ΕΦΚΑ Πάτρας: Πόσες συντάξεις βγαίνουν το μήνα; – Κακοδιαχείριση ή επικοινωνιακά τρικ

Η ανάκληση των Χριστουγεννιάτικων αδειών στον ΕΦΚΑ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των υπαλλήλων κατά του Κωστή Χατζηδάκη

ΕΦΚΑ Πάτρας: Πόσες συντάξεις βγαίνουν το μήνα; - Κακοδιαχείριση ή επικοινωνιακά τρικ

Σε 24ωρη απεργία προχώρησανπρο ημερών οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, που είναι πυρ και μανία με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, επειδή τους έκοψε τις άδειες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τον πολιτικό τους προϊστάμενο για συνεχιζόμενη στοχοποίηση και για επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις, με τις οποίες απαξιώνει τον ΕΦΚΑ, χρεώνοντας για επικοινωνιακούς λόγους, στους υπαλλήλους του οργανισμού όλα τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι.

Στην απεργία συμμετείχαν χθες και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στην Πάτρα. Η Διονυσία Χρυσάνθου, γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων τέως ΙΚΑ Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, δήλωσε στην «Π» πως η ανάκληση των γιορτινών αδειών του προσωπικού, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης των εργαζομένων, για την συνεχή απαξίωση που βιώνουν από τον συγκεκριμένο υπουργό και την φυσική ηγεσία του οργανισμού.

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ

Η κυρία Χρυσάνθου τόνισε ότι για τις παθογένειες του ασφαλιστικού συστήματος, ειδικά στο πρόβλημα της έκδοση των συντάξεων, υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και κακοδιαχείριση από όλες τις κυβερνήσεις και διοικήσεις.

Ξεκινώντας από το 2002, με την πρώτη ανάθεση σε ιδιώτη του συστήματος μηχανογράφησης, ο ΕΦΚΑ ακόμα και σήμερα δεν είναι σε θέση να πατάει ένα κουμπί και θα βγαίνει αυτόματα η σύνταξη.

Γι΄αυτό το πρόβλημα δεν ευθύνονται οι υπάλληλοι, τόνισε η κυρία Χρυάνθου, αλλά ανυπέρβλητα εμπόδια, με πρώτο και κύριο την δαιδαλώδη ασφαλιστική νομοθεσία, η οποία αλλάζει κάθε τόσο από την κυβέρνηση που έρχεται στην εξουσία. Αποτέλεσμα είναι κανένα μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ να μην προλαβαίνει να συντονιστεί και να ακολουθήσει αυτές τις νομοθετικές αλλαγές.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η κατάσταση στον ΕΦΚΑ είναι τραγική αφού σήμερα το συνεχώς μειούμενο προσωπικό (ήδη το 2021 αποχώρησαν 900 υπάλληλοι) καλείται να αντιμετωπίσει με πανάρχαιο εξοπλισμό με απίστευτη πολυνομία, με αμέτρητα λογισμικά συστήματα που δυσκολεύουν αντί να διευκολύνουν την έκδοση συντάξεων, τα δυσεπίλυτα χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις προβλήματα του οργανισμού.

Το έργο της ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας του κάθε ασφαλισμένου, δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων. «Σε κάθε σπίτι υπάρχουν σήμερα καταχωνιασμένες καρτέλες με ένσημα, τις οποίες δεν μπορεί να φέρει από μόνος του ο ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ για ψηφιοποίηση, παρά μόνο 2-3 χρόνια πριν βγει σε σύνταξη» τόνισε η κυρία Χρυσάνθου.

«Εγιναν προσπάθειες. Δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα. Προσπάθησαν κάποιοι να κάνουν μηχανογράφηση, μπήκαν νέες πλατφόρμες, αλλά, δεν μπορεί για κάθε κακοδαιμονία του συστήματος, να κατηγορούνται οι υπάλληλοι. Αν έπαιρνε ο καθένας μας, μια μικρή άδεια για τις γιορτές, θα έμεναν πίσω οι συντάξεις; Πρόκειται για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι του κ. Χατζηδάκη» τόνισε η συνδικαλίστρια του τ. ΙΚΑ.

Πόσες συντάξεις βγαίνουν το μήνα στην Πάτρα

Στην Πάτρα, ο ρυθμός έκδοσης συντάξεων, έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια και φτάνει τις 500 – 600 υποθέσεις τον μήνα. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, υπάρχει μια αύξηση στη φυγή εργαζομένων με περισσότερα αιτήματα συνταξιοδότησης, καθώς υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι στον ορίζοντα βρίσκεται μια νέα αλλαγή στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Με τις τελευταίες διοικητικές αλλαγές, λειτουργούν πλέον δύο τοπικές διευθύνσεις, στον Αγιο Αλέξιο και στη Γούναρη, από τις οποίες γίνονται απονομές συντάξεων από όλα τα ταμεία, υπό την διοικητική ομπρέλα του ΕΦΚΑ. Βέβαια οι απονομές γίνονται με τις διατάξεις και το καταστατικό του κάθε φορέα, γι΄αυτό και δεν είναι ίδιος ο χρόνος έκδοσης σύνταξης, από ταμείο σε ταμείο.

Ούτε ένα προσχέδιο στην Πάτρα από δικηγόρο ή λογιστή

Για την εμπλοκή πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών στην έκδοση συντάξεων, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ διαφωνούν κάθετα, γιατί όπως λένε, πρόκειται για τον πυρήνα της διοικητικής πράξης. Το Σύνταγμα δίνει αυτή την ευθύνη μόνο σε δημόσιους υπαλλήλους, γι΄αυτό και η ομοσπονδία των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ έχει κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να προστατεύσει αυτό το… οχυρό.

Εδώ όμως, υπάρχει και μια ακόμα διάσταση, που ανέδειξε η κυρία Χρυσάνθου. Με την πρακτική αυτή, που έφερε ο κ. Χατζηδάκης, δημιουργούνται συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Οσοι έχουν χρήματα να πληρώσουν θα παίρνουν πιο γρήγορα τη σύνταξή τους και όσοι δεν έχουν, θα περιμένουν την σειρά τους.

Πάντως και αυτό το σχέδιο φαίνεται να οδηγείται σε φιάσκο. Στον ΕΦΚΑ Πάτρας δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα ούτε ένα προσχέδιο έκδοσης σύνταξης από πιστοποιημένο δικηγόρο ή λογιστή. Οπως πληροφορείται η «Π», κάποιοι επαγγελματίες ενδιαφέρθηκαν αρχικά να πιστοποιηθούν, αλλά το μετάνιωσαν όταν είδαν μπροστά τους τον νομοθετικό λαβύρινθο που είχαν να αντιμετωπίσουν. «Είναι κυκεώνας, γιατί να μπλέξουν;» είπε η γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων τέως ΙΚΑ Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, Διονυσία Χρυσάνθου.

Την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στην διαχείριση των εκκρεμών συντάξεων και των πολιτικών επιλογών της, από την ημέρα που ανέλαβε ο σημερινός Υπουργός Εργασίας, δεν θα την χρεώσει στους εργαζόμενους οι οποίοι δεινοπαθούν μαζί με τους ασφαλισμένους από τα άλυτα χρόνια προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων που με προχειρότητα συγχωνεύθηκαν στον ΕΦΚΑ .

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Επιασαν άνδρα να κυκλοφορεί με γκλοπ
Πάτρα: Τι έδειξε ο χθεσινός έλεγχος σε κατάστημα εστίασης - Δίμηνο λουκέτο στο μαγαζί!
Αλεξοπούλου: Επίσκεψη στο Εμβολιαστικό Κέντρο παιδιών στο Καραμανδάνειο
Πάτρα - Ο Πελετίδης επιμένει για το τρένο: «Υπογειοποίηση από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι»