Αναγνωρίστηκε το κράτος της Παλαιστίνης: Το Ισραήλ ανακαλεί τους πρεσβευτές του ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ποια ήταν η αντίδραση της Χαμάς.

παλαιστίνη

Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ισπανία αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στις διεθνείς σχέσεις, με πιθανές επιπτώσεις τόσο για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή όσο και για τις ευρύτερες σχέσεις Ευρώπης-Ισραήλ.

«Σήμερα, Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις. Οργή στο Ισραήλ προκάλεσε η απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να ανακαλεί «για διαβουλεύσεις» τους πρεσβευτές του στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Εντός της ημέρας η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιρλανδία

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις. «Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Χάρις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κάνοντας λόγο «για ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη».

«Τώρα κάθε ένας από εμάς θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. «Είμαι πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομαδες», σημείωσε.

 

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Την Τρίτη 28 Μαΐου το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Σάντσεθ: Ο Νετανιάχου δεν έχει ειρηνευτικό σχέδιο

«Θα αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης για λόγους ειρήνης, συνοχής και δικαιοσύνης» είπε «και η αναγνώριση αυτή δεν είναι εναντίον του λαού του Ισραήλ, ενός λαού που εκτιμούμε, ενός αξιοθαύμαστου λαού, του οποίου η ιστορία συνδέεται με την Ισπανία. Ούτε είναι υπέρ της Χαμάς, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι».

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Ισπανία θα υποδεχθεί σύντομα 30 παιδιά από την Γάζα, παιδιά που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο για να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία της Ισπανίας. «Σε κάποια στιγμή που θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και τα μέσα ενημέρωσης και η διεθνής κοινότητα μπορούν να δουν τι συμβαίνει στη Γάζα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ενός από τα πιο σκοτεινά επεισόδια της ιστορίας και οι Ισπανοί θα μπορούν να πουν ότι ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», πρόσθεσε.

 

Η Ισπανία είναι μια από τις πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες που δεν είχαν κάνει ακόμη αυτό το βήμα, αν και τα περισσότερα κράτη στον κόσμο το κάνουν ήδη. Αυτή η πράξη επίσημης αναγνώρισης, έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα παρά πρακτικές και νομικές επιπτώσεις. Ήδη από το 2014 η ισπανική Βουλή είχε εγκρίνει ομόφωνα την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους με μια πρόταση από την Σοσιαλιστική Ομάδα. (319 ψήφοι υπέρ, δύο αποχές και μία ψήφος κατά).

Η αντίδραση του Ισραήλ

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη, που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου άνευ προηγουμένου έφοδο με ορμητήριο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας.

Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, η κυβέρνηση Νετανιάχου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς κι άρχισε ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς και από τα τέλη του ίδιου μήνα χερσαίες επιχειρήσεις.

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων, που προκάλεσαν επίσης ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ιστορική στιγμή, σύμφωνα με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) – Σημαντικό βήμα, λέει η Χαμάς

Η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες συνιστά μια «ιστορική» στιγμή, ανακοίνωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), βλέποντας σε αυτήν «τον δρόμο για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή».

Πρόκειται για «ιστορική στιγμή θριάμβου του ελεύθερου κόσμου (…) έπειτα από μακρές δεκαετίες παλαιστινιακού εθνικού αγώνα, βασάνων, πόνου, ρατσισμού, φόνων, καταπίεσης, κακομεταχείρισης και καταστροφής στις οποίες υποβλήθηκε ο λαός της Παλαιστίνης», υπογράμμισε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Την ικανοποίησή του για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία εξέφρασε παράλληλα το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, το οποίο την χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα».

«Το θεωρούμε σημαντικό βήμα προς την επικύρωση του δικαιώματός μας στη γη και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία καλεί «τις χώρες σε όλον τον κόσμο να αναγνωρίσουν τα νόμιμα εθνικά δικαιώματά» των Παλαιστινίων.

Η «θαρραλέα αντίσταση» των Παλαιστινίων οδήγησε τρεις χώρες (τη Νορβηγία, την Ιρλανδία και την Ισπανία) να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε παράλληλα στο AFP ο Μπάσεμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Οι διαδοχικές αυτές αναγνωρίσεις είναι το άμεσο αποτέλεσμα της γενναίας αυτής αντίστασης και της ιστορικής επιμονής του παλαιστινιακού λαού, πιστεύουμε ότι πρόκειται για σημείο καμπής στη διεθνή θέση για το παλαιστινιακό ζήτημα», σημείωσε ο Ναΐμ.

Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης — Το Ισραήλ ανακαλεί τους πρεσβευτές του, η αντίδραση της Χαμάς

Νοσοκομεία απειλούνται

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως βρίσκονταν σε εξέλιξη βομβαρδισμοί του πυροβολικού και της αεροπορίας του Ισραήλ στη και γύρω από τη Ράφα (νότια), ορισμένοι τομείς της οποίας έχουν μετατραπεί σε θέατρο χερσαίων επιχειρήσεων, παρά την αντίθεση μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας, από τις αρχές του μήνα.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε προηγουμένως μαζική εσπευσμένη απομάκρυνση αμάχων από τη Ράφα, όπου λέει πως θέλει να καταστρέψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα της Χαμάς, το δίκτυο υπόγειων σηράγγων και να διασώσει ομήρους.

Η λειτουργία δυο νοσοκομείων που συνεχίζουν ακόμα να λειτουργούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αμφότερων κοντά στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, απειλείται εξαιτίας μαχών που αναζωπυρώθηκαν ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Το νοσοκομείο Αλ Άουντα τελούσε χθες υπό πολιορκία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπηρεσιακός διευθυντής του, ο Δρ. Μοχάμαντ Σάλεχ. Μίλησε για πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον κτιρίων του νοσοκομείου και «ελεύθερους σκοπευτές» παρόντες «γύρω του και σε γειτονικά σπίτια».

Σύμφωνα με το ertnews, ο Ρικ Πέπερκορν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στα Παλαιστινιακά Εδάφη, έκανε επίσης λόγο για «εντατικοποίηση των εχθροπραξιών» γύρω από το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν.

«Καταστροφικές»

Αφότου ο στρατός του Ισραήλ κατέλαβε την 7η Μαΐου τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του συνοριακού φυλακίου στη μεθόριο τις Ράφας και της Αιγύπτου, οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σχεδόν σταματήσει, ειδικά καυσίμων, απόλυτα απαραίτητων για τα νοσοκομεία και τα οχήματα που διανέμουν τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,1 εκατ. άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακο είναι αντιμέτωποι με «καταστροφικά επίπεδα πείνας». Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η διανομή τροφίμων στη Ράφα «εξαιτίας της έλλειψης προμηθειών και της ανασφάλειας».

Εξαιτίας των ιδιαίτερα αυστηρών περιορισμών στις παραδόσεις βοήθειας μέσω χερσαίων οδών, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάρτιο πως θα έστηναν προσωρινό λιμάνι στη Λωρίδα της Γάζας, πρωτοβουλία που χαρακτηρίστηκε όμως ανεπαρκής από υπηρεσίες του ΟΗΕ, ΜΚΟ, ακόμη και στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αφότου εγκαταστάθηκε το τεχνητό λιμάνι αυτό, έχουν φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας κάπου 569 τόνοι βοήθειας, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Όμως δεν έχει διανεμηθεί στον πληθυσμό, παραδέχθηκε χθες εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πατ Ράιντερ.

 

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πατρινός υπεράνω υποψίας σε κύκλωμα «πειρατών» συνδρομητικών καναλιών

Πάτρα: Έλεγχος για ενδοοικογενειακή βία αποκάλυψε αρχαία – «Τα βρήκα στα σκουπίδια»

Μητσοτάκης για Β. Μακεδονία: Ωρα να σοβαρευτούν, οδηγούνται σε διεθνή απομόνωση

Πάτρα: Κεραμέως και κυβερνητικά στελέχη σήμερα και αύριο στο Συνέδριο των Περιφερειών

Μετά την Ιρλανδία αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από Νορβηγία και Ισπανία, τα «αντανακλαστικά» του Ισραήλ

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop