Αυτές οι πέντε ιστορικές συμπτώσεις παραμένουν ανεξήγητες

Αυτές οι πέντε ιστορικές συμπτώσεις παραμένουν ανεξήγητες

Από παράξενα παράλληλα γεγονότα έως μια σειρά περίεργων συμβάντων, φαίνεται λες και η ίδια η ζωή μερικές φορές έχει ένα παράξενο, δικό της μοτίβο. Και αν όχι η ζωή, σίγουρα η Ιστορία του ανθρώπου

«Δεν πιστεύω στις συμπτώσεις». Η φράση-κλειδί έχει ειπωθεί δεκάδες φορές από αστυνομικούς, ντετέκτιβ και άλλους ερευνητές της μυθοπλασίας, όταν μια σύμπτωση παρουσιάζεται στη διάρκεια της έρευνάς τους. Αλλά παρότι η συγκεκριμένη ατάκα είναι ταιριαστή σε ένα συναρπαστικό σενάριο, χάνει την ισχύ της μπροστά σε μια σειρά ιστορικών γεγονότων.

Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης Ιστορίας υπήρξαν μερικές παράξενες συμπτώσεις που αφήνουν τους ιστορικούς ερευνητές μπερδεμένους. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Ιστορία έχει την κακή συνήθεια να επαναλαμβάνεται. Αν η επανάληψη της Ιστορίας έχει κάποια διδακτική αξία, οι συμπτώσεις της τι καταδεικνύουν; Διαβάζοντας πέντε από τις διασημότερες ιστορικές συμπτώσεις, με τη βοήθεια του ιστοτόπου Medium, ίσως βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα που διαφεύγει των ιστορικών επιστημόνων.

Ισως, επίσης, εκτιμήσουμε την ευφυΐα του αυστριακού σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε, που σε μία ακόμη σπουδή του πάνω στο φαινόμενο της βίας, γύρισε το 1994 την αριστουργηματική ταινία «71 Συμπτώσεις».

Η ημερομηνία θανάτου του Στίβεν Χόκινγκ

Αυτές οι πέντε ιστορικές συμπτώσεις παραμένουν ανεξήγητες

Η ημερομηνία θανάτου του κορυφαίου επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ εμπεριέχει μαθηματικές συμπτώσεις (Shutterstock/pantid123)

Η 14η Μαρτίου 2018 σηματοδότησε την ημέρα που χάθηκε ο Στίβεν Χόκινγκ, ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της υφηλίου. Οι επιστημονικές συνεισφορές και οι ανακαλύψεις του αναμφίβολα θα γιορτάζονται από την επιστημονική κοινότητα για τους επόμενους αιώνες. Ωστόσο, υπάρχει μια περίεργη σύμπτωση γύρω από τον θάνατό του, που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Η 14η Μαρτίου είναι επίσης γνωστή ως Ημέρα «π», του αρχαιοελληνικού συμβόλου του Αρχιμήδη, που αντιπροσωπεύει τη μαθηματική σταθερά 3,14. Ωστόσο, οι συμπτώσεις δεν σταματούν εκεί. Η 14η Μαρτίου είναι επίσης η ημερομηνία γέννησης ενός άλλου εμβληματικού φυσικού, του Αλβέρτου Αϊνστάιν.

Και σαν να μην έφθανε αυτό, είναι η επέτειος θανάτου του επιστήμονα του 16ου αιώνα Γαλιλαίου. Αυτές οι φαινομενικά τυχαίες συμπτώσεις έχουν κάνει πολλούς ιστορικούς να ξύνουν τα κεφάλια τους, καθώς είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί τρία από τα πιο σημαντικά μυαλά στην Ιστορία μοιράζονται μια τόσο ευοίωνη ημερομηνία.

Οι δολοφονημένοι πρόεδροι Λίνκολν και Κένεντι

Αυτές οι πέντε ιστορικές συμπτώσεις παραμένουν ανεξήγητες

Οι δολοφονίες των Τζον Κένεντι και Αβραάμ Λίνκολν κρύβουν διαβολικές εκατέρωθεν συμπτώσεις (Shutterstock/M-SUR)

Ο Αβραάμ Λίνκολν και ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι είναι αναμφίβολα δύο από τους πιο διάσημους αμερικανούς προέδρους. Πέρα από την εντυπωσιακή ηγετική κληρονομιά τους, υπάρχουν παράξενες συμπτώσεις μεταξύ των δύο, που οι ιστορικοί αδυνατούν να εξηγήσουν. Καταρχάς, και οι δύο δολοφονήθηκαν από πυροβολισμό στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Επιπλέον, και οι δύο πέθαναν ημέρα Παρασκευή, πριν από μια γιορτή.

Ο Κένεντι δολοφονήθηκε την παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών, ο Λίνκολν λίγο πριν το Πάσχα. Και οι δύο πρόεδροι συνοδεύονταν από τις συζύγους τους και ένα άλλο ζευγάρι όταν πυροβολήθηκαν.

Επιπλέον, αυτό που είναι περίεργο είναι ότι και οι δύο είχαν από έναν καλύτερο φίλο που ονομαζόταν Μπίλι Γκρέιαμ. Ακόμη πιο περίεργο, και οι δύο Μπίλι είχαν από τέσσερα παιδιά. Kαι oi δύο πρόεδροι είχαν γραμματείς με το όνομα του άλλου. H γραμματέας του Κένεντι ονομαζόταν Εβελιν Λίνκολν και ο γραμματέας του Λίνκολν, ονόματι Κένεντι, ζητούσε από τον πρόεδρο να μη μεταβεί στο θέατρο όπου τελικά δολοφονήθηκε. Αλλά οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ.

Οι διάδοχοι και των δύο προέδρων ήταν αντιπρόεδροι με το όνομα Τζόνσον. Ισως η πιο παράξενη σύμπτωση από όλες: ο Λίνκολν πυροβολήθηκε στο θέατρο «Φορντ», ενώ ο Κένεντι πυροβολήθηκε μέσα σε μια Λίνκολν, φτιαγμένη από τον Φορντ. Τέλος, και οι δύο δολοφονήθηκαν από μυστηριώδεις ακτιβιστές γνωστούς και με τα τρία ονόματά τους, που είχαν γεννηθεί με ακριβώς 100 χρόνια απόσταση – ο Τζον Γουίλκς Μπουθ το 1839, ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ το 1939.

Η περίπτωση της… τυχερής-άτυχης Βάιολετ Τζέσαπ

Αυτές οι πέντε ιστορικές συμπτώσεις παραμένουν ανεξήγητες

Η νοσοκόμα Βάιολετ Τζέσαπ επέζησε τριών ναυαγίων, με πιο ιστορικά σημαντικό εκείνο του «Τιτανικού» (Shutterstock/Boyan Dimitrov)

Η τύχη και η σύμπτωση συχνά πάνε χέρι-χέρι, και η Βάιολετ Τζέσαπ αποτελεί το τέλειο παράδειγμα. Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε όχι ένα, όχι δύο, αλλά σε τρία ναυάγια, κατάφερε να επιβιώσει από όλα – με κορυφαίο εκείνο του «Τιτανικού».

Εργάστηκε ως νοσοκόμα και συνοδός στο πλοίο «RMS Olympic» όταν συγκρούστηκε, χωρίς να βυθιστεί, με το «RMS Hawk» το 1911, ενώ επέβαινε και στο «αδελφάκι του Τιτανικού», τον «Βρετανικό» όταν εκείνος έπεσε σε νάρκη και βυθίστηκε, τον Νοέμβριο του 1916 μεταξύ της Μακρονήσου και της Τζιας.

Και, φυσικά, έγινε γνωστή ως επιζήσας του «Τιτανικού», του διασημότερου ναυαγίου στην Ιστορία. Αν και η σωσίβια λέμβος της σχεδόν διαλύθηκε από τις περιστρεφόμενες προπέλες του τεράστιου πλοίου, η Βάιολετ πήδηξε την κατάλληλη στιγμή και χτύπησε το κεφάλι της, αλλά κατάφερε να επιβιώσει και να ζήσει μέχρι την ηλικία των 83 ετών. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μια γυναίκα μπορούσε να είναι τόσο άτυχη και τόσο τυχερή ταυτόχρονα.

Οι προφητείες της σειράς κινουμένων σχεδίων «The Simpsons»

Αυτές οι πέντε ιστορικές συμπτώσεις παραμένουν ανεξήγητες

Οι πρόβλεψη της μακροχρόνιας τηλεοπτικής σειράς καρτούν για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ έγινε 18 χρόνια πριν την εκλογή του (Shutterstock/Gavrilo Stanojevic)

Από τις μακροβιότερες σειρές στην τηλεοπτική ιστορία, οι «Simpsons» είναι διαβόητοι για την αλλόκοτη πρόβλεψη εξωφρενικών γεγονότων. Για παράδειγμα, προέβλεψαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα γινόταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, 18 ολόκληρα χρόνια πριν συμβεί.

Με το πρόγραμμα να παίζεται για πάνω από 30 χρόνια, τα θέματα που εμφανίζονται στα επεισόδια ίσως υλοποιηθούν τελικά στην πραγματική ζωή. Βέβαια, έχουν προφητεύσει επίσης ένα ψάρι με τρία μάτια, έναν ερμηνευτή του τσίρκου που δέχεται επίθεση στη μέση μιας παράστασης και μια πανδημία του Εμπολα (το τελευταίο, κάποιοι πιστεύουν, συνέβη με την Covid).

Ο Μαρκ Τουέιν προβλέπει τον θάνατό του

Αυτές οι πέντε ιστορικές συμπτώσεις παραμένουν ανεξήγητες

Ο διάσημος συγγραφέας Μαρκ Τουέιν συνέδεσε τον θάνατό του με την έλευση του κομήτη Χέιλι – και είχε δίκιο (Shutterstock/OMIA silhouettes) Ο συγγραφέας Μαρκ Τουέιν ήταν γνωστός για το πνεύμα και το χιούμορ του, αλλά μια πρόβλεψή του δεν ήταν αστείο.

Ο Τουέιν πίστευε ότι την επόμενη φορά που θα ερχόταν ο κομήτης του Χέιλι, θα ήταν η ώρα του να φύγει. Γεννημένος την ίδια χρονιά με την εμφάνιση του κομήτη, το 1835, ο Τουέιν ένιωθε μια σύνδεση με αυτόν σε όλη του τη ζωή. Είχε πει, μάλιστα, «μπήκαμε μαζί, άρα πρέπει να φύγουμε μαζί». Οταν ο κομήτης επέστρεψε στη Γη, το 1910, το προαίσθημα του συγγραφέα έγινε πραγματικότητα. Στις 21 Απριλίου εκείνης της χρονιάς, μόλις μία ημέρα μετά την πλησιέστερη προσέγγιση του κομήτη στη Γη, ο Τουέιν πέθανε.

Η σύμπτωση του θανάτου του και της εμφάνισης του κομήτη είναι πραγματικά αξιοσημείωτη και αναφέρεται συχνά σε ομιλίες ειδικών για το συγγραφικό έργο του.

Πηγή: Protagon.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ