Αύξηση τζίρου για τα ηλεκτρονικά φαρμακεία

Από τη νέα έρευνα της Convert Group προκύπτει ότι στο δωδεκάμηνο Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021, που μελετήθηκαν τα ηλεκτρονικά φαρμακεία σε 96 χώρες, διαπιστώθηκε ότι τα ελληνικά φαρμακεία κατατάχθηκαν ένατα σε επισκέψεις ανά χίλιους κατοίκους, στη λίστα με τις κορυφαίες 20 χώρες με 7.539 επισκέψεις ανά 1.000 κατοίκους.

Αύξηση τζίρου για τα ηλεκτρονικά φαρμακεία

Σε αγορά με διαρκώς αυξανόμενο τζίρο παγκοσμίως εξελίσσεται αυτή των ηλεκτρονικών φαρμακείων, κλάδος ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σημαντικής ανάπτυξης σε μικρές επιχειρήσεις, ακόμη και στην περιφέρεια, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο –αλλά και εντός Ελλάδας το επόμενο διάστημα– προσελκύει επενδύσεις από κολοσσούς του λιανεμπορίου.

Η δυναμική, μάλιστα, των ηλεκτρονικών φαρμακείων, που είχαν σημαντική ανάπτυξη και προ κορονοϊού, συνεχίζεται και τη δεύτερη χρονιά της ζωής μας με την πανδημία.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ελληνική εταιρεία Convert Group, η οποία έχει αναπτύξει και ειδική βάση δεδομένων για τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, την epharmacydata.com, το πρώτο τρίμηνο του 2021 πραγματοποιήθηκαν σε ηλεκτρονικά φαρμακεία σε 96 χώρες σε όλο τον κόσμο 2,7 δισεκατομμύρια επισκέψεις, αυξημένες κατά 43% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ανάπτυξη στην Ελλάδα υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, επίσης της Convert Group, o τζίρος τους κατέγραψε αύξηση 38,3% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Στο α΄ τρίμηνο του 2021 έχουν καταγραφεί επίσης 6,2 εκατομμύρια επισκέψεις σε 230 ηλεκτρονικά φαρμακεία.

Από τη νέα έρευνα της Convert Group προκύπτει ότι στο δωδεκάμηνο Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021, που μελετήθηκαν τα ηλεκτρονικά φαρμακεία σε 96 χώρες, διαπιστώθηκε ότι τα ελληνικά φαρμακεία κατατάχθηκαν ένατα σε επισκέψεις ανά χίλιους κατοίκους, στη λίστα με τις κορυφαίες 20 χώρες με 7.539 επισκέψεις ανά 1.000 κατοίκους. Η μεγάλη αυτή επισκεψιμότητα αποκτά ακόμη περισσότερη σημασία αν αναλογισθεί κάποιος ότι από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην Ελλάδα οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράσουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), καθώς το απαγορεύει η εθνική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι στο σύνολο των 96 χωρών που μελετήθηκαν, η Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες (Κύπρος, Αλγερία, Μαρόκο και Τουρκία) είναι οι μόνες στις οποίες δεν επιτρέπεται η πώληση ΜΗΣΥΦΑ μέσω Διαδικτύου. Από την άλλη, σε 47 από τις 96 χώρες επιτρέπεται μέσω Διαδικτύου ακόμη και η πώληση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Μεταξύ αυτών η Σουηδία, η πρώτη χώρα σε επισκέψεις ηλεκτρονικών φαρμακείων ανά χίλιους κατοίκους (18.001 επισκέψεις ανά 1.000 κατοίκους στο δωδεκάμηνο Απριλίου 2020 – Μαρτίου 2021), το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, αλλά ακόμη και η Ρωσία. Στη Ρωσία το εν λόγω ζήτημα ήταν σε διαβούλευση επί σειρά ετών, αλλά λόγω της πανδημίας η ρωσική Δούμα υπερψήφισε με διαδικασίες-εξπρές τον Απρίλιο του 2020 τη δυνατότητα πώλησης μέσω Διαδικτύου συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εξαιρώντας τις ψυχοτρόπες ουσίες και τα νόμιμα ναρκωτικά.

Στην πρώτη θέση στην Ελλάδα από πλευράς επισκέψεων, βάσει των στοιχείων της epharmacydata.com, βρίσκεται η επιχείρηση tofarmakeiomou.gr (585.046 επισκέψεις/μήνα κατά μέσον όρο), η οποία ιδρύθηκε το 2010 και αποτελεί το ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων φαρμακείου που λειτουργεί από το 1973 στο Χαϊδάρι. Το 2010 ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, επίσης ως εξέλιξη φυσικού φαρμακείου, το vita4you.gr με 551.082 επισκέψεις/μήνα κατά μέσον όρο. Το 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί το τρίτο σε επισκεψιμότητα (423.581 επισκέψεις/μήνα) ηλεκτρονικό φαρμακείο ofarmakopoiosmou.gr, με το φυσικό κατάστημα να λειτουργεί στο Παγκράτι από το 1977.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ