Πάτρα – Ελλη Λεμονίδου: «Μελετώντας την Ιστορία, επουλώνουμε τραύματα»

Διαχρονικά μηνύματα στην εκδήλωση του Ιδρύματος Δούκα και της Διακιδείου Σχολής Λαού για το «ΟΧΙ» και τον αντιφασιστικό αγώνα

Λεμονίδου Ελλη Λεμονίδου, Μαρίνα Ριζογιάννη

«Εχει σημασία η μελέτη των τραυματικών εμπειριών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου γιατί αν δεν κατανοηθούν στο σήμερα, δεν θα επουλωθούν ποτέ και θα παραμείνουν τραύματα που θα πληγώνουν συνεχώς την κοινωνία μας».

Αυτό είναι το – διαχρονικό – μήνυμα που εστάλη χθες στη Διακίδειο Σχολή Λαού από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ελλης Λεμονίδου κατά τη διάρκεια της πρώτης εκδήλωσης μνήμης υπό τη συνεργασία του Ιδρύματος «Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» και της Διακιδείου Σχολής Λαού.

Λεμονίδου

Ο αγιασμός από τον Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Παντελίδη μπροστά σε πολυπληθές κοινό

«Ολα όσα συνέβησαν εκείνα τα χρόνια, η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού, η αντίσταση και ο αγώνας των λαών, είναι σημαντικά κεφάλαια, τα οποία πρέπει να διδάσκονται και στην εκπαίδευση, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στο να βγαίνουν πολίτες με κριτική, για να μπορεί η ίδια η κοινωνία να μην επαναλαμβάνει λάθη της και να ξεπερνάει τα τραύματα του παρελθόντος», ήταν η προτροπή της Ελλης Λεμονίδου στο θέμα που ανέπτυξε, το οποίο είχε τίτλο «Ιστορία και διαρκής επικαιρότητα του αντιφασιστικού αγώνα».

Και η Ελλη Λεμονίδου, ταξιδεύοντας το πολυπληθές ακροατήριο στα χρόνια του Μεσοπολέμου και συνδέοντας το «τότε» με το «σήμερα», πρόσθεσε και τα εξής: «Πραγματικά είναι απορίας άξιον πώς μια ομάδα ανθρώπων σε μια κοινωνία που άκουγε κλασική μουσική, πίστεψαν τον Χίτλερ! Γιατί αυτοί οι έξυπνοι και μορφωμένοι άνθρωποι, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν τέρατα, πείστηκαν όχι μόνο να ακολουθήσουν τον Χίτλερ, αλλά και να τον υπακούν τυφλά και να φτάσουν σε αυτά τα ασύλληπτα πράγματα στο Άουσβιτς;! Για να πολεμήσουμε σήμερα τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τις νεοφασιστικές οργανώσεις, χρειάζεται παιδεία. Η εκπαίδευση έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και θέλει συνεργασία από όλους. Παράλληλα, βασικό ζητούμενο είναι μια εκπαίδευση, που θα ενισχύει την κριτική σκέψη του νέου ανθρώπου και όχι την παπαγαλία».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση αγιασμού από τον Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο Παντελίδη, προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αναλήψεως, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου. Ο αγιασμός, μάλιστα, είχε και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς σηματοδοτεί επί της ουσίας και την έναρξη των κοινών δράσεων του Ιδρύματος Δούκα και της Διακιδείου Σχολής Λαού.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Ιωάννη Αθανασόπουλο, πρόεδρο της Διακιδείου Σχολής Λαού και τη Βασιλική Ντζελβέ, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Δούκα και η κορύφωση της εκδήλωσης ήταν οι τοποθετήσεις της Ελλης Λεμονίδου, η οποία μετά το πέρας της τοποθέτησής της δέχθηκε και ερωτήσεις από το κοινό.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ανδρέας Φίλιας, ο υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Τσώκος, ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Κυριακοπούλου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Κώστας Σβόλης (έκανε και σύντομη τοποθέτηση), ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, η δημοτική σύμβουλος της «Πάτρα Ενωμένη» Μάχη Σιώρου, ο διοικητής του νοσοκομείου Πύργου Σπύρος Πολίτης, κ.ά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παιδική χορωδία του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Τα παιδιά τραγούδησαν επετειακά τραγούδια της 28ης Οκτωβρίου και μας ταξίδεψαν μουσικά στις ένδοξες ημέρες του «ΟΧΙ», αποσπώντας το χειροκρότημα όλων.

Η επόμενη συνάντηση μνήμης είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο (19:00), με ομιλητή τον συγγραφέα Γεώργιο Μόσχο και θα έχει ως θέμα «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση».