικού, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου

Οπως εκείνη η εντολή του Μωυσή, που έλεγε «ουκ έσονται σου θεοί έτεροι πλην εμού» έτσι και σήμερα, μας πλανά αλλά και μας κλείνει τους ορίζοντες το κυρίαρχο δόγμα για το οποίο η μοναδικότητα της ύπαρξής του έχει μετατραπεί σε κυρίαρχο ψεύδος, στο οποίο οφείλει ο καθένας να είναι υποταγμένος και θετικά τοποθετημένος, αποκλείοντας την περίπτωση ούτε να φαντάζεται κανείς την περίπτωση ΤΙΑ «There is here alternative» (υπάρχει, δηλαδή, εναλλακτική). Π.χ. σου λένε, μη διαμαρτύρεσαι για τους χαμηλούς μισθούς, είναι ΤΙΝΑ, αφού η κάθε αναδιανομή εθνικού εισοδήματος θα υπονομεύσει την ανάπτυξη του τόπου. Μας κρύβουν και μας απομακρύνουν από την ΤΙΑ, που θα επέτρεπε ανάπτυξη στον τόπο στον οποίο άλλωστε και εμείς ανήκουμε, με ταυτόχρονη αύξηση μισθών.

Μην κατακρίνετε το Χρηματιστήριο της Ενέργειας είναι ΤΙΝΑ, ακόμα και αν πολλαπλασίασε το κόστος της, γιατί σίγουρα δεν προτιμάτε τα μονοπώλια και την ομηρεία από κακούς συνδικαλιστές. Λες και δεν μπορούμε, ΤΙΑ, να βρούμε τρόπους να έχουμε ενέργεια χαμηλή σε τιμή, αλλά και αξιοπρεπή συνδικαλισμό.

Μην είσαι ποτέ καχύποπτος με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είναι ΤΙΝΑ, γιατί τι θέλεις αλήθεια, να υπονομεύσεις το σύστημα και τους θεσμούς; Λες και δεν υπάρχει, ΤΙΑ, τρόπος να κρίνεις και να κατακρίνεις αν υπάρχει ανάγκη τις αποφάσεις μιας υποταγμένης στις πολίτικες Δικαιοσύνης.

Μη φαντασιώνεσαι μείωση φόρων, γιατί είναι για σένα ΤΙΝΑ, αφού κάτι τέτοιο ευνοεί μόνο τους πλούσιους. Κι όμως, υπάρχει ΤΙΑ στην επικρατούσα ευχή του πλούσιου προς τον φτωχό «βοήθα με να μη σου μοιάσω».

Μην απαιτείς ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και εργασιακά δικαιώματα είναι κι αυτό, πάλι, ΤΙΝΑ και να είσαι ευτυχισμένος και ευχαριστημένος, που έχεις την όποια δουλειά. Λες και δεν υπάρχει εναλλακτική, ΤΙΑ, μέσα στο ίδιο το Σύνταγμα που επιτάσσει στο κράτος να φροντίζει να υπάρχουν δουλειές για όλους.

Μη βαρυγκωμάς για την ακρίβεια, αφού ξέρεις είναι εισαγόμενη ΤΙΝΑ. Τι κι αν η ίδια η επίτροπος της ΕΟΚ σε προκαλεί, λέγοντάς σου πώς να ψάξεις στην Ελλάδα, ΤΙΑ, τη λύση.

Εσύ βέβαια δεν μπορείς να μιλάς για αισχροκέρδεια,ΤΙΝΑ, γιατί δεν ξέρεις από πολιτικές μεγάλων επιχειρήσεων. Υπάρχει, βέβαια, ΤΙΑ, ο έλεγχος για υπερβολικό και πέραν του νόμιμου ποσοστού κέρδους, αλλά τι ψάχνεις; Γενικά μη ξεφεύγεις από τη στάνη, γιατί παραμονεύει ο λύκος! Μην ασχολείσαι με τα κοινά, αλλά μόνο με τα του οίκου σου. Ξεγράψου δηλαδή από την κοινωνία, μη σκέπτεσαι πάρα μόνο για το συμφέρον σου, εξαφάνισε τις κοινωνικές και πνευματικές ανησυχίες. Μόνο τα λεφτά μετράνε.

Μην επαναστατείς για τίποτε, γιατί θα φέρεις μόνο χάος. Μην αμφισβητείς το κυρίαρχο αφήγημα για να ζήσουν αυτοί καλά και εσείς χειρότερα! Αντισταθείτε, λοιπόν, στις αδιέξοδες συμβουλές καταστολής, που επιβάλλονται μαζί με περιορισμούς στον πολίτη.

Αμφισβητήστε τα κυρίαρχα, ΤΙΝΑ, αφηγήματα και δόγματα.

Αναζητήστε πάντα εναλλακτικές, ΤΙΑ, λύσεις αντιστεκόμενοι στις κατεστημένες δυνάμεις.

Αντισταθείτε, σε όλους αυτούς, που επιδιώκουν εν ονόματι του ΤΙΝΑ να διατηρήσουν και να οξύνουν τις ανισότητες και τα προβλήματα σε μία κοινωνία, που μέχρι σήμερα ήξερε πως εναλλακτικές υπάρχουν, ΤΙΑ, αλλά και μόνο με αυτές αναπτύσσεται κάθε ελπίδα για το μέλλον.