Ο Κασσελάκης χτίζει νέες σχέσεις εμπιστοσύνης – Η στρατηγική πίσω από την νέα επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ

Απλός, προσιτός, συζητήσιμος. Τρία χαρακτηριστικά του Στέφανου Κασσελάκη που μετατρέπονται σε «όπλα» για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας

Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε στην Πάτρα την Κυριακή, απροειδοποίητα. Το πρωί της ίδιας ημέρας μιλούσε από το βήμα της Βουλής στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και λίγες ώρες αργότερα αποφάσισε να βρεθεί στην Πάτρα. Την επίσκεψή του τη γνώριζαν ελάχιστοι. Τα στελέχη του επιτελείου του, ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης και το πολύ πέντε τοπικά στελέχη του κόμματος.

Η «Π» βρέθηκε από νωρίς στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών για να καλύψει την εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής, όπου μιλούσε ο Γ. Βασιλειάδης. Εξ αρχής, στελέχη που γνώριζαν για την παρουσία Κασσελάκη μάς προέτρεψαν να παραμείνουμε στον χώρο, γιατί θα έχει «ειδήσεις» η συνεδρίαση. Και όντως είχε!

Σε μια προσπάθεια ανάλυσης του τρόπου που κινείται ο Στ. Κασσελάκης είναι αναγκαίες οι συνομιλίες με τον ίδιο και στελέχη του επικοινωνιακού του επιτελείου. Αυτή η ευκαιρία δόθηκε στην «Π» την Κυριακή και ήταν αρκετά διαφωτιστική για να καταλάβουμε τη στρατηγική του προέδρου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με τον αέρα του σταρ απέδειξε για μία ακόμα φορά γιατί όλη η χώρα ασχολείται μαζί του τους τελευταίους μήνες, χωρίς να έχει επιδείξει βαθιά πολιτική ουσία μέχρι στιγμής, κάτι που θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο για τον αρχηγό του κόμματος με το δεύτερο μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό.

Ο Στ. Κασσελάκης και το επιτελείο του γνωρίζουν ότι μια σημαντικά μεγάλη μερίδα της κοινωνίας δεν θέλει να μπει στη διαδικασία βαθυστόχαστων πολιτικών αναλύσεων. Γι’ αυτό τον λόγο έχουν επιλέξει ο πρόεδρος να ακολουθεί την «τακτική της επικεφαλίδας», δηλαδή να δίνει τις κατευθύνσεις, αλλά χωρίς να εξειδικεύει.

Αλλωστε γνωρίζουν ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι έτοιμος για πολιτική εμβάθυνση, γι’ αυτό και ο Γιώργος Βασιλειάδης σε μια αποστροφή του λόγου του, ζήτησε από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να «στηρίξουν» τον πρόεδρο και «συγχωρέσουν τα όποια λάθη του».

Επιπλέον, ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του έχουν επιλέξει τον δικό τους επικοινωνιακό δρόμο, ο οποίος είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που έχουμε συνηθίσει από έναν αρχηγό κόμματος. Από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει ο κ. Κασσελάκης πως επενδύει στην προσωπική επαφή με την κοινωνία. Το έχουμε δει να συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως πρόσφατα στο Αγρίνιο και τη Ναύπακτο. Προχθές, μέσα σε μόλις δύο ώρες ενός απογεύματος Κυριακής συζήτησε με άνεση με περισσότερα από 200 άτομα ξεχωριστά. Επομένως, γιατί να μην επιδιώξει παρόμοιες συναντήσεις και συζητήσεις με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες μέσα στα επόμενα τρία χρόνια;

Μπορεί αρχικά να θεωρήσαμε ότι είναι πολιτικά κενός ο κ. Κασσελάκης, αλλά φαίνεται οι κινήσεις του έχουν βαθιά πολιτική ουσία, αν και με ασυνήθιστη στρατηγική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πολιτική τα τελευταία χρόνια είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τους πολιτικούς. Αυτή η συνθήκη που έχει δημιουργηθεί μπορεί να αλλάξει μόνο με έναν τρόπο: Με προσωπική επαφή των πολιτικών με τους πολίτες για να τους αποδείξουν -στο μέτρο του δυνατού- ότι πρόκειται για απλούς ανθρώπους που αξίζουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Αυτή τη στρατηγική ακολουθεί ο Κασσελάκης. Σίγουρα διαφορετική από τα όσα έχουμε συνηθίσει, αλλά πιστεύει πως θα του βγει σε καλό. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε δήλωσε χθες στην «Π» ότι «το επόμενο διάστημα τα αποτελέσματα θα είναι φανερά σε όλη την κοινωνία». Πιστεύει πως η πρακτική εξωστρέφεια, η ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτικών-κοινωνίας και η απλή αποτύπωση πολιτικών θέσεων χωρίς να «κουράζει» θα αποδώσει.

Βέβαια, αυτή η επικοινωνιακή «μέθοδος του σοκ» θα κριθεί από το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών. Μακρύς ο δρόμος, αλλά μας έδειξε πως είναι αποφασισμένος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Πέρασε τη νέα γραμμή ο Γιώργος Βασιλειάδης

Το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας υποδέχθηκε τον αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος έδωσε κατευθύνσεις για τις τακτικές που πρέπει να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα για να αποκτήσει ξανά το κόμμα επαφή με την κοινωνία.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από 200 μέλη και φίλοι του κόμματος. Πολλά νέα πρόσωπα, αρκετά χαμόγελα και σημάδια επανεμφάνισης της ελπίδας ήταν όλα εμφανή από την πρώτη στιγμή.

«Να συνεχίσουνε το οραματικό σχέδιο της διεύρυνσης και να το πραγματοποιήσουμε» ήταν μία από τις πρώτες φράσεις του Γιώργου Βασιλειάδη που έδωσε σαφή εικόνα για την επεκτατική πολιτική σε άλλους ιδεολογικούς χώρους που πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχισε:

«Απέναντί μας είναι η δεξιά και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υλοποιούνται. Χρέος μας να είμαστε συγκεκριμένοι και να δώσουμε λύσεις στον πολίτη. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία, όπου κάποιοι αποφάσισαν σαν μοναδικοί καβαλάρηδες να βάλουν το κόμμα ως εχθρό τους. Εμείς όμως είμαστε πεισμωμένοι για την επόμενη μέρα. Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις στα διλήμματα που θέτει η δεξιά και σε όσα αφορούν την κοινωνία».

Για να το πετύχουν αυτό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Βασιλειάδης τα κάλεσε να δίνουν απαντήσεις στην κοινωνία και τους φορείς. «Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Ανοιχτοί χωρίς στεγανά για να γυρίσουμε σελίδα. Ας μην αφήσουμε τις όποιες διάφορες μας να επισκιάσουν τη δράση μας» είπε χαρακτηριστικά.

Από εδώ και στο εξής, ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τα μέλη να μετατρέψουν τις οργανώσεις μελών σε «κύτταρα παραγωγής πολιτικής χωρίς λάθη παρελθόντος, έχοντας στον νου την κοινωνία. Να ξεφύγουμε από ατέρμονες συζητήσεις και να προσεγγίσουνε την κοινωνία. Τα προηγούμενα χρόνια μάς χτυπούσε ο κόσμος την πόρτα και κρατούσαμε κλειστές».

Μάλιστα, αιτήθηκε από τα μέλη να διοργανώνουν δράσεις ανά γειτονιά και συνοικία, ενώ προανήγγειλε ότι η Κουμουνδούρου θα θέτει συγκεκριμένους στόχους ανά Νομαρχιακή Επιτροπή.

«Για να αλλάξει η χώρα μας ρότα, θα πρέπει να πετύχουμε ο κάθε ένας μας ξεχωριστά. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την πραγματικότητα γιατί παράγουμε εσωστρέφεια. Ομως, οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια του σε εμάς και περιμένει από εμάς να του παραθέσουμε το σχέδιό μας. Και τα προηγούμενα χρόνια περίμενε ο κόσμος αυτό το σχέδιο, αλλά εμείς δημιουργούσαμε ανασφάλειες, μιλώντας για παράλληλα νομίσματα. Αυτά τελείωσαν. Πλέον πρέπει να κοιτάζουμε την κάθε περιοχή ξεχωριστά και να αναγνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της. Πρέπει να ξυπνήσουμε τον κόσμο» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Παράλληλα, ζήτησε από τα μέλη να στηρίξουν τον πρόεδρο και να «συγχωρέσουν τα λάθη του». Μιλώντας με ειλικρίνεια σημείωσε επίσης: «Στήριξη στον πρόεδρο, συγχώρεση στα λάθη. Είναι γνωστό ότι δεν προέρχεται από τα σπλάχνα του κόμματος. Ομως πρέπει να ξεφύγουμε από Ευαγγέλια και δόγματα. Στήριξη στη νέα ηγεσία και το βλέμμα στην κοινωνία».

Κλείνοντας την ομιλίας του, χτύπησε «καμπανάκι» στα μέλη, ζητώντας περισσότερη εθελοντική εργασία, καθώς από την 1η Ιανουαρίου η κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργίας του κόμματος μειώνονται.

Διαβάστε επίσης:

Ασπρόπυργος: Συνελήφθη 20χρονος Ρομά για συμμετοχή στην άγρια καταδίωξη με τον θάνατο του 29χρονου Πατρινού αστυνομικού

Θετική «ψήφος» της Αχαγιάς στο νόμο για τους εργάτες γης – Οι αγρότες συνυπογράφουν την κυβερνητική τροοπολογία για τους αλλοδαπούς

Τέλη Κυκλοφορίας 2024: Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών – Τι θα γίνει με την παράταση, τα πρόστιμα

Σαμαράς: «Ό,τι είχα χρέος να πω το είπα» – Πέρασε η τροπολογία για τους μετανάστες, καταψήφισε ο πρώην Πρωθυπουργός

Έγινε η μεγάλη Φορολοταρία των Χριστουγέννων: Νικητές ακόμα και με 100.000 ευρώ