Ανεμογεννήτριες στον Ερύμναθο: Βλέπουν κινδύνους οι γεωλόγοι

Αυτοψία στο βουνό και αιχμές για τη μη συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση

Ανεμογεννήτριες στον Ερύμναθο: Βλέπουν κινδύνους οι γεωλόγοι

Διαρκής και στενή είναι η παρακολούθηση των εξελίξεων για την προτεινόμενη κατασκευή Αιολικού Σταθμού στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου που γειτνιάζει με τους οικισμούς Καλούσι, Χρυσοπηγή και Κούμανι.

Η Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών «ΠελοπόννηSOS» παρακολουθούν βήμα-βήμα τις διεργασίες. Το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή του έργου από τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Ηλιόπουλο καθώς και από τη γεωλόγο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του ΥΠΕΝ Μαρία Τσώνη.

Στα συμπεράσματα της αυτοψίας καταγράφεται ότι στην περιοχή επικρατεί έντονη τεκτονική δραστηριότητα και υψηλή γεωποικιλότητα, όπου τα πετρώματα λόγω της επώθησης «πτυχώνονται και παράλληλα δημιουργούν μεγάλες κλίσεις»

Οι ειδικοί εκτίμησαν ότι τα συγκεκριμένα πετρώματα, αλλά και οι μεγάλες κλίσεις του δυτικού πρανούς του Μελισοβουνίου, σε συνδυασμό με την επέμβαση χωματουργικών εργασιών (για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και δημιουργία οδικού δικτύου) αυξάνουν τις πιθανότητες διάβρωσης του λεπτοπλακώδους ασβεστόλιθου και δημιουργίας μεγάλης μάζας συντριμμάτων. Επιπλέον, οι βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να μετακινήσουν τα συγκρίματα, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν οικότοποι ή να επηρεαστούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

Από τα ανωτέρω, οι διαμαρτυρόμενη Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών και το Δίκτυο Φορέων εκτιμούν ότι τα χωριά Καλούσι, Κούμανι και Χρυσοπηγή βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη θέση του έργου και πρόκειται να επηρεαστούν από διάβρωση ή και αποκόλληση των πετρωμάτων του υφιστάμενου ρηγμάτος καθώς και από την υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα που τροφοδοτεί τα χωριά.

Επικροτούν δε που ο ΟΦΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε αρνητικά για το έργο, αναμένοντας νέες αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τις επιτροπές των Δασαρχείο Πάτρας, Διεύθυνση Δασών Αχαΐας, Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών.

Τέλος, για την ώρα η τοπική κοινωνία δεν έχει ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση για τη δημιουργία του Αιολικού και τις επιπτώσεις του στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ούτε τους δόθηκε η «δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια διαβούλευση, η οποία έληξε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, ώστε να έχουν άποψη για τον τόπο και τις ζωές τους».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ