Επίσκεψη – αστραπή του Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα το πρωί της 13ης Μαΐου και θα επιστρέψει το απόγευμα στην Αθήνα.

Επίσκεψη – αστραπή του Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συνομιλιών

Επίσκεψη-αστραπή θα πραγματοποιήσει στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 13 Μαΐου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα το πρωί και θα επιστρέψει το απόγευμα στην Αθήνα. Στο Μέγαρο Μαξίμου έκριναν ότι δεν είναι σκόπιμο να απουσιάσει περισσότερο εν μέσω προεκλογικής περιόδου, άλλωστε γι’ αυτό ακύρωσε τον προηγούμενο σχεδιασμό για επίσκεψη στην Καππαδοκία το Σαββατοκύριακο.

Ο χρόνος παραμονής του στην Άγκυρα, άλλωστε, επαρκεί πλήρως για την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για τη διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και των επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων. Εξάλλου, και ο Τούρκος Πρόεδρος στην τελευταία του επίσκεψη είχε μείνει στην Αθήνα λίγες μόνο ώρες, αν και αρχικά σκόπευε να διανυκτερεύσει στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σε διμερές επίπεδο, τις τελευταίες ημέρες γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί το κλίμα, το οποίο είχε «στραβώσει» μετά τις αδικαιολόγητες και προκλητικές τουρκικές αιτιάσεις και απειλές σε σχέση με την εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο. Την προπερασμένη Παρασκευή και μετά τη δημόσια επιβεβαίωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 13 Μαΐου, ο Ερντογάν εκφράστηκε θετικά για την επικείμενη συνάντηση στην προσευχή της Παρασκευής: «Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη θα είναι ανταποδοτική. Πρόκειται για ένα σημαντικό στάδιο και θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Αποτελέσματα
Και ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ την περασμένη Πέμπτη, προσπάθησε να καλλιεργήσει θετικές προσδοκίες για τη συνάντηση, λέγοντας ότι «ο σκοπός της είναι να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση» και προσέθεσε ότι «αυτή έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες, κάτι που χαρακτήρισε σημαντικό επίτευγμα, ότι έχουμε εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές χάρη στη συνεργασία που υπάρχει με την Τουρκία στο θέμα αυτό, ενώ μίλησε και για το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για τα νησιά, που είναι πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας για 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Θα το κάνουμε»
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κλίμα ειρηνικής συμβίωσης, παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν σε δύσκολα θέματα, και προσέθεσε πως, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων πέριξ των ελληνικών νησιών. «Προφανώς και θα το κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επεσήμανε ότι θα διαφωνούμε για κρίσιμα ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συνομιλούμε, ότι δεν θα αναγνωρίσουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ότι δεν θα προσπαθούμε πάντα να οικοδομούμε πάνω στα θετικά, αντί να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και στις διαφωνίες μας». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διπλωματικά γραφεία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου βρίσκονται αυτό το διάστημα σε διαβουλεύσεις με αντικείμενο τον καθορισμό της ατζέντας. Δεδομένο θεωρείται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για το χρονοδιάγραμμα και για τα επόμενα βήματα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αφού οι συμφωνημένες συναντήσεις έχουν γίνει όλες και εκκρεμεί, πέραν της Αγκυρας, μόνο η συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο.

Θεματικές
Την Παρασκευή, ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε συνάντηση με τον μόνιμο Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Μπουράκ Ακσαπάρ για τον έκτο γύρο της Θετικής Ατζέντας. Στο πλαίσιο της συνάντησης, εξετάστηκε η πρόοδος των 34 θεματικών της ατζέντας, ενώ δόθηκε έμφαση στην ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η συνάντηση αντιπροσωπειών των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας για τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η συνάντηση, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας , έγινε «σε φιλικό κλίμα».

Όπως ενημέρωσε η τουρκική πλευρά, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι προηγουμένως συμφωνημένες αμοιβαίες δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν κατά το 2024 και ξεκίνησαν οι εργασίες για το Σχέδιο Εφαρμογής για το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν τα προσχέδια δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιηθούν το 2025, εννέα στην Ελλάδα και εννέα στην Τουρκία. Παράλληλα, αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο του προηγουμένως συμφωνηθέντος Σχεδίου Εφαρμογής για το 2024, αντιπροσωπεία του τουρκικού Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας θα επισκεφθεί την ελληνική Σχολή Εθνικής Άμυνας τον Ιούνιο.

 

Πηγή: Realnews

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ