Φοιτητικές εκλογές 2023: Βαθύ «κόκκινο» στο Πανεπιστήμιο Πατρών…με ολίγον «μπλε-πράσινο»

Η Πανσπουδαστική έδειχνε να κερδίζει τις φοιτητικές εκλογές 2023, διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία που απέκτησε πέρυσι για πρώτη χρονιά, ρίχνοντας από τον «θρόνο» τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Φοιτητικές

Από τις 8 το πρωί άνοιξαν χθες Τετάρτη 10/05/2023, οι κάλπες στα εκλογικά κέντρα και τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας για τις φοιτητικές εκλογές του 2023. Πρόκειται για τη διαδικασία, που ιδιαίτερα τις προηγούμενες δεκαετίες, έχουν χαρακτηρίσει τη φοιτητική ζωή και από πέρυσι επέστρεψαν στη ρουτίνα των φοιτητών για την ανάδειξη των μελών των διοικητικών συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων. Μέχρι τις 11.20 το βράδυ, τα πρώτα αποτελέσματα της Πανσπουδαστικής έδειχναν πως διατηρεί και στις φετινές εκλογές τα σκήπτρα που κατέκτησε πέρυσι, τόσο σε Εθνικό, όσο και σε επίπεδο Πανεπιστημίου Πατρών.

ΠΡΟΜΗΝΥΜΑ ΚΑΛΠΗΣ;

Για πολλούς, οι χθεσινές εκλογές των φοιτητών αποτελούν μία ένδειξη για τον τρόπο που θα ψηφίσουν οι νέοι στις Εθνικές Εκλογές. Ωστόσο, η αίσθηση που δόθηκε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη σε απόλυτο βαθμό καθώς για μία ακόμα χρονιά, σε συζητήσεις με φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών διακρίναμε ότι:

Σημαντική μερίδα των φοιτητών ψηφίζει με βάση τις διαπροσωπικές σχέσεις.

-Μέρος των φοιτητών έχει ως κριτήριο τη «βοήθεια» που λαμβάνει από φοιτητικές παρατάξεις για σημειώσεις μαθημάτων.

Αρκετοί εξωφοιτητικοί παράγοντες που πρόσκεινται σε κόμματα βρίσκονταν στους χώρους του Πολυκλαδικού για να «πατρονάρουν» και να κατευθύνουν τα πλήθη.

Σε σχέση με πέρυσι το κλίμα ήταν αρκετά πιο ήρεμο χωρίς συνθήματα και φασαρίες τουλάχιστον μέχρι νωρίς το μεσημέρι. Η προσέλευση γινόταν με ήπιο αλλά σταθερό ρυθμό και μέχρι το τέλος της ημέρας και το κλείσιμο των καλπών παρουσιάστηκε μικρή αύξηση στην προσέλευση.

ΚΥΡΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Τα βασικά επιχειρήματα των διεκδικητών της νίκης στις εκλογές ήταν:

-Η Πανσπουδαστική, που είχε κυριαρχήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών πέρυσι, είχε ως κύριο πολιτικό επιχείρημα ότι τους τελευταίους μήνες το φοιτητικό κίνημα πέτυχε σπουδαίες νίκες προς όφελος των φοιτητών, βάζοντας «φρένο» σε νόμους που θεωρεί «

-Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, θέλοντας να πείσει τους ψηφοφόρους φοιτητές, θεωρεί πως αποτελεί τη μοναδική επιλογή για να πάψουν τα φαινόμενα καταλήψεων στα Πανεπιστήμια, ενώ υποστηρίζει ότι είναι η μοναδική παράταξη που παρεμβάσεις της έχουν γίνει νομοθετήματα.

ΑΡΓΗΣΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Για το Πανεπιστήμιο Πατρών είχαν στηθεί 28 κάλπες, μία για κάθε τμήμα. Μέχρι μετά τις 11 το βράδυ, είχαν δοθεί ελάχιστα αποτελέσματα και είχαν καταμετρηθεί μόλις 8 από τα 28 τμήματα, γεγονός που δεν επέτρεψε να εξαχθούν συμπεράσματα για το ποια παράταξη κυριάρχησε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν Πανσπουδαστική.

Στα οκτώ τμήματα είχαν ψηφίσει συνολικά 1242 (αύξηση κατά 258 άτομα σε σχέση με το 2022) φοιτητές, ενώ η Πανσπουδαστική έπαιρνε 40.28%, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ 22.69%, η ΠΑΣΠ 18.6%, η ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ 3%, η ΕΑΑΚ 4.92%, το Δίκτυο 4.34% και οι λοιπές παρατάξεις 4.5%.

Τα τρία τμήματα που, σύμφωνα με την Πανσπουδαστική, είχαν έως τις 11 το βράδυ τα υπογεγραμμένα αποτελέσματα των εφορευτικών επιτροπών, η «κόκκινη παράταξη κέρδιζε το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων με 83.33% και το τμήμα Λογοθεραπείας με 63.83%. Στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος νικήτρια αναδείχθηκε παράταξη που αναφερόταν στις λοιπές παρατάξεις με 48.28%. Η Πανσπουδαστική κέρδιζε επίσης την Αρχιτεκτονική και τη Φαρμακευτική.

Η ΔΑΠ κέρδιζε τη Νοσηλευτική και τη Γεωλογία, ενώ η ΠΑΣΠ τη σχολή Τουρισμού.

ΕΘΝΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Συνολικά σε όλη τη χώρα είχαν στηθεί 253 κάλπες, μία για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Εκεί, με βάση τα αποτελέσματα που έδινε η Πανσπουδαστική σε 112 από τα 253 τμήματα, υποστηρίζοντας ότι είναι αυτά που υπέγραφαν εφορευτικές επιτροπές, συνολικά είχαν ψηφίσει 15.142 φοιτητές έναντι 12.825 πέρυσι στα ίδια τμήματα δείχνοντας αύξηση στη συμμετοχή.

Η Πανσπουδαστική έπαιρνε 41.36%%, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ 21.91 %, η ΠΑΣΠ 5.37 %, το Δίκτυο 2.53 %, η ΕΑΑΚ ΑΡΕΝ 6.91 %, η ΕΑΑΚ 6.45%, ενώ λοιπές παρατάξεις έπαιρναν 12.27%.

Από την πλευρά της, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ ενώ ξεκίνησε να δίνει ροή αποτελεσμάτων λίγο μετά τις 9 το βράδυ, στη συνέχεια «πάγωσε» η τροφοδότηση… Εως τότε, έδινε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ 1120 ψηφίσαντες. Από αυτά τα ψηφοδέλτια, έγκυρα ήταν τα 1049, άκυρα τα 71, λευκά τα 24 και από εκεί και πέρα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 53%, η ΠΑΣΠ 9.15%, η Πανσπουδαστική 18.4%, η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ 2.67%, η ΕΑΑΚ 5.05%, το Δίκτυο 0 και λοιπές παρατάξεις 9.44%.

ΟΛΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Πάντως, για μία ακόμα χρονιά τόσο η περσινή νικήτρια Πανσπουδαστική, όσο και η διαχρονική κυρίαρχος ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εμφάνιζαν τους εαυτούς τους νικητές των χθεσινών εκλογών.