Αίσθηση από το αίτημα Βαρουφάκη να μιλήσουν μετά τον Ζελένσκι οι πολιτικοί αρχηγοί

Σε καμία περίπτωση ξένου ηγέτη που έχει απευθυνθεί στη Βουλή των Ελλήνων δεν έχει υπάρξει κάτι ανάλογο, τονίζουν κοινοβουλευτικές πηγές

Αίσθηση από το αίτημα Βαρουφάκη να μιλήσουν μετά τον Ζελένσκι οι πολιτικοί αρχηγοί

Αίσθηση έχει προκαλέσει το αίτημα του γενικού γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25 Γιάννη Βαρουφάκη να ζητήσει να πάρει το λόγο τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, μόλις ολοκληρωθεί η ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα το μεσημέρι ώστε να τους ακούσει ο ξένος ηγέτης.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικές πηγές: «Σκεφτείτε λίγο το σκηνικό: να κάθεται ο αρχηγός μιας εμπόλεμης χώρας που έχει δεχθεί εισβολή από τον ρωσικό στρατό και χάνει κάθε μέρα άμαχο πληθυσμό και στρατεύσιμους και να ακούει επί ώρα τί θα του λένε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αν ήταν παρών στην αίθουσα, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάννης Βαρουφάκης. Τόσοι ξένοι ηγέτες έχουν μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και τον Τζωρτζ Μπους τον πρεσβύτερο, μέχρι τον Γάλλο πρόεδρο Ντε Γκωλ, τον Νικολά Ζαρκοζί και τον Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε αντιφώνηση από τους αρχηγούς όλων των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων».

«H κυβέρνηση μετατρέπει τους βουλευτές και τη Βουλή σε τόπο μονολόγων»
Ο Γιάννης Βαρουφάκης πάντως, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, καταγγέλλει ότι η διαδικασία που επιλέχθηκε για την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, μετατρέπει το Κοινοβούλιο σε χώρο μονολόγου και όχι διαλόγου. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «ο σεβασμός του Κοινοβουλίου απαιτούσε, κατ’ ελάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων για μια ολιγόλεπτη αντιφώνηση, μια μικρή επιμήκυνση της διαδικασίας, που όμως θα απέτρεπε την ανεπίτρεπτη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε χώρο διαγγελμάτων».

Συνεχίζοντας, προσθέτει μέσω της επιστολής του: «Αν ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις αντιφωνήσεις σε πραγματικό χρόνο, θα μπορούσε η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη να τους τις διαβιβάσει». Σημειώνει ακόμη πως «εάν επιμείνετε σε αυτή τη διαδικασία, στην καλύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση μετατρέπει τους βουλευτές και τη Βουλή σε τόπο μονολόγων. Υπάρχει και μια χειρότερη περίπτωση. Η κυβέρνηση να προσπαθεί να διχάσει περαιτέρω την κοινωνία, διαχωρίζοντας κόμματα και βουλευτές σε χειροκροτητές και σε απέχοντες. Ό,τι και να ισχύει, η υπόσταση του Κοινοβουλίου πλήττεται βάναυσα».

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, έχει χαρακτηρίσει την ομιλία Ζελένσκι ως έναν συμβολικό τρόπο «για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό», ενώ μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες έχει επισημάνει πως «δεν κρίνουμε την πολιτική του Ζελένσκι».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ