Εκλογές 2023: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών το πρωί της Τετάρτης – Ολοταχώς προς κάλπες 25 Ιουνίου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τους πολιτικούς αρχηγούς στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο

Εκλογές

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο Τετάρτη 24 Μαΐου στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος.

Τα επόμενα βήματα

Μετά και την τρίτη διερευνητική εντολή, η οποία επεστράφη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το απόγευμα της Τρίτης από τον Νίκο Ανδρουλάκη έκλισε ο  κύκλος των διερευνητικών εντολών προς τα κόμματα, χωρίς όπως αναμένονταν, να προκύψει κυβερνητική λύση ή έστω προσπάθεια κυβερνητικής λύσης.

Εκλογές 2023: Επέστρεψε την διερευνητική εντολή και ο Ανδρουλάκης – Επισπεύδονται οι διαδικασίες ΒΙΝΤΕΟ

Αλέξης Τσίπρας: Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή – «Ζητώ συγγνώμη από τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ»

Πλέον, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές, για τη διερεύνηση του σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Εάν και αυτή η προσπάθεια αποδειχθεί άκαρπη, τότε η κα. Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Τα καθήκοντα του Πρωθυπουργού θα ανατεθούν, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος είναι ο αρχαιότερος εκ των τριών προέδρων των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.

Ορκίζεται η νέα Βουλή την Κυριακή – Πότε θα διαλυθεί για την προκήρυξη εθνικών εκλογών

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, 28 Μαΐου αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών οι οποίοι εκλέχθηκαν από τις κάλπες της απλής αναλογικής, ενώ οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει “μπόνους” 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.