Αντίδραση με άνοδο για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 18,21 μονάδες ή +1,3% και έκλεισε στις 1.422,32 μονάδες

Χρηματιστήριο

Ήγγικεν η ώρα της ανάκαμψης για το ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, που είχαν φέρει τον Γενικό Δείκτη στις «παρυφές» των 1.400 μονάδων. Το πρόσημο παρέμεινε θετικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε συντονισμό με το αντίστοιχο rebound των ευρωπαϊκών αγορών.

Ειδικότερα, ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 18,21 μονάδες ή +1,3% και έκλεισε στις 1.422,32 μονάδες, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.423,05 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.407,20 μονάδες. Με αυτό τον τρόπο, το Χ.Α. «απορρόφησε» ένα μεγάλο μέρος της πτώσης των προηγούμενων ημερών, μειώνοντας τις εντός Ιουνίου απώλειες στο -0,16%. Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει +9,99% από την έναρξη της φετινής χρονιάς.

Οι κινήσεις των επενδυτών στο ταμπλό ήταν στοχευμένες. Οι τράπεζες είχαν την τιμητική τους, καθώς είχαν δεχθεί τις ισχυρότερες πιέσεις, οπότε τα περιθώρια ανάκαμψης ήταν μεγαλύτερα. Ξεχώρισε η Εθνική, η οποία επέστρεψε πάνω από τα 8 ευρώ. Ήταν θέμα χρόνου να δούμε ένα αγοραστικό κρεσέντο στον συγκεκριμένο τίτλο, καθώς επίκειται η αναβάθμιση της ΕΤΕ από τη Moody’s, μετά από εκείνη της Eurobank. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική έχει ήδη λάβει την επενδυτική βαθμίδα από την DBRS.

Η ΔΕΗ έδωσε τον ανοδικό «παλμό» στα blue chips, επιστρέφοντας στο ψυχολογικό όριο των 11 ευρώ. Στα «ραντάρ» των traders βρέθηκε ο ΑΔΜΗΕ, στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. Ελπιδοφόρα η αντίδραση της μετοχής, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά, άνω του +3%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 36,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25,1% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2023.

Ειδική μνεία για την Ελλάκτωρ, που «αναρριχήθηκε» πάνω από +5%. Όπως αναφέρει η στήλη dark room, το ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον είχε προκύψει από χθες. Η αιτία πιθανόν είναι ότι στις 22 Ιουλίου η μετοχή «κόβει» το μέρισμα των 0,5 ευρώ, το οποίο θα φτάσει στους λογαριασμούς των μετόχων στις 27 του ίδιου μήνα.

Σε τράπεζες και βιομηχανία έσπευσαν οι buyers

Σε δείκτες και τίτλους, που είχαν σημειώσει ισχυρές απώλειες το προηγούμενο τριήμερο, παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη άνοδος σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε «άλμα» +1,92% στις 1.251,64 μονάδες και ο βιομηχανικός FTSE IN κινήθηκε υψηλότερα κατά +2,06% στις 6.183,07 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) κατέγραψε άνοδο +1,21% στις 3.446,86 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) σημείωσε κέρδη +0,91% στις 2.272,35 μονάδες.

Στα 109,343 εκατ. ευρώ καθορίστηκε η ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα. Μεγάλος ήταν ο όγκος των πακέτων, η αξία των οποίων «άγγιξε» τα 17,227 εκατ. ευρώ. Περίπου το 60% του συνολικού τζίρου, ήτοι 66,38 εκατ. ευρώ, αφορούσε τις συστημικές τράπεζες. Στα 98,819 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Κέρδη για 72 μετοχές, έναντι 29 που υποχώρησαν και 13 που δεν άλλαξαν πρόσημο.

Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική ήταν η πρωταγωνίστρια της ημέρας, καθώς ενισχύθηκε κατά +3,24% και έκλεισε στα 8,1 ευρώ. Ακολούθησαν επίσης με κέρδη η Alpha Bank (+1,57% στο 1,548 ευρώ), η Πειραιώς (+1,39% στα 3,565 ευρώ) και η Eurobank (+0,98% στα 2,054 ευρώ).

Εν αναμονή του MSCI και της λήξης των παραγώγων

Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η έντονη κινητικότητα με τις συμφωνίες και τις συγχωνεύσεις στο εγχώριο επιχειρείν και η ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν οι εισηγμένες, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα α’ τριμήνου, δίνουν περιθώριο για ανάκαμψη σε πρώτη φάση και επαναπροσέγγιση των πρόσφατων ρεκόρ σε δεύτερη.

Τις τελευταίες ημέρες οι πωλητές και οι αγοραστές αναλώνονται σε αψιμαχίες, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τη μεταβλητότητα στο ταμπλό. Παράλληλα, οι περισσότεροι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής, με μικρές κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων και με «πυξίδα» την λήξη των παραγώγων την ερχόμενη Παρασκευή, η οποία αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον τζίρο.

Ορόσημο αποτελεί η Πέμπτη 20 Ιουνίου, καθώς ο MSCI θα αποφανθεί για την αναβάθμιση ή μη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές (MSCI 2024 Annual Market Classification Review). Ο αμερικανικός οίκος ενδέχεται να εντάξει το Χ.Α. σε watch list για περίπου 1,5 με 2 χρόνια, πριν την οριστική του μετάταξη στις λεγόμενες developed markets.

Σε τροχιά ρεκόρ διατηρείται η Wall Street – Rebound στις ευρωαγορές

Με κεκτημένη ταχύτητα από την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street συνέχισε την πορεία της προς τα ιστορικά υψηλά, με τους S&P 500 και Nasdaq σε νέες… περιπέτειες. Ο μεν «βλέπει» με αξιώσεις τις 5.500 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης τις 18.000 μονάδες. Επιστροφή στα κέρδη για τον Dow Jones μετά από τέσσερις ημέρες αποχής από το θετικό πρόσημο. Ανοδικό το σημερινό ξεκίνημα της Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να διατηρούνται σε τροχιά ρεκόρ, σε συνέχεια της έκθεσης για τις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες δεν έπιασαν τις προσδοκίες, αλλά παρουσίασαν άνοδο.

Rebound στις ευρωαγορές, στον απόηχο μίας εκτεταμένης διολίσθησης, αρνητική πρωταγωνίστρια της οποίας ήταν η Γαλλία, λόγω των πολιτικών εξελίξεων με τις πρόωρες εκλογές. Κέρδη +0,6% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τους δείκτες της περιφέρειας (Ισπανία, Ιταλία) να ξεχωρίζουν. Στο +0,8% ο IBEX 35 της Μαδρίτης και στο +1,1% ο FTSE MIB του Μιλάνου. Η προσοχή στρέφεται στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) την ερχόμενη Πέμπτη.

Σε ανοδικό έδαφος κινήθηκαν σήμερα τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να ανακάμπτει μετά το sell off της Δευτέρας. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Αυστραλία, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας (RBA) διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 4,35%, για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση. Άνω του +1% τα κέρδη του τοπικού δείκτη ASX 200.

Διαβάστε επίσης:

Εφυγαν τραπεζάκια χωρίς δημοτικά τέλη, «Ο δήμος Πατρέων χάνει 160.000 ευρώ σε έσοδα» λέει η Εστίαση

Υπόθεση Λύτρα: Νέα παρέμβαση Αρείου Πάγου, τι ζητά η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη

6ημερη εργασία: Εφαρμογή από 1η Ιουλίου, προϋποθέσεις και αμοιβές, ποιους αφορά

Απόστολος Λύτρας: Η σύζυγός του εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτιμά ο Άρειος Πάγος

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου για το ΑΣΕΠ, οι αλλαγές που εξετάζονται