Αγγούρι: Αυτά είναι τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία μας

Τα οφέλη που ίσως και να μην γνώριζες.

αγγούρι Pexels: Alena Darmel

Εκτός από ενυδατικά, τα αγγούρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Τα αγγούρια είναι μια θρεπτική τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της αφυδάτωσης και περιέχουν πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.

Τα οφέλη του αγγουριού:

Pexels: Rdne Stock Project

• Τα αγγούρια είναι σούπερ ενυδατικά.

Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, συμβάλλοντας στην ενυδάτωση. Στην πραγματικότητα, αποτελούνται από τουλάχιστον 95% νερό, καθιστώντας τα ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα που μπορείτε να φάτε. Δεδομένου ότι το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό, η ενυδάτωση είναι το κλειδί για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας όλων των οργάνων μας, ιδιαίτερα των νεφρών.

• Τα αγγούρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ.

Με κάθε μερίδα αγγουριών, θα πλησιάζετε περισσότερο τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ υποστηρίζει κυρίως την υγιή πήξη του αίματος σε όλο το σώμα. Είναι επίσης ωφέλιμη για την υγιή ανάπτυξη των οστών

• Τα αγγούρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής.

Τα αγγούρια είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Όπως πολλά άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τα αγγούρια είναι γεμάτα με φυτικές ενώσεις. Αυτές οι φυτικές ενώσεις καταπολεμούν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα καθώς και τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να είναι η αιτία για χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

• Τα αγγούρια υποστηρίζουν την υγιή πέψη.

Η περιεκτικότητά τους σε νερό σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες τα καθιστούν μια υγιεινή τροφή για την υποστήριξη της πέψης. Τα αγγούρια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τον υγιή μεταβολισμό, ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή πέψη, επειδή βοηθά το σώμα να διασπάσει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος.

• Τα αγγούρια περιέχουν βιταμίνη C και Κάλιο.

Η βιταμίνη C, ως αντιοξειδωτικό, βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το κάλιο βοηθά στην διατήρηση της ισορροπίας των υγρών σε όλο το σώμα.

• Τα αγγούρια μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Η κατανάλωση αγγουριού συσχετίστηκε με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, έχοντας αντιδιαβητικά αποτελέσματα.

Ένα φλιτζάνι αγγουριού περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

νερό: 137 g
θερμίδες: 17 kcal
πρωτεΐνη: 0,8 g
λιπαρά: 0,2 g
υδατάνθρακες: 3,1 g
φυτικές ίνες: 1,0 g
ασβέστιο: 19,9 g
σίδηρος: 0,3 mg
μαγνήσιο: 17 mg
φώσφορος: 29,8 mg
κάλιο: 193 mg
νάτριο: 2,8 mg
βιταμίνη C: 4,5 mg
φυλλικό οξύ: 19,9 mcg
βήτα καροτίνη: 44 mcg
λουτεΐνη + ζεαξανθίνη 22,7 mcg
βιταμίνη Κ: 10,2 mcg

 

Πηγή: vwoman