Χρήστος Κέλλας στην «Π»: Πόροι και μειώσεις φόρων σε αγρότες

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας μιλά στην «Π»

Χρήστος Κέλλας στην «Π»: Πόροι και μειώσεις φόρων σε αγρότες

Για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στον αγροτικό τομέα, αλλά και στα νέα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που έρχονται με στόχο να δοθούν κίνητρα σε νέους να ασχοληθούν με τον κλάδο, μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) που διοργάνωσε πρόσφατα η «Πελοπόννησος».

-Με ποιους τρόπους θα στηρίξετε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα, ώστε να ασχοληθούν οι νέοι με τη γεωργία και την κτηνοτροφία;

Στόχος μας είναι οι νέοι να παραμείνουν στην ελληνική ύπαιθρο με επαρκή εισοδήματα για εκείνους που επιλέγουν να επενδύσουν στην ελληνική γη και στις σύγχρονες εκτροφές που έχει ανάγκη η ελληνική περιφέρεια. Ως κυβέρνηση και ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτός από τα δύο τελευταία προγράμματα Νέων Αγροτών που αθροιστικά φθάνουν στο ύψος του 1 δισ. ευρώ, έχουμε θέσει ως βασικό μας στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων νέων στον αγροτικό τομέα. Υλοποιούμε πρόγραμμα για τους νέους γεωργούς ηλικίας έως 39 ετών, με πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά κίνητρα, που ξεπερνούν για πρώτη φορά τις 40.000 ευρώ για κάθε ωφελούμενο. Παράλληλα, όμως, επενδύουμε στη γνώση και στην εκπαίδευση που χρειάζονται οι νέοι αγρότες για να μπορέσουν να στηρίξουν μια βιώσιμη αγροτική δραστηριότητα, μέσα από δράσεις εκπαίδευσης που θα υλοποιήσουμε στο πλαίσιο εφαρμογής του ΣΣ-ΚΑΠ και πρόσθετες δράσεις κατάρτισης των αγροτών μέσω του ΕΛΓΟ – Δήμητρα. Ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε νέα εργαλεία για την ενίσχυση της απασχόλησης στις κτηνοτροφικές μονάδες, που θα ανακοινώσουμε σύντομα από κοινού με το υπουργείο Εργασίας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πήρε μέτρα για τη μείωση φόρων, εισφορών και κόστους ενέργειας για να διευκολύνει τον πρωτογενή τομέα. Πλέον υπάρχει ξεχωριστή φορολογική κλίμακα για αγρότες με μειωμένο συντελεστή 9%, καταργήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου και δημιουργήθηκαν πέντε ασφαλιστικές κατηγορίες, μειώθηκε ο ΦΠΑ για ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροτικά μηχανήματα, νομοθετήθηκε για πρώτη φορά η 100% επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και εξασφαλίστηκε φθηνό αγροτικό ρεύμα μέσω του προγράμματος «ΓΑΙΑ» για δύο +οκτώ χρόνια. Με τον τελευταίο νόμο προχωρήσαμε σε ρύθμιση για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια που αφορά περισσότερους από 21.000 αγρότες και 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς με τις απαιτήσεις να ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ.

-Ενα από τα ζητήματα που επηρεάζει τον αγροτικό κλάδο είναι το δημογραφικό και στους ορεινούς δήμους το πρόβλημα εντείνεται. Θα προχωρήσετε σε στοχευμένες παρεμβάσεις;

Η κυβέρνηση προωθεί και υλοποιεί συνεχώς μέτρα για την ανάσχεση των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί η εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος. Το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, με ορίζοντα υλοποίησης τη 10ετία 2025-2035, περιλαμβάνει τη διάθεση πόρων που αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ. Μεταξύ των δράσεων που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, πέρα από την αύξηση του επιδόματος παιδιού, είναι η δημιουργία «Παρατηρητήριου για τη δημογραφική πολιτική», ώστε να υπάρξει συντονισμένη καταγραφή όλων των δημογραφικών δεδομένων και ακολούθως να προκρίνονται πολιτικές και λύσεις. Με αυτό τον τρόπο, στοχευμένα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, θα υλοποιούνται δράσεις για την άμβλυνση του δημογραφικού, όπως οι ορεινοί δήμοι. Η νέα εθνική στρατηγική για το δημογραφικό θα βασίζεται σε πέντε πυλώνες: τη στήριξη της οικογένειας με την εξισορρόπηση οικογενειακής και εργασιακής ζωής, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τη διαχείριση της γήρανσης, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής που έχει να κάνει με το βιοτικό επίπεδο και την προώθηση της ανάπτυξης, με ενίσχυση της καινοτομίας και της παραγωγικότητας.

Η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί μια σειρά από δράσεις για το δημογραφικό, όπως το επίδομα γέννησης που αυξήθηκε στις 2.400 ευρώ από 2.000 ευρώ για ένα παιδί και ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών η αύξηση φτάνει τα 1.500 ευρώ έως και το ποσό των 3.500 ευρώ, η χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και στις μη μισθωτές μητέρες (ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες ) και αγρότισσες για εννέα μήνες, η αύξηση του επιδόματος παιδιού για τους δημοσίους υπαλλήλους, η κάλυψη όλων των αιτήσεων για voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η χορήγηση σχολικών γευμάτων σε σημαντικό αριθμό μαθητών σε δημοτικά σχολεία, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από το 2024.

Επιπλέον, ορισμένα βρεφικά και παιδικά είδη έχουν μεταφερθεί και διατηρούνται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, ενώ θεσμοθετήθηκε και πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. Στη στεγαστική πολιτική υλοποιείται και νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, αλλά και τα προγράμματα το «Κάλυψη» και το «Ανακαινίζω – νοικιάζω».

-Πολλές φορές ακούμε παράπονα από αγροτικούς συλλόγους σχετικά με τα ζητήματα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν όντως θέματα και καθυστερήσεις;

Ο ΕΛΓΑ επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών φαινομένων που έχουν σημειωθεί όπως ο Daniel, ο Elias, οι πυρκαγιές κ.λπ. Η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε δυνατότητα, εντός της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι και να στηριχθεί ο παραγωγικός κόσμος. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, ο ΕΛΓΑ κατέβαλε αποζημιώσεις άνω των 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 800 εκατ. προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ προχωρήσαμε στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του με 170 στελέχη με οκτάμηνες συμβάσεις εργασίας. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνονται ταχύτερα οι εκτιμήσεις για τις ζημιές των αγροτών μας και καταβάλλονται τα χρήματα, δίνοντας πραγματική ανάσα στο σύνολο του παραγωγικού κόσμου της χώρας.

-Ποιες κινήσεις έχετε κάνει ή προγραμματίζετε για τη θωράκιση της κτηνοτροφίας από τα «χτυπήματα» που δέχεται από τις ζωονόσους που το 2024 προξένησαν μεγάλη ζημιά και στη Δ. Ελλάδα;

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαχειρίστηκαν κρίσεις, όπως η πανδημία του κορονοϊού κατά την οποία δόθηκαν περίπου 50 εκατ. ευρώ, αλλά και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία όπου οι κτηνοτρόφοι ενισχύθηκαν με επιπλέον 140 εκατ. ευρώ.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίσαμε τις καταστροφικές συνέπειες του Daniel και του Elias, καταβάλλοντας μέσω του ΕΛΓΑ αποζημιώσεις για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Επίσης δόθηκαν 205 εκατ. ευρώ από την «Αρωγή» για απώλεια ζωοτροφών, αποθηκών και εξοπλισμού σε 18.000 δικαιούχους.

Στη συνέχεια κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το ξέσπασμα διαφόρων επιζωοτιών, όπως η ευλογιά και η πανώλη των αιγοπροβάτων. Το καλοκαίρι που μας πέρασε σχεδιάσαμε και εκτελέσαμε τη μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση και καταφέραμε να εκριζώσουμε την πανώλη από τη χώρα, ενώ καταβάλλουμε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί και το μέτωπο της ευλογιάς.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 93.200 αιγοπρόβατα από ευλογιά, 38.000 από πανώλη, 88.000 από την καταστροφή του Daniel. Τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε καταβολή αποζημιώσεων 13,3 εκατ. ευρώ και τέλος Μαρτίου επιπλέον 16 εκατ. ευρώ για θανατωθέντα ζώα. Ο ΕΛΓΑ προχώρησε στην εφαρμογή ad-hoc προγράμματος, ύψους 310 εκατ. ευρώ, για αποζημιώσεις σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου γίνεται με ποσοστό χρηματοδότησης 100% μέσω του ευρωπαϊκού μέτρου 5.2 συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. από εθνικούς και κοινοτικούς, ενώ στη νέα ΚΥΑ προβλέπονται γενναίες αυξήσεις, πάνω από 100%, σε σχέση με την ΚΥΑ του 2023 με αύξηση των τιμών σε όλες τις κατηγορίες και όλες τις ηλικίες αιγοπροβάτων. Αναφορικά με τις ζωοτροφές, επίκειται ενίσχυση de minimis 63 εκατ. ευρώ, λόγω εγκλεισμού των ζώων και αυξημένου κόστους ζωοτροφών. Πρόκειται για οριζόντια ενίσχυση, που θα δοθεί σε όλους τους κτηνοτρόφους αναλογικά.

-Τελικά τι προτιμάτε -ιατρός ή πολιτικός;
Ιστορικά, και οι δύο ρόλοι έχουν τεράστια δύναμη. Ο γιατρός σώζει ζωές άμεσα. Ο πολιτικός μπορεί να βελτιώσει με τις σωστές αποφάσεις εκατομμύρια ζωές έμμεσα. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι σπάνιος, αλλά υπαρκτός: ο γιατρός-πολιτικός που φέρνει στην πολιτική σκηνή ανθρώπινη ευαισθησία και επιστημονική λογική. Και τα δύο επαγγέλματα έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες, παρακολουθώντας καθημερινά τα προβλήματά τους και καταβάλλοντας προσπάθεια για την επίλυσή τους.