6 τρικ για να δέχεσαι κομπλιμέντα χωρίς να νιώθεις άβολα

Μήπως δυσκολεύεσαι να δεχτείς κομπλιμέντα, αισθάνεσαι άβολα, αμήχανα, σε πιάνει άγχος ή σκέφτεσαι πως υπάρχει από πίσω ένα καλά κρυμμένο κίνητρο που σε αγχώνει;

komplimenta Φωτογραφία από Vlada Karpovich (pexels.com)

Μήπως δυσκολεύεσαι να δεχτείς κομπλιμέντα, αισθάνεσαι άβολα, αμήχανα, σε πιάνει άγχος ή σκέφτεσαι πως υπάρχει από πίσω ένα καλά κρυμμένο κίνητρο που σε βάζει σε σκέψεις;

Join the club!

via GIPHY

Δεν είναι για όλες μας το ίδιο εύκολο να δεχόμαστε τα κομπλιμέντα που μπορεί να μας κάνει κάποιος και ειδικότερα ως γυναίκες, όταν αυτά προέρχονται από εκπροσώπους του αντίθετου φύλου, αρκετές φορές μπορεί να προκαλέσουν και μία «ίου» αντίδραση, αλλά τώρα θα επικεντρωθούμε σε εκείνες τις περιπτώσεις που από την απέναντι πλευρά έρχεται ένα υγιές και γεμάτο σεβασμό και εκτίμηση κομπλιμέντο και πώς ακριβώς μπορείς εσύ να το αποδεχτείς χωρίς να νιώσεις πως κάπως παραβιάζει τα όριά σου.

1. Πίστεψε στον εαυτό σου

Πολλές φορές είναι δύσκολο να αποδεχτείς ένα κομπλιμέντο, γιατί αισθάνεσαι πως με κάποιον τρόπο δεν αξίζεις αυτή την αναγνώριση, κάτι που ίσως και να προέρχεται από ένα σημείο χαμηλής αυτοεκτίμησης. Εκπαιδεύοντας το μυαλό σου να αναγνωρίζει την αξία του εαυτού σου, θα μπορέσεις σταδιακά να δέχεσαι με μεγαλύτερη ευκολία τα όποια κομπλιμέντα έρχονται προς τη μεριά σου. Για να χτίσεις αυτή την εσωτερική αποδοχή, ξεκίνα να καταγράφεις σε ένα ημερολόγιο στιγμές και σκέψεις ευγνωμοσύνης για όσα είσαι και έχεις στη ζωή σου.

2. Τίποτα παραπάνω από ένα «ευχαριστώ πολύ»

Δεν χρειάζεσαι πολλά περισσότερα από αυτό. Όταν δέχεσαι ένα κομπλιμέντο, δεν είναι απαραίτητο πως πρέπει να το αναλύσεις σε ένα δεύτερο και τρίτο επίπεδο ή να παιδευτείς να το μεταφράσεις με κάποιον τρόπο, να ξεψαχνίσεις την αυθεντικότητά του ή όχι. Αρκεί να πεις ένα «ευχαριστώ πολύ», να χαμογελάσεις και να προχωρήσεις τη ζωή σου.

3. Πρόσφερε ό,τι παίρνεις και εσύ

Είναι ωραίο να υπάρχει αυτή η ισορροπία, οπότε όταν δέχεσαι ένα θετικό σχόλιο, μπορείς να ανταποδώσεις προς το άτομο που σου πρόσφερε το συγκεκριμένο κομπλιμέντο. Έτσι, θα νιώσεις την προσοχή να φεύγει από εσένα και να περνάει σε έναν γενικότερο κύκλο θετικής διάθεσης. Εάν κάποιος για παράδειγμα, σχολιάσει πόσο σου πάει η καινούρια μπλούζα που αγόρασες χθες και πόσο σε αναδεικνύει το χρώμα, μπορείς να πεις ευχαριστώ, να δώσεις και εσύ προσοχή σε ένα στοιχείο της άλλης πλευράς, εκφράζοντας έναν «καλό λόγο», ακόμα και να σχολιάσεις την ίδια την μπλούζα σου με ανάλαφρη διάθεση («σε ευχαριστώ, την πέτυχα σε ένα κατάστημα second hand, είναι vintage»).

komplimento

Φωτογραφία από Elina Sazonova (pexels.com)

4. Μη λεκτική αναγνώριση

Εάν κάπως σε έπιασε άγχος με ένα κομπλιμέντο που μπορεί να άκουσες, δεν είσαι αναγκασμένη να χρησιμοποιήσεις λέξεις, για να το αποδεχτείς και να το αναγνωρίσεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μη λεκτικές εκφράσεις, όπως ένα χαμόγελο. Αυτό θα δείξει πως το μήνυμα πέρασε στην πλευρά σου και έτσι, μπορείτε να προχωρήσετε στην μέρα σας.

5. Πάρε μια ανάσα

Όταν δέχεσαι ένα κομπλιμέντο, δεν είναι απαραίτητο πως πρέπει να απαντήσεις κάτι εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Μπορείς να στείλεις αργότερα ένα ευχαριστήριο μήνυμα, όταν θα έχεις πάρει λίγο χρόνο για τον εαυτό σου και θα είσαι πιο έτοιμη να απαντήσεις. Όπως είπαμε και νωρίτερα, ένα χαμόγελο και ένα μήνυμα αργότερα είναι η «τόσο όσο» αντίδραση που μπορείς να έχεις.

via GIPHY

6. Αποθήκευσέ το

Όχι κυριολεκτικά προφανώς, δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε με κάποιον τρόπο τις προφορικές λέξεις των ανθρώπων, όμως εάν δέχτηκες ένα όμορφο κομπλιμέντο, πάρε μερικές στιγμές να το σκεφτείς, να το αναγνωρίσεις και να το «αποθηκεύσεις» σε κάποιο νοητό συρτάρι του μυαλού σου, γιατί σε κάποια μελλοντική στιγμή δυσκολίας, μπορεί να σου δώσει την αφορμή να χαμογελάσεις και να πιστέψεις ξανά στον εαυτό σου.

 

Με πληροφορίες από readunwritten.com