ΕΕ: Ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες για Ουκρανία και Μολδαβία – «Ιστορική ημέρα» 

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία και η Μολδαβία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε την Τρίτη ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, σε διακυβερνητική διάσκεψη στο Λουξεμβούργο. Μόλις λίγες ώρες αργότερα, η Μολδαβία ξεκίνησε επίσης τις ενταξιακές της συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία και η Μολδαβία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στην ΕΕ τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Η έναρξη των συνομιλιών αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών αυτών, ωστόσο η ολοκλήρωσή τους μπορεί να χρειαστεί πολλά χρόνια.

Ταυτόχρονα, η έναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών στέλνει ένα άλλο ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης με την Ουκρανία πέρα ​​από την οικονομική ενίσχυση που έχει παράσχει η ΕΕ, την οποία οι αξιωματούχοι εκτιμούν σε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι επίσης μια ένδειξη υποστήριξης προς τη Μολδαβία, η οποία έχει αντιμετωπίσει τις δικές της προκλήσεις με τη Ρωσία.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, η γειτονική Μολδαβία αντιμετώπισε αρκετές κρίσεις που κατά καιρούς προκάλεσαν φόβους ότι η χώρα μπορεί επίσης να βρεθεί στο στόχαστρο της Ρωσίας.

«Μια ιστορική ημέρα»
Στην ομιλία του που παρουσιάστηκε μέσω βίντεο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ, την περιέγραψε ως «μια ιστορική ημέρα» που σηματοδοτεί «ένα νέο κεφάλαιο» στους δεσμούς της χώρας του με το μπλοκ, ιδιαίτερα καθώς μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.

«Κατανοούμε πλήρως ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας στην πορεία προς την ένταξη. Είμαστε έτοιμοι για αυτό. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα και να πετύχουμε το αδύνατο», είπε ο ίδιος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ, η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, την περιέγραψε ως «μια ιστορική στιγμή για όλους μας και σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη σχέση μας».

Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να ευθυγραμμίσουν τους νόμους και τα πρότυπά τους με αυτά της ΕΕ σε 35 τομείς πολιτικής, που κυμαίνονται από την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών μέσω της αλιείας, τη φορολογία, την ενέργεια και το περιβάλλον έως τα δικαστικά δικαιώματα και την ασφάλεια.

Η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί έως το 2030, αλλά πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσει πολλές θεσμικές και νομικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σύστημα.

Πηγή: The Associated Press

Διαβάστε  επίσης:

«Εμείς δεν είμαστε Πατρινοί; Δηλαδή, μόνο το κέντρο είναι Πάτρα;» – Καταγγελίες κατοίκων της Αγυιάς στην «Π» για φίδια και τρωκτικά

Φωτιά στο Αντίρριο: Canadair βρήκε σε δέντρο και έσπασε κλαριά – Είχε Άγιο το πλήρωμα ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Ξεκινά το ξήλωμα της Μαιζώνος για πεζοδρόμηση

ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ζήτησε επίσημα εσωκομματικές εκλογές – Η απάντηση του κόμματος

Αντίρριο: Λίγο καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς – Άνοιξε η Ιόνια Οδός