Έτσι θα αλλάξεις ή θα αποκτήσεις τις συνήθειες που θες

Γενικότερα, βρίσκουμε πάντα τον τρόπο να δικαιολογούμε τον εαυτό μας, αυτό είναι ίσως κάτι πολύ βασικό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αντιμετωπίσουμε.

sinitheies Φωτογραφία από Anna Shvets (pexels.com)

Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιο απλό από ό,τι μπορεί να φανταζόμαστε και μάλιστα, είναι τόσο εντυπωσιακά απλό που δε χρειάζεται ούτε ισχυρή θέληση ούτε κάποια συνειδητή σταθερότητα και συνέπεια.

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, τις περισσότερες φορές μπορεί να σκεφτόμαστε να σταματήσουμε μία «κακή συνήθεια» ή να θέλουμε να αποκτήσουμε μία σαφώς καλύτερη, αλλά να αισθανόμαστε πως δεν είμαστε αρκετά δυνατές, για να το κάνουμε αυτό ή δεν έχουμε τόσο ισχυρή θέληση όσο θα έπρεπε.

Γενικότερα, βρίσκουμε πάντα τον τρόπο να δικαιολογούμε τον εαυτό μας, αυτό είναι ίσως κάτι πολύ βασικό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αντιμετωπίσουμε, όμως στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε ή να υιοθετήσουμε συνήθειες έχει να κάνει έως έναν μεγάλο βαθμό με το περιβάλλον μας, με τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας και εκείνους που μας περιτριγυρίζουν σε καθημερινή βάση.

Και θα στα εξηγήσω όλα πιο αναλυτικά.

Η επιθυμία να ανήκουμε επηρεάζει τις συνήθειές μας

Σύμφωνα με το Psychology Today, έχουμε αυτή την πολύ βαθιά ριζωμένη ανάγκη να νιώθουμε πως ανήκουμε σε ένα σύνολο, πως είμαστε κομμάτι κάτι μεγαλύτερου πέρα από τον εαυτό μας και πολλές φορές, αυτή η ανάγκη να ανήκουμε μπορεί να οδηγήσει σε μη ωφέλιμες συνήθειες. Επομένως, προσπαθώντας να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα κάνουν καλό στο σώμα και το πνεύμα μας ή να κόψουμε άλλες που δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, επηρεαζόμαστε από τις αντίστοιχες συνήθειες που έχει ο περίγυρός μας. Για να καταφέρεις να επιτύχεις τις αλλαγές που θες στον τρόπο που ζεις και συμπεριφέρεσαι, θα πρέπει να νιώθεις πως βρίσκεσαι και στο αντίστοιχο περιβάλλον που τις υποστηρίζει.

sinitheies

Φωτογραφία από Karolina Grabowska (pexels.com)

Για να αλλάξεις τις συνήθειές σου χωρίς «υπερδυνάμεις», περιόρισε τους πειρασμούς

Στην πραγματικότητα, αυτές οι εξωπραγματικές υπερδυνάμεις θέλησης για τον στόχο είναι απαραίτητες μόνο εάν βρίσκεσαι διαρκώς μπροστά στους αντίστοιχους πειρασμούς. Σύμφωνα με το ScienceDirect, όσοι καταφέρνουν με επιτυχία και ευκολία να αλλάξουν τις συνήθειές τους είναι και εκείνοι που επηρεάζονται λιγότερο, γιατί πολύ απλά μοιράζονται με όλο το περιβάλλον τους το ίδιο ακριβώς mindset και τους ίδιους στόχους, κάτι που σαφώς περιορίζει αισθητά τον οποιοδήποτε πειρασμό μπορεί να τους βγάλει από τον δρόμο τους.

Δημιούργησε ένα πρόγραμμα όπου οι καινούριες σου συνήθειες θα είναι η νόρμα

Κακά τα ψέματα, όπως αναφέρει και το Stanford University, είμαστε κοινωνικά όντα και επηρεαζόμαστε σαφώς από τον περίγυρό μας. Εάν μία φίλη μας θέλει να ξενυχτήσει παραπάνω, είναι πιθανό να μείνουμε μαζί της θυσιάζοντας πολύτιμες ώρες ξεκούρασης για παράδειγμα. Όμως εάν δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα όπου οι καινούριες σου συνήθειες θα είναι η καθημερινή νόρμα, τότε δε θα χρειάζεται και ιδιαίτερη προσπάθεια, για να πετύχεις την αλλαγή που επιθυμείς. Εάν βρίσκεις το πρωινό ξύπνημα δημιουργικό και εμψυχωτικό με κάποιον τρόπο για την γενικότερη ευεξία σου, τότε θα είναι πιο εύκολο να μην ξενυχτίσεις. Οπότε αυτό που λειτουργεί είναι να φτιάχνεις ένα πρόγραμμα και έναν τέτοιο ρυθμό ζωής που κυριολεκτικά δε θα σου αφήνει περιθώριο να βγεις εκτός πορείας των νέων συνηθειών σου.

 

Με πληροφορίες από inc.com

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ